5.6 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO parte din gunoiul ridicat de pe străzile Orşovei, depozitat pe faleza Dunării

O parte din gunoiul ridicat de pe străzile Orşovei, depozitat pe faleza Dunării

O parte din deşeurile ridicate de pe străzile oraşului Orşova nu au mai ajuns la depozitul ecologic. Ele au fost transportate şi depuse pe malul Dunării, în spatele unui market.

Scandalul deşeurilor de pe străzile Orşovei pare să nu mai aibă sfârşit. Deşeurile ridicate de pe stradă nu au mai ajuns la groapa de gunoi autorizată de la Drobeta-Turnu-Severin, ci au fost depozitate pe faleza Dunării. Aflate într-o situaţie fără precedet în România, aceea ca de două luni gunoaiele să nu fie ridicate de pe stradă, autorităţile orşovene au găsit o explicaţie şi pentru acest demers greu de imaginat, în faţa reprezentanţilor Gărzii de Mediu Mehedinţi, care în urma unei sesizări au mers la Orşova să verifice dacă deşeurile sunt într-adevăr luate de pe străzi şi depozitate pe malul Dunării.

„Am primit pe e-mail imagini şi am fost şi sesizaţi telefonic că două camioane care nu aveau licenţă ANRSC deversau ilegal gunoaie adunate din localitatea Orşova şi le depozitau pe o rampă neconformă. Am trimis echipă la faţa locului, aceştia au făcut o notă de constatare împreună cu primarul şi până luni vom verifica cele spuse de către primar şi vom aplica sancţiunile care se impun. S-a motivat că a fost o defecţiune tehnică la groapa de gunoi şi nu au putut să transporte la Turnu Severin ultimele camioane, vineri după-amiază. Au declarat că au dus doisprezece camioane de deşeuri la depozitul ecologic, iar la sfârşitul zilei, când a apărut acea problemă tehnică la depozitul ecologic, nu au mai depozitat acolo acele deşeuri. Au spus că în cel mai scurt timp acestea vor fi ridicate şi duse la groapa de gunoi”, a declarat Cătălin Tutilescu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi.

Problema este confirmată de proprietarii depozitului ecologic

Contactaţi telefonic, reprezentanţii firmei care deţin depozitul ecologic de la Drobeta Turnu-Severin au confirmat problema tehnică apărută la cântarul rampei de deşeuri, cauzată de o pană de curent. Aceştia au confirmat şi că o parte din deşeurile ridicate de la Orşova au fost transportate la Drobeta-Turnu-Severin, în urma unui contract pe care primăria l-a încheiat cu proprietarul depozitului ecologic.

“La mijlocul săptămânii, primarul oraşului Orşova a venit la noi şi a solicitat, în urma declarării stării de alertă, încheierea unui contract pentru depunerea deşeurilor la depozitul Brantner SA. Primăria s-a obligat să plătească atât depozitarea deşeurilor, cât şi taxa de 80 de lei, majorată la începutul anului. În urma semnării acestui document, în cursul zilei de joi, dar şi vineri au fot depozitate în rampa noastră aproximativ zece autocamioane cu deşeuri, dar nu vă pot spune cu exactitate numărul acestora. Într-adevăr, vineri după-amiază, în jurul orei 14.00, a apărut o problemă la cântarul depozitului, care nu a mai funcţionat din cauza unei pene de curent, dar această situaţie a fost rezolvată după aproximativ o oră, în jurul orei 15.00”, a declarat Mirel Damian, directorul Brantner Servicii Ecologice SRL, din Drobeta Turnu-Severin.

Chiar şi în aceste condiţii, depozitarea deşeurilor pe malul Dunării este o gravă eroare, în condiţiile în care într-o perioadă în care sunt anunţate ploi există pericolul ca apă contaminată de la deşeuri să se scurgă în fluviu. Mai mult, la câteva zeci de metri de locul respectiv se află un cartier de blocuri, dar şi un market de la care mare parte dintre locuitorii Orşovei îşi fac cumpărăturile. Autorităţile au termen până cel târziu luni să ridice deşeurile, deoarece “în cazul în care acestea nu vor fi ridicate, cei vinovaţi vor fi sancţionaţi cu o amendă care este cuprinsă între 250.000 şi 500.000 de lei”, după cum a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS