24 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiturghie arhierească de hramul Bisericii „Sfinţii Voievozi” din Târgu Jiu

Liturghie arhierească de hramul Bisericii „Sfinţii Voievozi” din Târgu Jiu


În zi de prăznuire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a tuturor cereştilor puteri, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” din municipiul Târgu Jiu. Evenimentul duhovnicesc s-a bucurat de prezenţa a numeroşi credincioşi şi a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, Biserica „Sfinţii Voievozi” fiind  unul din reperele reprezentative ale urbei de pe Jiu.
Credincioşii şi preoţii slujitori de la Biserica “Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” din Târgu Jiu au trăit miercuri, 8 noiembrie, o dublă bucurie duhovnicească: sărbătoarea hramului sfântului locaş şi prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi slujba de hirotonie întru preot a diaconului Bogdan Aurel Nedelcu, pe seama Parohiei Urdiniţa, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj.

Biserica “Sfinţii Voievozi” de-a lungul veacurilor
Biserica “Sfinţii Voievozi” din Târgu Jiu a fost ridicată între anii 1748 – 1764 pe locul unei bisericuţe din lemn temeluite în anul 1717. De-a lungul timpului a purtat mai multe denumiri: Biserica Negustorilor (după cei doi negustori Dobre Sârbu şi Radu Cupeţu care au contribuit esenţial la construirea ei), Biserica Domnească, Mănăstirea Domnească ( în jurul ei au existat chilii în care a functionat Şcoala Domnească) şi Catedrala din Târgu Jiu. Ca element de unicitate, pe tâmpla exterioară sunt pictaţi filozofi, prooroci şi sibile. În prezent biserica se ridică maiestuos într-un centru civic modern, în faţa Palatului administrativ din Piaţa Prefecturii, are forma de cruce specifică vechiului stil grecesc și se pare ca n-a suferit modificari esenţiale, în ciuda interventiilor succesive ce au avut loc de-a lungul timpului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS