Majoritatea românilor se bucură de câteva zile libere. Pentru ca minivacanța de 1 Mai să o petreceți fără griji, țineți cont de recomandările Poliției Române!
Aviz celor care pleacă la drum cu autoturismul personal: Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu pot apărea diferite probleme.
Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracțiuni de furt din sau de auto, e bine să stabiliți cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staționare pe timpul nopții! Dacă doriți să vă odihniți puțin, nu opriți în locuri necunoscute și mai ales izolate!
Alegeți locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate și aflate la vedere.
Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genți, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!
Fiți prudenți când vi se solicită ajutorul! Nu luați în mașină persoane necunoscute și mai ales pe timpul nopții!
În locurile publice: Aveți grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflați în locuri aglomerate, la piață, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.!
La cumpărături: Feriți-vă de priviri indiscrete când scoateți banii! Nu vă lăsați amăgiți de vânzătorii de ,,chilipiruri”, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârșirea unor infracțiuni!
În traficul rutier: Adoptați o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare și evitați depășirile care, în condițiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.
Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice trebuie să știe că riscă și închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancțiunea prevăzută de lege pentru cei depistați în trafic cu o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reținut fără drept de circulație.
Respectați regimul legal de viteză. Viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
Respectați-vă partenerii de drum, păstrați-vă calmul și nu uitați politețea rutieră!
Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracțiune de secundă, moment în care pot apărea ațipirea și pierderea controlului vehiculului.
Pentru o călătorie cu trenul în siguranță: Supravegheați-vă bunurile și bagajele atunci când vă aflați la ghișeele caselor de bilete și în locuri aglomerate!
Nu vă faceți ‘prieteni’ de ocazie dintre persoanele din compartiment și nu consumați băuturi sau alimente de la necunoscuți. Acestea pot conține somnifere și vă ‘treziți’ fără bagaje.
Dacă pe timpul călătoriei luați cunoștință despre săvârșirea vreunei infracțiuni, sesizați de îndată poliția transporturi din stațiile de cale ferată și trenurile de călători sau din aeroporturi.
Sursa: IGPR