Misiunea Permanentă a României a lansat luni la sediul Organizației Națiunilor Unite expoziția fotografică “Educație și Memorie”. Realizată în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, expoziția prezintă activitățile organizate în țară pe durata mandatului de președinte al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea ambasadorilor acreditați la ONU, diplomați, jurnaliști și reprezentanți ai comunității evreiești din New York.
În intervenția sa, ambasadorul Ion Jinga a subliniat importanța păstrării tragediei Holocaustului în memoria colectivă. La 72 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz, mulți dintre supraviețuitori nu mai sunt printre noi, a afirmat diplomatul român.
Reprezentantul Permanent al României la ONU a evocat memoria lui Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, născut în Sighetul Marmației. Elie Wiesel s-a implicat în crearea instituțiilor naționale pentru memoria Holocaustului și construcția consensului național pentru asumarea adevărului istoric.
Expoziția “Educație și Memorie” include o scurtă istorie a Holocaustului din România, cu marcarea pogromului de la Iași, din 1941, precum și istoriile personale curajoase ale unor români desemnați Drepți între Popoare pentru sprijinul oferit comunității evreiești în acea perioadă întunecată a istoriei contemporane.
Rezoluția Adunării Generale ONU 60/7 (2005) a decretat ziua de 27 ianuarie — ziua eliberării lagărului de la Auschwitz în 1945 — drept Zi internațională pentru comemorarea victimelor Holocaustului.
Sursa: AGERPRES