-1.1 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRezoluția privind "stabilitatea și securitatea în zona Mării Negre", adoptată de Comisia pentru dimensiunea civilă a securității

Rezoluția privind „stabilitatea și securitatea în zona Mării Negre”, adoptată de Comisia pentru dimensiunea civilă a securității

Rezoluția privind „stabilitatea și securitatea în zona Mării Negre” a fost adoptată de Comisia pentru dimensiunea civilă a securității, cu unanimitate de voturi, duminică, la Adunarea Parlamentară (AP) a NATO, organizată la București. 

„Stabilitatea în regiunea Mării Negre este de enormă importanță pentru noi, toți, și rezoluția (…) se bazează pe raportul și pe discuțiile pe care le-am întreprins și încearcă să confrunte provocările, dar și temele care rezultă pentru țările vecine, astfel încât ce am țintit noi să putem să obținem”, a declarat raportorul special Ulla Schmidt (Germania), care a prezentat proiectul de rezoluție.

Angel Tîlvăr, reprezentant al delegației României în Comisia pentru dimensiunea civilă a securității, a spus că cinci amendamente făcute de delegația țării noastre la rezoluție au fost admise.

„Această rezoluție este importantă pentru România și a pornit de la premisa că regiunea Mării Negre este o regiune de importanță strategică pentru NATO. Din nefericire, în această zonă, forța militară a fost folosită de două ori în ultimii zece ani, iar stabilitatea și securitatea din regiune au fost afectate grav, spunem noi, de către anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, urmată de militarizarea ei puternică și de situația din estul Ucrainei”, a declarat Tîlvăr, după adoptarea rezoluției.

El a precizat că, prin amendamentele propuse, s-a încercat sublinierea importanței ca, în această rezoluție și în raport, să fie reflectate măsurile adoptate de NATO ca răspuns la situația de securitate din regiunea Mării Negre și faptul că NATO și-a asumat un rol activ, ca o organizație de apărare colectivă.

„Un alt amendament a avut ca scop să sublinieze faptul că în Moldova, în ciuda greutăților și a provocărilor politice, există voință de a se face progrese în anumite zone, în anumite subiecte fierbinți și, printre acestea, credem că și lupta împotriva corupției și întărirea domniei legii sunt importante și noi am dorit să subliniem acest lucru. Și un alt amendament a dorit să reitereze faptul că deciziile adoptate la Summitul de la Varșovia reprezintă în continuare priorități și că o parte din aceste decizii sunt legate de zona Mării Negre și sunt importante. Totodată, într-un ultim amendament, am dorit să subliniem faptul că orice soluție privind conflictul transnistrean trebuie să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova”, a arătat Tîlvăr.

Mihai Ghimpu, reprezentantul Republicii Moldova: Țara noastră este România și acolo avem viitor

La rândul său, Mihai Ghimpu, reprezentantul delegației Republicii Moldova la Comisia pentru dimensiunea civilă a securității, a afirmat că amendamentul pe care l-a înaintat la rezoluție a fost respins.

„Este vorba despre amendamentul înaintat ce ține de soluționarea conflictului transnistrean prin retragerea armatei, munițiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv a forțele pacificatoare. A fost respins pentru că rezoluția prevede deja soluționarea conflictului transnistrean. Eu am argumentat că soluționarea conflictului transnistrean nu poate avea loc dacă, în continuare, va sta armata rusă pe teritoriul nostru. Dar asta e politica, argumentul a fost că nu suntem țară cu ieșire la Marea Neagră. Noi avem doar (…) portul Giurgiulești, prin Dunăre (…) Oricum o să revenim la problema asta la anul”, a declarat Ghimpu, care este și președintele Partidului Liberal din Republica Moldova.

Întrebat ce așteaptă Republica Moldova de la NATO și de la parteneri, Ghimpu a răspuns: „Să ne unim cu România și, astfel, rezolvăm problema NATO și integrarea în Uniunea Europeană. (…) Decizia ne aparține nouă, cetățenilor Republicii Moldova. Dacă o să ajungem la o majoritate care o să înțeleagă că țara noastră este România și acolo avem viitor, pensii, salarii, stabilitate, tot ceea ce ne trebuie, atunci nu ne vor putea opri nici Rusia și nici NATO”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS