Liberalii cer Guvernului să-și asume responsabilitatea pe legea salarizării unitare, a anunțat luni președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
„PNL a decis să solicite Guvernului României să-și asume responsabilitatea pe legea salarizării unitare. În momentul de față există semnale îngrijorătoare cum că Guvernul dorește să lase legea salarizării unitare la inițiativa parlamentarilor, transformând un angajament de campanie într-o declarație politică care să poată fi amânată, tergirversată la nesfârșit, fără să aibă o concretizare în constituirea unei echități în sistemul public de salarizare. Practic, am asista în continuare la alba-neagră cu salariile din sistemul bugetar, fără perspectiva unui raport sustenabil între salariul minim și salariul maxim”, a anunțat Turcan, după ședința Biroului Politic Național al PNL.
Ea a mai spus că liberalii cer Executivului să prezinte „clar, transparent și asumat” forma legii salarizării unitare și o planificare de susținere financiară pentru următorii patru ani. De asemenea, PNL solicită ca Guvernul să-și asume „raportul 1 la 13 între salariul minim și salariul maxim”.
Turcan a opinat că Guvernul ar trebui să-și angajeze răspunderea pe legea salarizării unitare având în vedere că a fost o promisiune de campanie a social-democraților.
”Cred că ar trebui chiar să-și angajeze răspunderea, pentru că până la urmă în campania electorală diferența majoră între stânga și dreapta a fost exact pe partea de cheltuieli, de susținere a unor cheltuieli față de o prudență pe care PNL a manifestat-o astfel încât această creștere a salarizării din sistemul public să poată fi susținută în paralel cu impulsionarea mediului de afaceri. Nu a promis nicio secundă PNL creșteri de salarii peste noapte, a fost un realism obiectiv că față de heirupismul PSD-ist care, aș putea spune, în materie de demagogie a făcut diferența. De aceea, eu cred că ar fi oportun ca acest Guvern să dea semnalul cel mai clar cu putință și să spună: ‘Da, avem bani, avem bani pentru 32 de miliarde cât ar însemna legea unică a salarizării’. De asemenea, ‘Da, avem bani pentru anvelopa salarială care este undeva la 63 de miliarde’. Ar însemna ca Guvernul să spună: ‘Da, avem bani pentru aproximativ 7 miliarde de euro de creșteri de salarii’. Aș vrea ca în Parlamentul României să existe această discuție cât se poate de serioasă, fundamentată astfel încât oamenii să știe sunt sau nu sunt bani”, a arătat liderul PNL.
Raluca Turcan a susținut că ar fi utilă și o dezbatere în Parlament pe legea salarizării unitare.