4.5 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratorii fondurilor private de pensii afirmă că nivelul comisioanelor pentru Pilonului II este printre cele mai scăzute din UE, după ce ministrul Ionuţ Mişa a acuzat comisioane de sute de milioane de euro

Administratorii fondurilor private de pensii afirmă că nivelul comisioanelor pentru Pilonului II este printre cele mai scăzute din UE, după ce ministrul Ionuţ Mişa a acuzat comisioane de sute de milioane de euro

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) precizează, după ce ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a acuzat că în conturile administratorilor de fonduri private intră comisioane de sute de milioane de lei, că, în 9 ani de activitate, românii au „câştigat” în urmă investiţiilor făcute peste un miliard şi jumătate de euro.

„În cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde RON, diferenţa până la activele nete de 35,1 miliarde RON (7,7 miliarde EUR) în suma de 6,91 mld. RON (peste 1,51 mld. EUR) reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanţilor români. Cu alte cuvinte, românii au câştigat de pe urmă Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro, doar din investiţiile fondurilor, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale”, potrivit unui comunicat al APAPR.

În ceea ce priveşte comisioanele, APAPR citează un studiu al IOPS (Organizaţia Internaţională a Autorităţilor de Supraveghere a sistemelor de pensii private), care afirmă că „Pilonul ÎI din România are una dintre cele mai mici rate de comisionare la nivel global, în condiţiile unui procent de 8,67% faţă de o medie a sistemelor analizate de 11,51%, pe o durata de 20 de ani şi, respectiv, de 12,29% faţă de o medie de 16,14%, pe o durata de 30 ani”.

Asociaţia spune că peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România şi, în acest fel, „banii de pensii private ai românilor contribuie la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă din ţară”.

Potrivit calculelor APAPR, citate în acest comision, în ultimele 12 luni pentru care există date (iunie 2016 – iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. În aceeaşi perioada (iunie 2016 – iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul ÎI a fost de 7,38%.

APAPR mai susţine, citând evaluări interne şi la nivelul Uniunii Europene (de ex. studiul european independent realizat de Federaţia Asociaţiilor Consumatorilor de Produse Financiare Better Finance), „nivelul costurilor administrării Pilonului II în România se numără printre cele mai scăzute din UE, în contextul celor mai bune performanţe financiare”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS