În 1994, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat ziua de 17 iunie, Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei, în vederea conștientizării publice a problemei, precum și pentru promovarea punerii în aplicare a Convenției Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării (UNCCD) în țările care se confruntă cu o gravă secetă și/sau deșertificare, în special în Africa, potrivit ONU.
Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenția pentru combaterea deșertificării (UNCCD), singurul acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care leagă mediul și dezvoltarea de gestionarea durabilă a terenurilor, la 17 iunie 1994. Data de 17 iunie a fost reținută în vederea marcării acestei zile.
UNCCD abordează în special zonele sub-umede aride, semiaride și uscate, cunoscute sub numele de zonele uscate, unde se găsesc unele dintre cele mai vulnerabile ecosisteme. 195 de părți ale Convenției colaborează pentru a îmbunătăți condițiile de viață pentru persoanele din zonele uscate, pentru a menține și a restabili productivitatea solului și pentru a atenua efectele secetei. UNCCD se angajează în mod special să adopte o abordare de jos în sus, încurajând participarea localnicilor la combaterea deșertificării și a degradării terenurilor, potrivit ONU.
Dat fiind că dinamica terenului, a climei și a biodiversității este strâns legată, UNCCD colaborează îndeaproape cu celelalte două convenții de la Rio; Convenția privind diversitatea biologică (CBD) și Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (CCONUSC), pentru a răspunde acestor provocări complexe printr-o abordare integrată și o utilizare cât mai bună a resurselor naturale.
Deșertificarea este un fenomen care afectează terenurilor în zone aride, semiaride și uscate. Este cauzată în principal de activitățile umane și de variațiile climatice. Deșertificarea nu se referă la extinderea deșerturilor existente. Aceasta se întâmplă deoarece ecosistemele uscate, care acoperă mai mult de o treime din suprafața funciară a globului, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatarea și utilizarea inadecvată a terenurilor. Sărăcia, instabilitatea politică, despăduririle, supraaglomerarea și practicile de irigare necorespunzătoare pot submina productivitatea terenului.
Datele ONU arată că peste 250 de milioane de persoane sunt direct afectate de deșertificare și aproximativ un miliard de persoane din peste o sută de țări sunt în pericol. Printre cei afectați de acest fenomen se află cei mai săraci, marginalizați și vulnerabil oameni din lume.
În acest an, Ziua mondială de combatere a deșertificării și secetei are în vedere legătura importantă între degradarea terenurilor și migrație. Printre altele, degradarea mediului, insecuritatea alimentară și sărăcia sunt cauzele provocărilor legate de migrație și dezvoltare.
În doar 15 ani, numărul migranților internaționali din întreaga lume a crescut de la 173 milioane în 2000 la 244 milioane în 2015, arată sursa citată.
AGERPRES