Senatorii juriști au dat luni un raport de respingere propunerii legislative inițiate de mai mulți parlamentari PNL privind modificarea și completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, scrie Agerpres. „Este un proiect care are susținerea societății civile. (…) E momentul, dat fiind faptul că suntem cu trei ani înainte de alegerile locale, să revenim la o formă care legitimează alesul local într-o măsură mult mai relevantă decât actuala formulă legislativă“, a afirmat senatorul PNL Alina Gorghiu, unul dintre inițiatorii actului normativ.
În cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Șerban Nicolae a spus că, din punctul său de vedere, la ultimele alegeri locale nu au existat situații în care vreunul dintre edili să fie ales cu un număr foarte mic de voturi în localități cu populație numeroasă. „În mandatul trecut s-a motivat că ar putea să fie aleși primari cu un număr foarte mic de voturi, doar pe considerentul că au cel mai mare număr de voturi dintre toți competitorii înscriși în cursă. Din câte cunosc eu, o asemenea situație la nivel relevant nu s-a întâmplat. În nicio localitate cu populație semnificativă nu a fost cineva ales cu un procent de 7 — 8%“, a explicat senatorul social-democrat.
Alina Gorghiu a susținut că „acolo unde procentul de prezență la vot a fost mic, evident că numărul voturilor aleșilor a fost nesemnificativ față de comunitate”. Șerban Nicolae a atras atenția că argumentele sale nu se referă la prezența la vot, ci la procentul pe care l-ar obține un candidat. „Prezența la vot e o chestiune care privește electoratul și nu putem să o reglementăm noi prin lege. Faptul că facem, două, trei, cinci tururi de scrutin nu înseamnă că asigurăm o prezență mai mare la vot. Pe de altă parte, mecanismele de anii trecuți au arătat că de foarte multe ori se întâmplă să fie câștigător al funcției de primar o persoană care a obținut un procent slab la primul tur de scrutin, dar care cumulează voturile negative la adresa unui alt candidat. Spre exemplu, s-a întâmplat în București cu personalități de prestigiu — Viorel Lis, Traian Băsescu ș.a.m.d. și atunci eu cred că nu se justifică ideea pe considerentul unei mai mare reprezentativități. Ideea că cine este ales din două tururi de scrutin ar beneficia de o mai mare reprezentativitate este una falsă“, a adăugat Nicolae. „Eu nu-mi aduc aminte de un proiect legislativ care să fi stârnit atât suport public ca proiectul acesta. Din nefericire, a fost un Cioloș care n-a fost de acord să-și asume ordonanță de urgență la momentul respectiv, poate nu era cazul, poate era cazul… Din nefericire, nu s-au găsit alte pârghii la acel moment pentru a impune alegeri în două tururi, dar cred că bunul simț ne dictează acum măcar să fim serioși pe un proiect atât de important“, a conchis Alina Gorghiu.
Șase senatori au votat în favoarea raportului de respingere a propunerii legislative, unul s-a abținut iar patru au votat împotrivă.