Prințul Charles a sosit miercuri la București, pentru o vizită de trei zile, pe parcursul cărora a fost prezent la nu mai puțin de 12 întâlniri și evenimente oficiale, scrie Agerpres.
În prima zi a vizitei, Alteța Sa Regală a depus o coroană de maci la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I și a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Mare Cruce. Joi, Prințul de Wales a vizitat Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”, Parcul Natural Delta Văcărești și Fundația FARA România. În aceeași zi, Prințul Charles a fost primit de premierul Sorin Grindeanu și de Patriarhul Daniel. În cursul serii, Alteța Sa Regală a mers la Palatul Elisabeta și a fost celebrat în cadrul unei recepții la Athenee Palace Hilton.
Vineri, în ultima zi petrecută în România, Prințul Charles a făcut o scurtă plimbare în Centrul Vechi al Capitalei, a admirat Biserica Stavropoleos și a participat la un spectacol la Teatrul Național. La finalul vizitei, înaltul oaspete a mers Hospice Casa Speranței, care a aniversat 25 de ani de activitate în România. Alteța Sa Regală și-a încheiat vizita oficială în România la Școala din satul Vizurești (Dâmbovița).
Pe 29 martie, în prima zi a vizitei sale, Prințul de Wales i-a comemorat pe eroii care au murit luptând pentru România, într-o ceremonie solemnă desfășurată la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, unde a depus o coroană de flori adusă special din Marea Britanie pentru acest eveniment. Coroana de la Mormântului Ostașului Necunoscut, adusă din Marea Britanie special pentru ceremonie, rotundă și realizată în tradiția britanică, a fost realizată din maci stilizați, macul fiind simbolul eroului căzut la datorie. După depunerea coroanei, Alteța Sa Regală a semnat în Cartea de Onoare a monumentului din Parcul Carol I.
Tot pe 29 martie, Prințul de Wales a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de „prețuire pentru activitatea în România și pentru promovarea imaginii acesteia în lume”. „Începând cu anul 1998, când ați efectuat prima vizită oficială în România, ați pășit aproape în fiecare an în această țară a noastră, pentru care nutriți o aleasă afecțiune. Ați făcut lucruri admirabile și ați fost un excelent promotor al imaginii României în lume. Astăzi, recunoaștem implicarea Voastră angajată în proiectele derulate în România, atenția pe care o acordați dezvoltării comunităților locale, interesul pentru prezervarea patrimoniului și a tradițiilor românești, precum și pentru păstrarea frumuseților naturale unice ale țării noastre. Rezultatele obținute în activitățile Voastre caritabile demonstrează nu doar vocație, ci și dedicație. Sunteți o sursă de inspirație pentru tineri în apărarea valorilor pe care se bazează armonia socială și dezvoltarea durabilă”, a declarat șeful statului la Palatul Cotroceni.
El a afirmat că știe mulți străini atrași de România și de frumusețea ei, dar că ceea ce-l deosebește pe Prințul Charles de aceștia este „perseverența și implicarea în dezvoltarea comunităților locale, în protejarea moștenirii lor istorice și culturale”. Iohannis a mai spus că România este recunoscătoare Prințului de Wales pentru că, de fiecare dată când vorbește despre țara noastră și cetățenii săi, își exprimă admirația pentru bogățiile spirituale și culturale românești. Totodată, președintele a evidențiat că vizita oficială a Prințului Charles demonstrează atașamentul față de România și poporul său și reprezintă un reper important în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit.
Prințul de Wales a avut joi, la Palatul Victoria, o întâlnire bilaterală cu premierul Sorin Grindeanu. Cei doi au discutat despre excelentele relații bilaterale dintre România și Marea Britanie, în special din punct de vedere militar și politic, despre o necesară armonizare a pozițiilor și intereselor celor două țări în domeniul politicii externe, dar și despre situația comunităților de români din Regatul Unit.