4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuGeorge Cristian Maior: Este ambiția mea ca parteneriatul României cu SUA să fie cel mai puternic în regiunea noastră

George Cristian Maior: Este ambiția mea ca parteneriatul României cu SUA să fie cel mai puternic în regiunea noastră

Adâncirea cooperării în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, problema vizelor pentru cetățenii români care doresc să călătorească în această țară și o intensificare a dialogului cu comunitatea românească din SUA se numără printre prioritățile menționate într-un interviu acordat AGERPRES de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, pe perioada mandatului său.

AGERPRES: Care sunt prioritățile dvs. în mandatul de ambasador? Ați început de puțin timp, ce vă doriți să faceți?

George Cristian Maior: Cred că principala prioritate pe care nu ezit s-o anunț de fiecare dată și pe care cred că am început s-o pun în practică este legată de adâncirea cooperării în cadrul parteneriatului strategic pe niște dimensiuni care prezintă mult mai mult potențial după părerea mea. În primul rând, vorbesc de dimensiunea economică, dar și de cea culturală, educațională, cooperarea în domeniul inovației și științei.
Știm foarte bine că, din punct de vedere al securității și al cooperării militare și politice, lucrurile stau foarte bine, deși și aici, după părerea mea, mai ales având în vedere evoluțiile complexe din regiunea noastră, comunicarea trebuie să se intensifice cu decidenții și factorii americani pe aceste probleme de securitate regională.
Dar, revenind, este ambiția mea ca acest parteneriat să fie cel mai puternic parteneriat al Statelor Unite în regiunea noastră și el să se reflecte în toate dimensiunile sale, pe care le-am menționat, în special în cea economică.
Aici chiar nivelul de investiții americane în România poate să crească și în curând veți vedea, nu vreau să dau exemple, dar veți vedea niște anunțuri interesante pe investiții în domeniul energiei, sau pe extinderea unor proiecte investiționale americane deja existente în România, dar vom lucra în continuare pentru ca acest aspect să capete mult mai multă substanță.

AGERPRES: Atunci când vorbim despre relația dintre Statele Unite ale Americii și România, în public, în țară, primul lucru la care se gândește românul sunt vizele. Fac parte vizele dintr-un proiect al dumneavoastră de viitor?

George Cristian Maior: Bineînțeles. Am și spus, o repet și în acest context, parteneriatul strategic cu SUA nu este sau nu poate fi considerat complet împlinit fără includerea României în programul Visa Waiver și motivațiile sunt multiple pentru acest lucru, începând de la modul în care România a înțeles să-și asume responsabilitățile de aliat strategic până la urmă al SUA în diverse zone complexe din punct de vedere al stabilității și securității, mă refer la Afganistan, dar și relația politică foarte bună pe care o avem cu Statele Unite, relațiile de securitate.
Pentru acest lucru am început un amplu program de discuții în cadrul Congresului, pentru că aici este elementul fundamental decizional în privința problematicii Visa Waiver, încercând să prezint argumentația noastră și să discut cu cât mai mulți membri ai Congresului american, fie că-i vorba de Senat, fie că-i vorba de Camera Reprezentanților, de Congres. Și până acum am avut multiple întâlniri în care am scos în evidență acest lucru.
Am fost satisfăcut să văd că această problemă este cunoscută, că există și susținători ai ei, dar există bineînțeles și anumite elemente care nu țin neapărat de țara noastră care trebuie, poate, tratate într-un alt mod, având în vedere contextul actual de securitate
Problema aceasta stringentă a emigrației, pe care o vedeți explodând în Europa, care afectează și America, diverse tendințe de a înăspri în anumite zone modul în care se pot efectua călătoriile pe bază de vize în Statele Unite.
Deci suntem într-un timp foarte complicat și interesant din acest punct de vedere, dar nu voi ezita să continui acest demers. Chiar săptămâna viitoare am reușit să realizăm o întâlnire cu întreg Caucasul românesc din Congres, ceea ce este foarte rar și foarte greu de realizat, la care vor participa și alți membri ai Congresului, în care voi expune din nou, bineînțeles, această chestiune.
Pe de altă parte, m-am bucurat că, din punct de vedere tehnic, au fost realizate practic toate aspectele legale legate de condițiile sau condiționalitățile privind Visa Waiver, recent fiind semnat acest ultim acord cu Departamentul Justiției, cu procurorul general al SUA, privind combaterea crimei organizate care era o condiție tehnică importantă pentru includerea României în Visa Waiver.
Deci se simt anumite progrese, vom continua demersurile noastre, sper ca și un lobby românesc mai accentuat, dacă vreți, să promoveze această chestiune la nivelul Congresului.

AGERPRES: Se vede o oarecare asemănare aici între situația cu programul Visa Waiver și problema Schengen, adică în ambele părți se pare că îndeplinim criteriile tehnice, dar e vorba de fapt de o decizie politică.
George Cristian Maior: Până la urmă da, există bineînțeles și diferențe.
Schengen-ul este o chestiune mult mai complicată din punct de vedere al Uniunii Europene dar, într-adevăr, decizia politică este decisivă și într-un fel să știți există — puțini au discutat acest lucru — și niște corelații între accederea României în Schengen și o anumită perspectivă privind Visa Waiver, fără să fie vorba de ceva formal.
Dar lucrurile vor fi mult mai bine văzute aici și din acest punct de vedere dacă România ar fi admisă în Schengen, ceea ce cred că merită având în vedere eforturile care s-au făcut.
Pe de altă parte, revin la această chestiune. Și din punct de vedere administrativ, dacă vreți, acest proces de includere a României în Visa Waiver poate fi accelerat printr-un efort suplimentar al modului în care descrește rata de refuz a vizelor pentru cetățenii români, lucru care ține de executiv până la urmă, de executivul american.
Să nu uităm că avem o rată de refuz: ultima cifră publică era de 9,8%, noi ar trebui să ajungem în jur de 3,5% rată de refuz. Ritmul este deci bun și din acest punct de vedere. Dacă lucrurile vor merge în acest ritm pozitiv estimez că și din punctul de vedere administrativ lucrurile pot accelera includerea României în Visa Waiver.

AGERPRES: Ați menționat mai devreme puțin problema migranților. Pare a fi o corelare evidentă între încetinirea eventuală a accesului la programul acesta Visa Waiver și situația imigranților din Europa, pe partea României mai ales, cu refuzul de cote sau cu negocierea pe cote de migranți?
George Cristian Maior: Nu, nu cred că există o legătură și cred că au fost clarificate aceste aspecte.
România își dezvoltă capacități de asimilare de emigranți, cred că lucrurile au fost bine clarificate la nivelul Consiliului European. Și SUA bineînțeles sunt îngrijorate de acest fenomen și au decis pentru anii următori să ia un anumit număr de emigranți din Siria, deci statele cooperează bine pe această dimensiune.

AGERPRES: Părăsim puțin zona de crize și politică românească, să-i spun așa. Apropo de ultimele declarații ale președintelui rus Vladimir Putin relativ sau destul de belicoase din nou la adresa americanilor și a aliaților din NATO. Credeți că se va escalada acest limbaj agresiv?
George Cristian Maior: Eu cred că, repet, trăim într-un timp destul de complicat din punctul de vedere al dezvoltărilor de securitate. Vedeți bine situația complexă din Ucraina pe zona stabilității și politica Rusiei în această regiune care, bineînțeles, nu este generatoare de stabilitate, vedeți situația complicată din Siria și diversele poziționări ale unor mari actori internaționali, inclusiv din punct de vedere al discursului și al retoricii.
Din păcate au existat declarații destul de dure privind dezvoltarea scutului antirachetă din România fără a fi înțeles încă faptul că acest scut este unul defensiv și care dorește să realizeze o tratare a acestor riscuri neconvenționale legate de rachetele balistice, nefiind desigur orientat împotriva unui stat.
Eu cred că este vorba în continuare de retorică, de politică. Pe de altă parte, din punct de vedere al modului în care se realizează acest program de dislocare pe teritoriul României a scutului antirachetă, lucrurile merg foarte bine. Așteptăm declararea sa ca operațională la sfârșitul acestui an și, la începutul anului viitor, probabil înaintea summitului NATO de la Varșovia, inaugurarea oficială a scutului antirachetă de la Deveselu, cu prezență semnificativă din partea Administrației americane la acest eveniment important strategic.

AGERPRES: Conform majorității sondajelor de opinie din România, populația are o atitudine pozitivă față de NATO, față de Statele Unite ale Americii, față de partenerii noștri nord-atlantici în general, dar, în același timp populația se așteaptă la o atitudine mai ofensivă a Rusiei împotriva noastră pentru că am avea acest scut de la Deveselu. E o teamă îndreptățită?
George Cristian Maior: Eu cred că scutul antirachetă de la Deveselu, care va deveni de fapt și un element de contribuție a României și a Americii la securitatea colectivă NATO, pentru că se va integra în sistemul NATO, duce în mod cert la o creștere a securității naționale a României și a regiunii.
Acesta este fondul lucrurilor. Acum, lumea nu trebuie să se teamă de retorică și de discurs. Trebuie, în schimb, să fie foarte atentă la fapte, acțiuni și, într-adevăr, în ultima perioadă, mai ales având în vedere evenimentele din Ucraina, având în vedere anexarea Crimeii, există în zonă în general o anumită aprehensiune față de acest tip de politică agresivă care trebuie contracarată în sistemul nostru de alianțe și facem acest lucru.

AGERPRES: România este implicată în parteneriatul nord-atlantic, după cum am vorbit, Deveselu, Kogălniceanu, Afganistan, trupe. Credeți că urmează ceva în Siria?
George Cristian Maior: Nu cred că se pune discuția în acești termeni. Eu cred că principala noastră prioritate este legată de securitatea regională, care, vedeți foarte bine, și repet, este extrem de complexă și complicată, atât pe riscuri pe care le credeam desuete într-un anumit moment, mă refer la riscuri de ordin geopolitic, riscuri clasice, dar și riscuri neconvenționale legate de avansul unor elemente ISIS (gruparea jihadistă Statul Islamic n.r.) spre Europa.
Cred că aici trebuie să ne concentrăm. Iar în privința Afganistanului, eu cred că este în studiu continuarea prezenței noastre în Afganistan. Suntem a patra națiune deja ca prezență militară acolo, cu peste 600 de militari. Recent aici au fost luate decizii la nivelul Consiliului de Securitate de a se continua prezența în Afganistan și după 2016. Cred că aici va trebui să ne concentrăm politicile de apărare și de securitate.

AGERPRES: Cum vede comunitatea românească din SUA acest parteneriat între Statele Unite și România, parteneriat strategic?
George Cristian Maior: Eu cred că acest parteneriat, care este elementul vital al politicii noastre externe și de securitate este foarte bine, valențele sale pozitive pentru ambele state sunt foarte bine conștientizate de comunitatea românească din SUA, care este extrem de atentă la evoluțiile legate de dezvoltarea acestui parteneriat și are efectiv o contribuție pe multiple dimensiuni, mă refeream la cultură, educație, tehnologie.
Cred că ei se vor implica și mai mult și noi ca ambasadă va trebui să comunicăm mult mai intens cu această comunitate mare, răspândită pe întreg teritoriul SUA, pentru a duce mai departe parteneriatul strategic cu SUA.

AGERPRES: Aveți anumite proiecte legate de comunitatea românească din SUA?
George Cristian Maior: În primul rând voi face o evaluare a modului în care funcționează consulatele generale ale României din SUA în relație cu serviciile pe care le acordă cetățenilor români sau membrilor comunității româno-americane și vom vedea ce măsuri vom lua după această evaluare pe linia creșterii eficienței acestora și a implicării lor pe multiple paliere. Mă gândesc și la deschiderea unui nou consulat general pe teritoriul SUA, având în vedere modul în care se concentrează geografic populația românească în diverse zone ale Statelor Unite.
Sper ca la anul acest consulat să fie deschis în Florida. Vorbeam de Florida unde avem o puternică comunitate românească și din punct de vedere numeric. Vom încerca să dialogăm mai mult cu reprezentanți ai comunității. Sunt foarte mulți care m-au abordat cu diverse inițiative, idei, proiecte și cu care discut constant. Chiar m-am bucurat de o primire foarte bună, aș spune, și vreau să materializăm aceste proiecte împreună cu ei.

AGERPRES: În momentul în care ați depus scrisorile de acreditare la președintele Barack Obama, presupun că a fost evident un moment emoționant, de o încărcătură emoțională destul de mare, având în vedere că v-ați reîntors în Washington după 20 și ceva de ani de la studiile pe care le-ați avut aici. Care a fost senzația pe care v-a lăsat-o președintele Obama dincolo de aparențele diplomatice?
George Cristian Maior: Am avut o discuție caldă cu președintele Obama care chiar m-a întrebat de perioada mea de studii de aici, printre altele, dar bineînțeles accentuând și eu și domnia sa valoarea deosebită a parteneriatului strategic România-SUA și aprecierea că acesta funcționează în parametri foarte buni.
Într-adevăr o asemenea oportunitate este rară și cred că discuția pe care am avut-o cu președintele SUA reconfirmă modul în care România este privită, foarte clar și tranșant, ca unul dintre cei mai importanți aliați strategici ai Americii din Europa și din regiunea noastră.
Și acest lucru poate da un impuls pe toate celelalte paliere, pentru adâncirea cooperării dintre România și SUA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS