În şedinţa de consiliu local care va avea loc joi, la Primăria Craiova, vor fi supuse aprobării şi criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului şi a normelor de procedură instituite în acest sens. Potrivit noilor reglementări locale, din acest an pentru orice clădire sau teren catalogate ca fiind în paragină se va aplica, din anul fiscal următor, o supraimpozitare de 500%, dacă proprietarul identificat şi notificat nu a luat toate măsurile dispuse pentru remedierea situaţiei.
Potrivit Regulamentului, o clădire neîngrijită este considerată cea aflată în stare avansată de degradare, în stare de paragină, cu faţade nereparate/necurăţate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură şi care, conform fişei de evaluare privind starea fizică de fapt, se încadrează în oricare din situaţiile: şarpanta lipseşte parţial sau integral, învelitoarea lipseşte integral, pereţii exteriori lipsesc parţial, finisajul la pereţii exteriori lipseşte parţial sau integral, tâmplăria exterioară lipseşte integral. La rândul său, terenul încadratat în categoria celor neîngrijite este considerat terenul aflat în paragină, acoperit de buruieni, părăsit/abandonat, insalubru, cu împrejmuiri neîntreţinute /nereparate sau alte situaţii de asemenea natură şi care, conform fişei de evaluare privind starea fizică de fapt, se încadrează în oricare din situaţiile: cu vegetaţie spontană, cu deşeuri sau cu lipsă parţială a împrejmuirii.
Regulamentul spune că „verificarea şi identificarea clădirilor/terenurilor neîngrijite se realizează prin intermediul Poliţiei Locale Craiova, care se deplasează în teren pentru a întocmi o notă de constatare privind starea de fapt pentru fiecare imobil (teren/cladire) identificat în intravilan şi o fişă de evaluare privind starea fizica de fapt aferentă clădirii principale/clădirii anexe/terenului, după caz“. După vizita din teren urmează „notificarea proprietarului clădirii sau terenului respectiv şi lăsarea de măsuri ca pe parcursul anului fiscal în care s-a constatat starea clădirii/terenului, să se efectueze lucrările de întreţinere/îngrijire necesare“.
Regulamentul mai menţionează că în cazul imobilelor de locuinţe colective, notificarea se va face către reprezentantul legal al acestora, urmând ca supraimpozitarea să se efectueze pe fiecare proprietar al imobilului din locuinţa colectivă.
În cazul clădirilor şi terenurilor identificate ca neîngrijite, după împlinirea termenului prevăzut prin notificare, reprezentanţii Poliţiei Locale va trebui să se deplaseze din nou la faţa locului pentru a verifica modul de conformare al măsurilor dispuse. Abia după ce se va constata, la reverificare, că proprietarul nu a luat măsurile dispuse, se va trece la supraimpozitarea cu 500% a terenului sau a clădirii respective. „Impozitul majorat al clădirii/terenului neîngrijit se aplică automat şi în anii fiscali următori la nivelul cotei de majorare stabilită de consiliul local şi va înceta cu anul fiscal aferent aprobării hotărârii de consiliu privind excluderea clădirii/terenului din categoria clădirilor/terenurilor neîngrijite şi încetării majorării impozitului clădirii/terenului, după caz“, după cum se precizează în Regulament.