Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, a susținut miercuri, după perchezițiile efectuate la reședința sa, că se va duce împreună cu soția, Sighișoara, pe al cărei nume există un mandat de aducere, la Drobeta Turnu Severin, pentru ca aceasta să dea declarații în dosarul privind infracțiuni de spălare de bani și evaziune fiscală cu un prejudiciu de 5 milioane de euro.
Cioabă a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că sunt nevinovați și el și soția lui, dar aceasta trebuie să se prezinte la Poliție, pentru declarații, având mandat de aducere.
Cioabă a susținut că soția lui este, în prezent, acasă și că urmează să plece împreună la Drobeta Turnu Severin.
Regele romilor a susținut că atât el, cât și soția sa, au calitatea de martori, după ce firma soției a cumpărat plumb de la o altă societate comercială cercetată în dosar, din județul Mehedinți.
„Am un pic de probleme. Mi-au făcut percheziții acasă. Vor să mă duc la Poliție, la Severin, că acolo e un dosar. Soția mea colabora cu o firmă de acolo și cumpăra niște marfă, niște plumb. Pe mine mă ia ca martor. Nu sunt acuzat de ceva. Soția mea are mandat să se prezinte la Poliție la Severin și o să merg cu ea acolo, să dăm declarații „, a precizat, pentru AGERPRES, Dorin Cioabă.
Surse din Poliția sibiană au confirmat pentru AGERPRES că s-au făcut percheziții la două adrese din municipiu, una fiind reședința lui Dorin Cioabă, dar acesta nu ar fi fost adus la audieri la Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu.
Potrivit IGPR, polițiștii din Mehedinți, sub coordonarea celor ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române, efectuează miercuri dimineață 28 de percheziții la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro, prin evaziune fiscală și spălarea banilor, urmând să fie puse în aplicare 32 de mandate de aducere.
Activitățile se desfășoară în județele Mehedinți, Timiș, Argeș, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj și în municipiul București.
Conform unui comunicat de presă transmis de Poliția Română, din cercetări a reieșit că, în perioada 2009 — 2014, reprezentanții mai multor societăți comerciale ar fi creat un circuit infracțional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligațiilor fiscale.
Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea societăților comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operațiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA și ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste 5 milioane de euro.
Ulterior, prin intermediul societăților comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăților, pentru disimularea provenienței ilicite a banilor.
Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți.