Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în SUA – zona statului Florida că după o scădere a forţei vânturilor dezvoltate de uraganul Irma la trecerea pe lângă Cuba, situându-se în categoria de uragane de gradul 3 (pe o scară de la 1 la 5), pe măsură ce s-a apropiat de teritoriul SUA, uraganul a recăpătat forţa unui uragan de gradul 4, cu vânturi de peste 215 Km/h, urmând o traiectorie spre nord de la Key West şi ajungând în zona peninsulară în dreptul insulei Marco. În următoarele ore, efectele majore ale uraganului se vor facă resimţite de-a lungul coastei vestice a peninsulei Florida, până în dreptul oraşului Tampa, de unde se aşteaptă ca nucleul uraganului să urmeze un traseu pe deasupra teritoriului peninsular, ceea ce va duce la scăderea rapidă a forţei vânturilor. Totuşi, având în vedere mărimea fără precedent a uni asemenea uragan, zonele litorale de pe ambele ţărmuri vor avea de suferit în urma creşterii nivelului apei oceanului, atât din cauza vânturilor puternice, cât şi din cauza mareei, care se va afla la un maxim în cursul după-amiezii zilei de 11 septembrie 2017.
Ca urmare, autorităţile locale repetă în mod insistent ca cei aflaţi în zonele critice de afară sau în locuinţe slab protejate, să între în adăposturi (au fost deschise mai mult de 300 de adăposturi în toate zonele peninsulei) sau în clădiri din beton, rezistente la vânt, în spaţii fără ferestre (aşa numite „camere de refugiu”).
Peste un milion şi jumătate de persoane au rămas fără curent electric, iar numărul acestora este aşteptat să crească în următoarele ore. Nici comunicaţiile nu vor fi ocolite, deja constatându-se întreruperi în furnizarea serviciilor telefonice. Pe lângă pericolele generate direct de forţa uraganului, au fost lansate şi câteva avertizări de tornade în zona Fort Lauderdale.
Totodată, autorităţile americane repetă insistent pe canale media că nu vor putea oferi ajutor în timpul trecerii uraganului, echipele de prim-ajutor intervenind numai după ce condiţiile meteorologice vor permite acest lucru. Solicitarea echipelor de intervenţie se va face numai la numărul unic de urgenţă 991, apelabil de pe orice telefon.
La nivelul misiunii diplomatice şi al oficiilor consulare de carieră şi onorifice de pe teritoriul SUA, au fost luate măsuri pentru preluarea apelurilor de la cetăţenii români sau familiile lor, urmând ca soluţionarea acestora să se realizeze cu sprijinul autorităţilor americane, care intervin la faţa locului. În mod particular, consulul onorific la Fort Meyers, aflat în centrul evenimentelor, este în permanentă legătură cu autorităţile locale, el însuşi aflându-se într-un adăpost, aşa cum s-a solicitat în mod repetat de către autorităţile americane.
MAE reaminteşte că în cazul declanşării alarmei locale (prin posturi locale de radio sau telefoane mobile), este obligatorie adăpostirea de urgenţă în adăposturile amenajate sau locuri înalte şi rezistente la vânt.
Solicitările de asistență consulară se pot face la numerele de telefon ale Ambasadei României în SUA, secţia consulară: +1202332392, +12023322935 sau +1202332858, precum și la telefonul de urgență al Secţiei Consulare a misiunii diplomatice a României la Washington: +12024208350. La nivelul misiunii a fost activat planul de criză, iar personalul misiunii urmăreşte îndeaproape evenimentele, oferind informaţiile necesare şi păstrând contactul cu autorităţile americane competente, atât pe durata manifestărilor de vreme extremă a uraganului Irma, dar şi în perioada următoare, de înlăturare a efectelor cauzate.
Evoluţia uraganului Irma poate fi urmărită pe site-urile autorităţilor americane http://www.nhc.noaa.gov (Centrul de Urmărire al Uraganelor) şi https://www.accuweather.com (Centrul de Meteorologie).
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://washington.mae.ro şi www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.