4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia şi Bulgaria au semnat un acord care permite acordarea unor ajutoare de avarie dacă una dintre ţări se va află într-o situaţie critică din punct de vedere energetic

România şi Bulgaria au semnat un acord care permite acordarea unor ajutoare de avarie dacă una dintre ţări se va află într-o situaţie critică din punct de vedere energetic

Operatorii de transport al energiei electrice din România şi Bulgaria (Transelectrica şi Electroenergien Sistemen Operator) au semnat marţi un acord bilateral privind asigurarea livrării de energie transfrontalieră în regim de urgenţă pentru menţinerea siguranţei în funcţionare a sistemelor electroenergetice din cele două ţări. Acordul semnat la Varna (Bulgaria) prevede crearea unui mecanism de ajutor de avarie la care cele două ţări pot apela doar dacă înregistrează o situaţie critică în sistemul energetic naţional.

Documentul bilateral stabileşte condiţiile de acordare şi decontare a ajutorului de avarie. Conform Acordului, procedura de notificare şi obţinere a acestuia se derulează astfel: statul aflat într-o situaţie electroenergetică dificilă adresează operatorului de transport din statul vecin o solicitare de livrare a unei cantităţi de energie electrică în sistem. În urmă acestei solicitări, statul la care se apelează oficial pentru ajutorul de avarie, va răspunde pozitiv sau negativ, în funcţie de situaţia în propriul sistem naţional şi în funcţie de rezervele de care dispune.

Conform Acordului, statul care poate oferi ajutorul de avarie o va face doar dacă acesta nu-i va afecta siguranţă în funcţionare a propriului sistem şi nici nici schimburile comerciale rezultate din tranzacţiile pe pieţele de energie electrică.

„Am discutat despre acest mecanism de ajutor de avarie cu omologul meu bulgar încă din precedentă mea vizită, din septembrie, în statul vecin. Am continuat discuţiile şi astăzi în cadrul reuniunii interguvernamentale şi mă bucur că am reuşit să atingem acest obiectiv într-un termen atât de scurt. Acest mecanism este o garanţie în plus că, în cazul unor situaţii dificile, putem conta unii pe alţii. Vom continuă discuţiile şi cu Ungaria şi Serbia pentru semnarea unor acorduri similare, pentru că astfel fiecare dintre statele semnatare va beneficia de o siguranţă în plus în aprovizionarea cu energie electrică, acest fiind şi unul dintre obiectivele Uniunii Europene”, a declarat Toma Petcu, ministrul energiei.

Precizăm că documentul bilateral semnat astăzi este bazat pe criterii comerciale, cu respectarea principiul european al solidarităţii în domeniul energetic, directivelor şi regulamentelor europene, legislaţiei naţionale şi a normelor ENTSO-E.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS