1.2 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiturghie arhierească la Biserica „Sfântul Gheorghe - Vechi” din Craiova

Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Gheorghe – Vechi” din Craiova

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, s-a aflat, ieri, în mijlocul credincioșilor prezenți la Paraclisul metropolitan „Sfântul Gheorghe Vechi” din Craiova, pentru a săvârși Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre dragostea și purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de oameni. ”Dumnezeu, în bunătatea Sa fără margini, pregătește sufletele oamenilor ca să se întâlnească cu El. Este o lucrare nevăzută a lui Dumnezeu ce se petrece în sufletul nostru. Nu ne dăm seama de multe ori de ce ni se-ntâmplă, pentru că nu cunoaștem mai dinainte firul vieții noastre și evenimentele la care vom fi părtași. Noi știm că Dumnezeu ne iubește și că El ne-a creat și poartă grijă de noi prin providența Sa dumnezeiască. În felul acesta ne desfășurăm viața în credință, că Cel care ne-a adus pe lume ne și poartă de grijă, de felul în care trebuie să ne desfășurăm activitatea până la sfârșitul vieții noastre. Chiar dacă noi suntem atât de conștienți de această purtare de grijă a lui Dumnezeu sau nu, totuși, Cel care ne-a creat pe noi niciodată nu ne va părăsi, ci dimpotrivă, va avea grijă de noi ca întotdeauna să rămânem statornici în existența noastră și să ne ducem mai departe viața aici, pe pământ, și mai apoi, în ceruri. Prin planul creației lui Dumnezeu, Atotputernicul și Creatorul nostru nu reununță niciodată la noi, ci se arată purtator de grijă și iubitor de oameni”, a adăugat Părintele Mitropolit Irineu.

Situată în zona centrală a municipiului Craiova, Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi” a fost ridicată la începutul anilor 1730. Sfântul lăcaș a fost cunoscut o vreme de credincioși ca „mănăstire”, așa cum reiese din însemnările lui Dionisie Fotino și din alte cartografii mai vechi. Într-un document datat în perioada 1813-1815, se află trecută „biserica «Sfântul Nicolae-Vechi», cu hramul Sfântul Mucenic Gheorghe, făcută de neguțătorii mahalagii †¦iar mai târziu i s-a popularizat numele de «Sfântul Gheorghe Vechi»” (Pr. Gogu Demetrescu, Sinodicon, 1982). De-a lungul anilor a suferit mai multe lucrări de renovare și consolidare, iar din anul 2009 funcționează ca paraclis mitropolitan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS