1.7 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateElevi de la „Frații Buzești“, la Campionatul Mondial de Robotică

Elevi de la „Frații Buzești“, la Campionatul Mondial de Robotică

Alin Buzatu, Mihnea Duican, Adrian Ştefănescu, Bogdan Cîrceanu, Ştefania Joiţa, Denis Flueran, Corina Grindeanu, Laura Nadu, Răzvan Drăghici, Andrei Dragomir, Andrei Tabacu, Bogdan Zanfir, Codruţ Lemeni. Ei sunt elevii Colegiulului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, care s-au întors săptămâna trecută de la Campionatul Mondial de Robotică din Saint Louis – SUA. A fost prima lor experienţă la un asemenea nivel şi, în ciuda tuturor problemelor întâmpinate, s-au descurcat cu brio şi s-au situat în prima jumătate a clasamentului. 

128 de echipe din întreaga lume, printre care SUA, Canada, China, Rusia, Olanda, Coreea de Sud, Israel s-au adunat la Union Station din Saint Louis, Missouri pentru a participa la Campionatul Mondial de Robotică FIRST Tech Challlenge. Elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ au făcut parte din divizia Ochoa. În aceeaşi divizie s-a mai aflat şi Autovortex, echipa din Bucureşti, care are deja mai multe premii în concursurile de robotică din lume. Alături de aceştia, altă divizie – Edison – are în componenţă alte două echipe româneşti: Dark Angels (Liceul „Ştefan Odobleja“ din Bucureşti) şi Impulsive (Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava).
Bagajele elevilor cu robotul şi componentele acestuia, pierdute

Cei 13 elevi doljeni au pornit în competiţie cu un handicap extrem de mare, după ce bagajele în care se aflau robotul, dar şi componentele au fost pierdute de compania aeriană cu care au zburat în America. Cu toate acestea, nu au cedat nici o clipă, au dovedit că pot face faţă unor situaţii imprevizibile şi au luptat până în ultimul moment, clasându-se în primii 40 din lume. Vorbesc cu greu despre toate aceste întâmplări nefericite. Ştiu că data viitoare se vor clasa pe primele locuri, acolo unde merită. Bogdan Cîrceanu este elev în clasa a X-a şi face parte din echipa ce a reprezentat România la Campionatul Mondial de Robotică FIRST Tech Challlenge. „Mi-a plăcut foarte mult competiţia, atât organizarea, cât şi participanţii. A fost o experienţă foarte interesantă. Din păcate, am pornit la drum cu probleme, după ce s-au pierdut mai multe bagaje, inclusiv robotul. Acesta ne-a fost adus a doua zi, însă unul dintre bagaje, care conţinea piese importante, a fost pierdut și a fost găsit abia după ce am ajuns în ţară. Acest lucru a însemnat un handicap major pentru noi, am pierdut foarte multe meciuri până când ne-am putut reveni şi am putut găsi o piesă nouă cu care să o înlocuim pe cea pierdută, însă noi am făcut tot ce a depins de noi“, a povestit Bogdan Cîrceanu. Şi pentru Mihnea Duican, elev în clasa a XI-a în Colegiul „Frații Buzeşti“, experienţa trăită în Saint Louis a fost „cea mai intensă din viaţă“: „Am interacţionat cu diferite echipe care merg la competiţia de robotică de ani buni. Am avut astfel ocazia să cunoaştem echipe vechi de şase ani, am avut prilejul să interacţionăm cu oameni din întreaga lume. Competiţia a fost acerbă şi am reuşit să ne ridicăm la standardele ei, deşi am întâmpinat diverse probleme: bagaje pierdute şi recuperate şi multe alte poveşti şi aventuri pe care încercăm să le păstrăm pentru noi. Pot să spun că această competiţie a început dezastruos, însă s-a terminat destul de bine. În ultima parte, în ciuda tuturor problemelor, am reuşit să răsturnăm puţin clasamentul, să învingem echipele clasate pe primele poziţii. Ne-am situat în prima jumătate a clasamentului“.

„Concurau cei mai buni dintre cei mai buni“

Povestesc cu drag despre momentele petrecute în competiţie, mărturisesc că chiar din timpul aranjării standurilor, entuziasmul echipelor umplea sala de energie. „După câteva ore de pregătiri, standurile erau la fel de colorate precum trăirile celor care le pregătiseră. Fiecare echipă era gata oricând să răspundă la întrebări şi să ofere ajutor. A fost de-a dreptul impresionant să vezi oameni adunaţi din toate colţurile lumii, aflaţi în aceeaşi sală şi făcând schimb de experienţă. Competiţia a fost mult mai diferită faţă de cea de la Bucureşti. Meciurile erau strânse şi punctajele ridicate. Concurau cei mai buni dintre cei mai buni. Spiritul de echipă nu a lipsit, cooperarea a fost foarte bună nu doar între cei care manevrau robotul, dar şi între alianţe. Zi de zi apărea câte o problemă nouă care trebuia rezolvată cât mai repede, pentru ca meciul următor să decurgă bine. Multe emoţii s-au adunat în sala de competiţie, dar tot acolo s-au petrecut şi unele dintre cele mai frumoase momente. La fiecare meci, oamenii strigau culoarea alianţei pe care o susţineau sau numele echipei din care făceau parte. Indiferent de ce se întâmpla, mulţimea era trup şi suflet cu cei care jucau. Poate că nu mulţi au remarcat cât de apropiaţi am fost cu toţii în acele momente. Străini, dar uniţi pentru a sprijini o alianţă indiferent de rezultatul final“, povestesc elevii colegiului craiovean.

Robotica este o disciplină care nu se studiază în liceu

Reprezentanţii Colegiului „Fraţii Buzeşti“ sunt mândri de performanţa remarcabilă a celor 13 elevi. Aceştia susţin că este o confirmare a modului în care ei s-au pregătit pe parcursul mai multor ani. „Au fost selectaţi şi şi-au găsit locul în această echipă alcătuită din 13 copii şi două cadre didactice datorită interesului pe care l-au manifestat pentru studierea diferitelor discipline, nu numai a informaticii. Robotica este o disciplină care nu se studiază în liceu şi ei a trebuit să valorifice cunoştinţele de la informatică, de la fizică, dar în egală măsură să-şi dezvolte abilităţile de comunicare, de relaţionare. Am apreciat puterea lor de adaptare, mobilitatea lor intelectuală, faptul că au ştiut să facă faţă unor situaţii dificile, cărora puţini adulţi sunt pregătiţi să le facă faţă. Sunt convinsă că experienţa pe care au trăit-o, contactul cu alt tip de concursuri decât olimpiadele şi concursurile organizate la noi, este de neînlocuit pentru parcursul lor profesional şi uman. Au învăţat că trebuie să preţuieşti oameni de aceeaşi valoare, că este mai puţin important să vizezi un prim loc, că trebuie să te bucuri de ceea ce ai acumulat, că este important, în primul rând, să participi. Sunt convinsă că îi vor ajuta pe cei care vor forma viitoarele echipaje din colegiul nostru sau din alte şcoli să atingă performanţa lor“, a spus Cramen Ştefănescu, manager la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“. Echipa formată din cei 13 elevi a fost pregătită de profesoara Mihaela Grindeanu și profesoara Mihaela Iancu, dar şi de mentori de la Facultatea de Automatică a Universității Craiova, de la INCESA, de la mai multe firme ale unor foşti absolvenți ai Colegiului „Frații Buzești“.
800 de elevi , la Campionatul Naţional de Robotică

Pentru a ajunge la etapa mondială, cele trei echipe de liceeni au participat la competiţia naţională de robotică – „BRD FIRST Tech Challenge România powered by Vodafone“ -, fiind cea mai amplă competiţie de robotică organizată în România. Echipele de liceeni înscrise în campionatul naţional, respectiv 800 de elevi din 33 de oraşe, au proiectat, construit şi programat câte un robot care se încadrează în tema globală anuală stabilită de organizatorii competiţiei de la nivel global.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS