Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la târgul Indagra, că România beneficiază de un potențial imens în agricultură, însă a arătat că acesta trebuie valorificat în mod inteligent și durabil. „Am toată convingerea că România beneficiază de un potențial imens în agricultură, pe care însă trebuie să îl valorificăm în mod inteligent și durabil“, a spus președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.
El a mai arătat că România deține a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană și că se află printre primii 10 exportatori de grâu și porumb la nivel global. „Avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca țara noastră să se impună ca o veritabilă forță în domeniul agricol și alimentar, dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie recuperate întârzierile și eliminate unele neajunsuri“, a menționat președintele Iohannis.
Șeful statului a dat ca exemplu faptul că în prima jumătate a anului importurile de produse agroalimentare au fost de aproape 3,5 miliarde de euro, în creștere cu 17% față de anul trecut, însă exporturile au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste 1 miliard de euro numai din produsele agricole. „În această privință, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm materii prime, deci implicit subvenții, și importăm produse cu valoarea adăugată ridicată. De aceea este important ca evoluțiile din agricultură să îmbogățească lanțul valoric, prin dezvoltarea sectorului zootehnic și a industriei alimentare. Evident, acestea sunt probleme structurale cu care agricultura României nu se confruntă doar de ieri, de azi, ci de mulți ani“, a spus Iohannis.
El a mai arătat că una dintre problemele importante cu care se confruntă domeniul agriculturii se referă la fragmentarea proprietății, context în care a transmis că își dorește ca Guvernul să încurajeze asocierea dintre fermierii mici și mijlocii. „La noi, fermele mici, cu suprafețe sub 10 hectare, au o pondere de sub 98% din totalul fermelor existente, în timp ce, în țările cu agricultură performantă, fermele competitive au în general suprafețe de peste 50 de hectare. Din acest motiv, doresc să văd că Guvernul încurajează fermierii mici și mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi și astfel să iasă din capcana agriculturii la scară mică“, a declarat Iohannis.
Șeful statului i-a încurajat și pe tineri să opteze pentru agricultură. „Satul românesc poate renaște numai prin și împreună cu agricultura. De aceea, îi încurajez pe tineri să-și întoarcă fața către agricultură, cu optimism, dar mai ales cu interesul economic de a face performanță în agricultură. Antreprenoriatul, indiferent de domeniu, poate fi cel mai dinamic și sigur catalizator pentru dezvoltarea clasei de mijloc în România“, a completat Iohannis.