Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are atribuții de administrare și colectare pentru venituri bugetare în sumă totală de 208,5 miliarde de lei în acest an, iar colectarea trebuie să se realizeze în condițiile aplicării legislației fiscale în vigoare pentru anul curent, care prevede reduceri ale unor cote de impunere, creșteri sau diminuări ale bazelor de impozitare și eliminări de taxe, precizează, joi, instituția, citată de Agerpres.
La veniturile de colectat în acest an se adaugă încasările din taxa clawback și operațiunile de tip swap prevăzute în legile bugetare anuale în sumă totală de 4 miliarde de lei, în creștere cu 6,5% față de 2016.
„Potrivit prevederilor legilor bugetare anuale pentru anul 2017, respectiv, Legea bugetului de stat nr. 6/2017 și Legea bugetului asigurărilor sociale nr. 7/2017, Agenția Națională de Administrare Fiscală are atribuții de administrare și colectare pentru venituri bugetare în sumă totală de 208,5 miliarde de lei la care se adaugă încasările din taxa clawback și operațiunile de tip swap prevăzute în legile bugetare anuale în sumă totală de 4 miliarde de lei. Colectarea volumului programat al veniturilor bugetare trebuie să se realizeze în condițiile aplicării legislației fiscale în vigoare pentru anul curent (care prevede reduceri ale unor cote de impunere, creșteri sau diminuări ale bazelor de impozitare, eliminări de taxe) și în concordanță cu măsurile adoptate prin Programul de Guvernare pentru anul 2017 și transpuse în reglementări legale valabile pentru acest an”, precizează ANAF.
Potrivit ANAF, nivelul total al încasărilor bugetare comunicat de către Ministerul Finanțelor Publice pentru acest an (212,5 miliarde de lei) este superior cu 6,5% realizărilor din anul 2016 (199,5 miliarde de lei), creșterea nivelului veniturilor bugetare bazându-se pe estimările de creștere economică pentru acest an.
Premierul Sorin Grindeanu a analizat, marți, propunerile Ministerului Finanțelor și ANAF privind creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor și îmbunătățirea relației dintre administrația fiscală și contribuabili, fiind avute în vedere o serie de măsuri urgente în acest sens, cu implementare până la data de 15 aprilie 2017, a informat Guvernul.