4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEclipsă totală de Soare, pe 21 august

Eclipsă totală de Soare, pe 21 august

Pe 21 august va avea loc cea de-a XI-a eclipsă de Soare din secolul acesta. Aceasta nu va fi vizibilă pe cerul din România, scrie Mediafax.

Eclipsa va fi vizibilă în unele părţi din Europa. Va fi vizibilă seara sau la apus în Islanda, Scoţia, Irlanda, Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Belgia, Franţa, Spania şi Portugalia. Totodată, va fi prima eclipsă totală de Soare care va trece peste Statele Unite ale Americii în secolul curent, scrie Descoperă.

La scurt timp după ora 9:15 a.m., ora Pacificului (19.15, ora României), Luna se va extinde către zona superioară din dreapta Soarelui. În timp, Luna va acoperi câte puţin discul solar, ajungând într-o singură oră să acopere întregul disc, notează Washington Post. În acest punct, singurul mod prin care poţi observa o schimbare a nivelului luminii este prin utilizarea unor ochelari speciali pentru eclipsă. La scurt timp va avea loc o scădere graduală a luminii. În timp ce zona expusă a Soarelui ajunge la dimensiuni reduse dacă se privesc umbrele reflectate pe arbori, imaginea Soarelui poate fi observată cum este proiectată pe sol. Efectul este similar cu cel observat într-o cameră obscură. Cu cinci minute înainte de eclipsă, va începe apusul la nivelul orizontului vestic. În acest moment va putea fi vizibilă întreaga umbră a Lunii în atmosferă. Acest moment face diferenţa dintre o eclipsă parţială sau totală de Soare. În funcţie de zonă, unele persoane ar putea observa doar 99% din Soare acoperit. Va fi precum trecerea de la noapte la zi. Va deveni din ce în ce mai întuneric în timp şi ultimul procent din Soare va fi acoperit de Lună. În primul rând, forma ovală va începe să migreze către partea estică. În zona orizontului, razele soarelui vor fi încă vizibile.

Câteva secunde mai târziu la marginea discului solar vor apărea câteva pete de lumină, asemănătoare unor mărgele. Fenomenul este cunsocut cu denumirea mărgelele Bailey, ce pot dezvălui informaţii privind topografia Lunii. Termenul este utilizat pentru descrierea razelor de lumină paralele.

În acest moment totul este acoperit de întuneric. Mabel Loomis Tood scria despre acest moment în ”Eclipsele totale de Soare”, cartea sa din 1894, ,,umbra Lunii pare că se apropie de Pământ, este aproape un întuneric tangibil care se apropie precum un perete”. În timp ce lumina solară dispare şi ochii se adaptează luminii, poate fi văzută coroana solară. În acest moment vor fi vizibile mai multe stele şi planete pe cer, inclusiv Jupiter în partea inferioară a Lunii şi Venus  în zona superioară din dreapta. Pe aceeaşi linie se va afla Mercur şi Marte.

Doar în momentul în care soarele este complet acoperit ochelarii de protecţie pot fi îndepărtaţi. Până şi cele mai mici raze solare pot provoca degradarea ţesutului ocular. Din acest punct procesul invers va avea loc, mai întâi apar mărgelele Bailey, apoi inelul de diamant, urmate de etapele unei eclipse parţiale de Soare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS