4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuDacian Cioloş nu se vede într-un guvern PNL- PSD

Dacian Cioloş nu se vede într-un guvern PNL- PSD

Foto: HotNews
Foto: HotNews

Premierul Dacian Cioloş a vorbit în premieră, într-un interviu pentru HotNews.ro, despre implicarea sa pe scena publică după alegerile din decembrie. Cioloş a declarat pentru HotNews.ro că „nu se dă deoparte“ de la o nouă implicare în fruntea guvernului după alegerile parlamentare din decembrie, dacă „o majoritate susţine ideile din platforma pe care a lansat-o“.

În interviul acordat ziariştilor Dan Tapalagă şi Cristian Pantazi, premierul Cioloş a exclus însă participarea într-un guvern de mare uniune PNL-PSD sau un guvern din care să facă parte şi PSD.

Dan Tapalagă: Aţi lansat platforma România 100. Ce înseamnă acest gest? Doriţi să continuaţi în funcţia de premier?
Dacian Cioloş: În primul rând, aş vrea să spun ce nu înseamnă această platformă, pentru că am văzut tot felul de discuţii că-i mai lipseşte una, că n-are suficientă substanţă, că nu sunt lucruri concrete. Această platformă nu se doreşte a fi un program de guvernare. Asta e treaba partidelor, a celor care participă la alegeri şi care propun alegătorilor un program de guvernare. Eu mi-am dorit să pun pe masă în dezbatere publică nişte principii – pornind şi de la experienţa după câteva luni de guvernare – nişte principii sănătoase şi care trebuie să stea la baza oricărui program de guvernare. Nişte principii nu doar declarative, cum am văzut că mai spuneau unii lideri de partid; e important nu doar să vorbim de lucrurile astea, ci să le punem în aplicare.
În al doilea rând, la cealaltă extremă a platformei, dincolo de principii, am pus câteva proiecte pe care noi le-am început şi care cred că ar trebui continuate.
Între ele pot să-şi facă loc progame de guvernare care să fie dezbătute. Cred că e important să discutăm în această campanie nu doar de persoane, de chestiuni personale ale unui candidat sau altul, ci şi despre nişte principii, de valori, şi-apoi şi de idei concrete.

Despre implicarea într-un viitor guvern

Cristian Pantazi: Ne întoarcem la întrebarea legată de postul de premier. Preşedintele Iohannis aşa a interpretat lansarea platformei, USR a anunţat ieri că vă sprijină pentru postul de premier, Alina Gorghiu a anunţat că e dispusă să meargă alături de dumneavoastră. Veţi accepta o propunere şi apoi o nominalizare din partea preşedintelui pentru postul de premier?

Dacian Cioloş: Haideţi să treacă alegerile şi să vedem rezultatul. Dacă construim iar o campanie electorală în jurul unei persoane şi încercăm să facem dintr-o persoană o icoană, după părerea mea nu e ceea ce aşteaptă oamenii.

Cristian Pantazi: Ba da, oamenii aşteaptă…
Dacian Cioloş: Sigur, eu am spus că nu mă feresc să mă implic, dar nici nu cred că sunt indispensabil. Dacă vreţi să fiu direct.

Dan Tapalagă: Dar am ajunge într-o situaţie uşor ridicolă, aş spune, în care partidele vă susţin la ceva, dar nu e clar la ce, partidele îşi doresc să continuaţi – asta o spun public – preşedintele la fel, dar dumneavoastră nu spuneţi asta. Nu cred că putem merge multă vreme aşa într-o campanie.
Dacian Cioloş: Am spus că nu mă dau de-o parte să mă implic, aşa cum am făcut-o şi în noiembrie anul trecut. Dar în acelaşi timp nici nu vreau ca această dezbatere să fie construită în jurul ideii dacă o anumită persoană candidează sau nu la postul de premier. Cu ce să candidăm? Deocamdată, e important să vedem dacă oamenii, dacă o majoritate susţine o astfel de abordare, dacă susţin ideile de acolo. Cred că asta e important acum.

Cristian Pantazi: Reţin faptul că aţi spus că sunteţi dispus să vă implicaţi cum s-a întâmplat după căderea guvernului Ponta, ceea ce înseamnă la nivel de premier. Dar dacă PNL şi USR nu vor reuşi să facă o majoritate care să vă propună ca premier, veţi accepta să conduceţi un eventual guvern PNL-PSD?

Dacian Cioloş: Eu cred că, în prezent, România are nevoie de o guvernare clară, cu o direcţie clară sau într-o parte sau în alta. Eu, personal, pornind şi de la experienţele trecutului, nu cred că o astfel de structură de guvernare ar putea funcţiona în perioada următoare. Şi, oricum, eu nu mă văd implicat într-o astfel de structură.

Dan Tapalagă: Adică într-un guvern de mare coaliţie?
Dacian Cioloş: Da.

Dan Tapalagă: Dar de ce, care sunt motivele?
Dacian Cioloş: Păi, vă spuneam, eu cred că acum nu de compromisuri de acest gen e nevoie, ci de un angajament clar. Consider că e important ca aceia care vin acum în campanie cu puncte de vedere, de multe ori aproape antagonizate, să arate că pot să-şi construiască, nu doar să se opună celorlalţi.

Dan Tapalagă: Aici e o problemă şi o ştiţi foarte bine: şi stânga, şi dreapta vor avea probleme să strângă o majoritate suficient de solidă.
Dacian Cioloş: Sigur, de-asta probabil că la un moment dat partidele trebuie să găsească o formulă în parlament pentru a ajunge la o majoritate. Eu vă spun care e punctul meu de vedere, asta nu înseamnă că aşa o să se întâmple; eu vă spun ce pot eu să susţin şi ce nu pot.

Cristian Pantazi: În ultima perioadă, lideri ai PSD şi ALDE v-au criticat dur. Excludeţi să conduceţi o variantă de guvern care să aibă în componentă PSD?
Dacian Cioloş: Exclud să mă implic într-un guvern de mare coaliţie care n-ar avea o direcţie clară de reformă. E important să continuăm anumite reforme, să integrăm aşteptările oamenilor de a guverna altfel, onest, transparent, pe bază de profesionalism cu obiective clare.

Dan Tapalagă: Aşadar, excludeţi PSD într-o formulă de guvernare? Pentru că întrebarea era clară referitoare la acest partid.
Dacian Cioloş: Nu mă văd personal implicat într-o astfel de formulă.

Cristian Pantazi: Dacă partidele care vă vor susţine pun pe listele de candidaţi figuri compromise, cu probleme în justiţie, anchetaţi, condamnaţi, ce veţi face?
Dacian Cioloş: E importantă susţinerea unor valori; dar e la fel de important şi cine pune în aplicare acele valori, ca să fie credibil. Am văzut şi la PNL o schimbare de abordare din acest punct de vedere, începută deja la alegerile locale, când au refuzat să pună pe liste candidaţi care au probleme cu legea.

Cristian Pantazi: Au fost nişte excepţii şi la PNL…
Dacian Cioloş: Au fost şi de-asta spun: e un proces care a început, şi, după părerea mea, trebuie să continue. Nu poţi să fii credibil făcând doar declaraţii fără exemple concrete. Deci sper să vedem tradus acest discurs în exemple clare pe liste şi-apoi în programul de guvernare.

Dan Tapalagă: Legat de feed-back-ul partidelor, de la lansarea platformei sunt câteva zile, în acest interval ce v-au spus partidele?
Dacian Cioloş: N-am discutat concret încă aceste aspecte, doar ce am văzut în spaţiul public, ideile de susţinere. Pentru mine nu e atât de important numărul de like-uri pe această platformă – sigur că e un test de percepţie şi de susţinere; cred că e important să avem aceste idei în dezbatere, dacă ele într-adevăr sunt ceea ce aşteaptă oamenii şi dacă în jurul lor putem construi apoi proiecte concrete. Eu sunt conştient că nu poţi guverna doar cu principii, ai nevoie de proiecte concrete, de un program de guvernare, dar eu tocmai la asta m-aş aştepta, ca pornind de la nişte principii să se construiască apoi şi programe de guvernare în jurul unor proiecte.

Dan Tapalagă: Aşadar, aşteptaţi de la partide să vină cu programe de guvernare?
Dacian Cioloş: Păi e evident, eu am spus că nu o să candidez şi cred că cei care candidează trebuie să vină cu programele de guvernare.

Despre posibila intrare într-un partid

Cristian Pantazi: A existat o reacţie aproape imediată a preşedintelui Iohannis după lansarea platformei, şi o citez: „Premier tehnocrat înseamnă premier independent politic. Dacian Cioloş e un premier independent politic, l-am desemnat fără să fie propus din partea vreunui partid. Aşa ceva nu vom avea după alegeri, ci un guvern politic, care reprezintă voinţa unui partid sau partide care vor să meargă împreună“. Cum o interpretați, că nu ne-a fost foarte clar?
Dacian Cioloş: Nu vreau să interpretez, cred că trebuie să-l întrebaţi pe domnul preşedinte. Eu v-am spus ce pot să fac acum. Eu vreau mereu să fiu coerent cu mine însumi în deciziile mele. Nu o să fac lucruri doar de dragul cuiva sau doar pentru că cineva îmi cere ceva. O să fac ceea ce simt şi ceea ce cred că chiar pot să duc mai departe. În prezent, am spus că sunt gata să mă implic, să-mi folosesc experienţa acumulată dacă cineva consideră că această experienţă poate să fie utilă; alegerea de a intra sau nu într-un partid e o alegere personală. Eu n-o să fac niciodată asta pentru o funcţie sau pentru că mi-o cere cineva. Sunt conştient şi susţin ideea că e important ca după alegeri să avem un guvern politic, clar susţinut politic, cu un program de guvernare asumat de partidele care pot face o majoritate în parlament, pentru că avem nevoie să recredibilizăm modul de a face politică prin partide. Asta nu se face doar declarativ, doar punând în faţă un om, fie el membru de partid sau independent, se face printr-un complex de factori pe care sper să-i văd în acţiune în perioada următoare.

Cristian Pantazi: Vă tentează ca după alegeri să intraţi într-un partid?
Dacian Cioloş: Nu mi-am pus problema şi nu o să intru într-un partid de dragul de a intra. Trebuie să simt această adeziune la un grup, la o structură care are anumite obiective, e un instrument care să mă ajute să-mi duc la îndeplinire nişte obiective alături de alţii. Dar nu o să fac lucrul ăsta pentru a avea o funcţie.

Dan Tapalagă: Când veţi lua o decizie în sensul asta?
Dacian Cioloş: Când va veni vremea. Nu vreau să discutăm în jurul acestui subiect pentru că nu cred că ăsta e obiectul discuţiei acum şi ce-i interesează pe oameni.

Despre Raluca Prună: Eu îmi judec miniştrii după acţiunile şi eficiența lor

Dan Tapalagă: Mai sunt miniştri care pleacă în partide?
Dacian Cioloş: Eu le-am spus fiecăruia, e alegere personală. Cei care chiar doresc, eu îi încurajez să facă asta, pentru că eu cred că avem nevoie de sânge proaspăt şi în politică. Dar va fi alegerea fiecăruia şi vom găsi soluţii. Nu cred, din elementele pe care le am, nu cred că vor fi plecări masive, vor fi punctuale.

Dan Tapalagă: Cam câţi, 2-3?
Dacian Cioloş: Nu ştiu, prefer să nu dau eu.. Încă o dată, ştiu că sunt câţiva oameni care se gândesc, nu au luat încă o decizie, pentru că e o decizie grea.

Cristian Pantazi: Un ministru cu ceva probleme e Raluca Prună, ministrul justiţiei. În pline proteste la penitenciare a vorbit de amnistie şi graţiere, inflamând situaţia; relaţia cu magistraţii e proastă; a făcut mai multe declaraţii nefericite. Nu-s cam multe probleme pentru un ministru atât de important?
Dacian Cioloş: N-aş judeca un om doar după declaraţii, chiar dacă pentru un demnitar şi ele sunt importante. Dar declaraţiile sunt luări de poziţie. Eu m-am uitat şi îmi judec miniştrii, în primul rând, după acţiunile şi eficiența lor. Şi doamna Prună s-a angajat la început că o să finalizeze o strategie anticorupţie şi a făcut-o, s-a angajat să operaţionalizeze o agenţie pentru recuperarea bunurilor indisponibilizate care era pe hârtie de multă vreme, şi acum avem această agenţie gata, ea va începe să lucreze. Deci sunt mai multe lucruri făcute. Într-adevăr, au fost două moţiuni simple, din care doar una a trecut acum în prag de campanie şi ambele moţiuni au avut la bază declaraţii şi nu fapte sau lipsa unor fapte.

Despre Ministrul Educaţiei: Nu ştiu să existe elemente noi la dosarul de la CNSAS al lui Mircea Dumitru

Cristian Pantazi: Aţi primit de la CNSAS un verdict privindu-l pe ministrul educaţiei, Mircea Dumitru?
Dacian Cioloş: Când o să-l primesc, o să-l ştiţi şi dumneavoastră. El va fi public, nu mi se dă mie, i se dă persoanei în cauză şi el va deveni public.

Dan Tapalagă: Dar preşedintele Iohannis s-a pronunţat prudent în acest caz.
Dacian Cioloş: Eu cred că ar fi o chestiune letală pentru orice intelectual care se declară democrat şi anticomunist sau împotriva regimului dictatorial cu care am avut de-a face. Dar, deocamdată, domnul Mircea Dumitru are un verdict de necolaborare cu Securitatea, nu ştiu să existe elemente noi la dosar, dar asta o să ne spună CNSAS.
Despre ministrul sănătăţii: A jucat complet transparent

Cristian Pantazi: Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii: au apărut acuzaţii din diverse surse că ar avea o relaţie strânsă cu reprezentantul unor mari producători de medicamente, care este întâmplător şi rudă de de gradul cinci. Sunteţi convins că nu are aceste legături?
Dacian Cioloş: De gradul cinci – până unde se poate merge? Să ne uităm că poate mai găsim şi de gradul şapte. E vorba de influenţă, onestitate şi transparenţă, pentru că acestea sunt principiile pe care ni le-am asumat. Şi i-am cerut domnului ministru – şi până acum nu am motive să mă îndoiesc – să fie foarte transparent şi foarte clar şi foarte direct şi va răspunde la orice întrebare legată de orice suspiciuni în această direcţie.

Dan Tapalagă: Aveţi convingerea în acest moment că nu există nici o legătură în acest moment între afacerile unchiului şi activitatea ministrului sănătăţii?
Dacian Cioloş: Eu judec faptele domnului ministru. După fapte, a jucat complet transparent şi am convingerea că, atâta timp va fi membru în guvernul pe care îl conduc, aşa va face, pentru că aşa face guvernul. Nu vom lua nici o decizie pe sub masă, nu vom lua nici o decizie din scurt, fără ca ea să fie supusă dezbaterii publice, la orice întrebare se va răspunde. Sigur, ministrul şi guvernul îşi vor asuma deciziile luate. Important e să avem medicamente cât mai ieftine pentru români, dar mai important este să avem medicamente. Pentru că, dacă avem doar ieftine, dar nu există pe piaţă nu văd care e sensul, decât cel de a flutura populist.

Dan Tapalagă: Cu atât mai mult vă rog să explicaţi, din perspectiva aceasta, de ce nu se pune în practică ordinul de scădere a preţurilor cu 30% la medicamente acum, ci etapizat.
Dacian Cioloş: Şi aici aştept să vină domnul ministru cu actul normativ în guvern, să vedem care sunt conceptele dânsului, ce propune. Dânsul mi-a semnalat faptul că o scădere bruscă a preţurilor riscă să elimine de pe piaţă şi mai multe medicamente decât cele pe care deja nu le mai avem. Sunt multe situaţii în care nu mai există medicamente pe piaţă. Deci obiectivul pentru noi este să scădem preţurile până la nivelul la care putem să le scădem, aşa încât să putem să găsim în continuare medicamentele pe piaţă, la preţurile cele mai mici. Acesta e conceptul pe care dânsul mi l-a prezentat. Care sunt mecanismele şi modalitatea pe care le propune vom vedea când va veni cu actul normativ.

Despre tratatul UE – Canada

Cristian Pantazi: Tratatul UE – Canada: România este printre puţinele dăţi într-o poziţie atât de dură la nivelul Uniunii Europene, ameninţă cu veto…
Dacian Cioloş: Nu e o poziţie dură, e o poziţie fermă. Fac o diferenţă. E o poziţie fermă. Discuţia aceasta despre vize, chiar dacă nu e o legătură formală între adoptarea acordului comercial şi vize, e un angajament clar al guvernului canadian din momentul în care s-au finalizat negocierile – şi ştiu bine despre ce vorbesc pentru că eram în Comisia Europeană atunci…

Cristian Pantazi: Ce s-a întâmplat cu Canada de şi-a schimbat poziţia?
Dacian Cioloş: Nu şi-a schimbat-o. Negociem. Din vară, când am fost la Ottawa şi am avut o discuţie onestă şi deschisă cu premierul Trudeau şi m-am bucurat să văd că există înţelegere la ceea ce solicităm, de atunci lucrăm. Şi pentru Canada e dificil să ia o astfel de decizie. Pentru noi e imposibil să acceptăm acordul fără această decizie, care e un angajament mai vechi al Canadei. România şi Bulgaria sunt singurele state membre UE care încă au nevoie de vize. Nu putem vorbi de aplicarea unui acord comercial care presupune, pentru ca România să fie beneficiara, şi posibilitatea de a circula oameni de afaceri şi turişti în Canada. Nu putem vorbi despre un acord care să fie benefic României dacă nu există şi această facilitate de circulaţie. Despre asta discutăm. Am găsit, cred, în cele din urmă, un acord de principiu. Acum e important ca autorităţile canadiene să anunţe acest acord, pentru că eu respect responsabilitatea fiecăruia, nu vreau eu să fac anunţuri şi comentarii până când premierul Trudeau sau guvernul canadian nu anunţă acordul la care am ajuns. Dar până atunci, din punctul meu de vedere, nu putem finaliza acest proces de adoptare.

Dan Tapalagă: Dar înţeleg că dumneavoastră contaţi pe ridicarea vizelor în 2017.
Dacian Cioloş: Da, contez.
Despre căsătoria între persoanele de acelaşi sex

Dan Tapalagă: Ar mai fi o temă politică, domnule premier, o temă delicată. Preşedintele Klaus Iohannis a pledat, ieri, pentru toleranţă pe tema interzicerii căsătoriei persoanelor de acelaşi sex. Dumneavoastră pentru ce pledaţi?
Dacian Cioloş: Eu pledez pentru toleranţă cu respectarea ideii de familie. Avem o Constituţie, cred că familia e un element important, un nucleu al societăţii din România şi nu cred că ideea de familie în România ar trebui sistematic pusă în contradicţie cu ideea de toleranţă.

Cristian Pantazi: Vorbiţi de familia tradiţională – comuniunea dintre un bărbat şi o femeie?
Dacian Cioloş: Da.

Dan Tapalagă: Dar încă o dată, toleranţa cum se manifestă?
Dacian Cioloş: Toleranţa se manifestă respectând alegerile pe care alţii le fac.

Despre atacurile la Kovesi

Cristian Pantazi: Cum vedeţi dumneavoastră ce i se întâmplă doamnei Kovesi – scandalul „cucuveaua mov“ – acuzaţiile de plagiat, acuzaţiile de prietenie cu Sebastian Ghiţă?
Dacian Cioloş: Le văd cu tristeţe, pentru că doamna Kovesi este o persoană angajată în a face ca o instituţie, parte a sistemului judiciar, să funcţioneze. O instituţie care a obţinut şi obţine rezultate. O persoană pe care o văd verticală şi fermă în aplicarea unor principii şi a unor valori. Ar fi păcat ca funcţionarea unei astfel de instituţii să fie afectată de atacuri la persoană, pe care unii, probabil în disperare de cauză, le pun în scenă.

Cristian Pantazi: Este o campanie mediatică?
Dacian Cioloş: Nu ştiu, dumneavoastră vedeţi altceva? Eu văd ceea ce mi se prezintă. Nu cunosc detaliile, nu am timp să mă uit la televizor, dar văd o campanie disperată.

Despre viitorul ministru al justiţiei

Dan Tapalagă: Încă o întrebare, şi mai simplă. Justiţia fiind importantă, domnule Cioloş, cum vedeţi viitorul ministru de justiţie în viitorul guvern – independent/tehnocrat sau dat de partidele politice?
Dacian Cioloş: Cred că trebuie să fie un om care să cunoască foarte bine sistemul judiciar, care să fie vertical, onest, să nu aibă tinichele şi să nu planeze suspiciuni în jurul lui. Probabil că un ministru independent politic, atât timp cât guvernul are responsabilităţi inclusiv în numirea unor responsabili din justiţie… Cred că e important să fie independent.

Dan Tapalagă: Deci ar fi preferabil unui politician…
Dacian Cioloş: Din punctul meu de vedere da. Pot să fie şi politicieni care să corespundă principiilor, valorilor pe care le-am amintit. Important e să fie în afară oricare suspiciuni din acest punct de vedere al verticalităţii, atunci când ia anumite decizii.
Dan Tapalagă, Cristian Pantazi – Hotnwes

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS