-2.2 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePeste 60% dintre români cred că nu te poţi îmbogăţi prin muncă cinstită

Peste 60% dintre români cred că nu te poţi îmbogăţi prin muncă cinstită

Un studiu sociologic realizat în România şi SUA arată diferenţele între cele două societăţi. Românii sunt dezinteresaţi de politică şi civism, în timp ce americanii se află la polul opus. Doar jumătate dintre români consideră că este foarte important să trăieşti într-o ţară democratică şi aproape 70% cred că statul ar trebui să se preocupe de bunăstarea fiecăruia, în timp ce americanii pariază mai mult pe individ decât pe stat. Peste 60% dintre români consideră că este foarte greu să te îmbogăţeşti prin muncă cinstită.
Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu“ şi Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS) au prezentat recent rezultatele unui studiu sociologic bazat pe două sondaje de opinie realizate simultan în România şi SUA, care analizează diferenţele între cele două societăţi. Sondajul de opinie desfăşurat în România a fost realizat de Inscop Research în perioada 12-23 octombrie 2018, pe un eşantion de 1.050 de subiecţi şi o eroare maximă de ± 3%. În SUA, sondajul a fost realizat de The Polling Company, pe un eşantion identic. Interesant este cum se raportează cele două societăţi la politică şi rolul statului în societate. Per ansamblu, românii sunt mai degrabă dezinteresaţi de politică. 19% dintre respondenţii români se declară deloc interesaţi de politică, 31% nu prea interesaţi, iar 28% oarecum interesaţi. Doar 7% sunt foarte interesaţi de politică, respectiv 14% – destul de interesaţi. La polul opus, populaţia SUA este mai degrabă interesată de politică. 26% dintre respondenţii americani se declară foarte interesaţi de politică, respectiv 24% – destul de interesaţi. De asemenea, pentru jumătate dintre români este foarte important să trăiască într-o ţară guvernată în mod democratic, în timp ce peste trei sferturi dintre americani consideră că este foarte important să trăiască într-o ţară în care există un sistem de alegeri libere. Aceste cifre explică diferenţa de implicare în alegeri şi de absenteism între cele două modele, precum şi complexitatea politică şi a civismului din SUA. De asemenea, subliniază diferenţa majoră de cultură politică, dincolo de cele derivate din diferenţele de sistem politic şi electoral. Pur şi simplu, americanii par mai ataşaţi decât românii de ideea de democraţie.

Problemele economice, printre cele mai importante pentru români

Diferenţe între cele două societăţi sunt şi în ce priveşte opiniile în legătură cu rolul statului. Românii consideră, într-o proporţie mai mare decât americanii, că statul ar trebui să îşi asume mai multă responsabilitate pentru bunăstarea fiecăruia (68% versus 46%). Americanii pariază mai mult pe individ decât pe stat, românii cred că persoana şi statul sunt la fel de responsabile pentru bunăstarea personală. Pe de altă parte, peste jumătate dintre respondenţii din România (60%) consideră că este foarte greu să te îmbogăţeşti doar prin muncă cinstită, spre deosebire de americani, care cred acest lucru doar în proporţie de 46%. Problemele economice sunt printre cele mai importante pentru români. Principalele trei probleme ale ţării menţionate de români sunt inflaţia/costul vieţii (69%), situaţia economiei (59%) şi costul energiei (53%). Topul problemelor cu care se confruntă România este completat de: nivelul taxelor şi impozitelor, respectiv lipsa locurilor de muncă. În opinia respondenţilor din SUA, principalele trei probleme cu care se confruntă ţara sunt accesul la servicii medicale (38%), imigraţia (38%) şi inflaţia/costul vieţii (36%). Topul problemelor este completat de terorism, schimbările climatice, situaţia economiei şi nivelul taxelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS