4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuO craioveancă îşi va face licenţa în psihologie şi criminologie la Londra

O craioveancă îşi va face licenţa în psihologie şi criminologie la Londra

Gabriela Irina Toma, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova, a fost acceptată să fie studentă la cinci universități din Londra
Gabriela Irina Toma, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova, a fost acceptată să fie studentă la cinci universități din Londra

Gabriela Irina Toma, elevă la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova, la profilul științe ale naturii, a studiat în primii trei ani de liceu cu gândul că va urma medicina în România. Nu își dorea să fie un doctor care să trateze pacienții, ci era interesată de medicina legală. În plus, mereu și-a dorit să plece peste graniță. În toamna anului trecut a aflat că rezultatele pe care le are la clasă, precum și cunoștințele și testele de limbă străină o pot ajuta să fie acceptată la o universitate de top din Vest. Ca să fie sigură că va deveni studentă, a aplicat la cinci universități din Marea Britanie cu specializări de psihologie și criminologie, dar și de criminologie și științe medico-legale, și a primit răspuns pozitiv de la toate. Într-un interviu acordat pentru GdS, Gabriela povestește în ce a constat admiterea, dar și ce note trebuie să obțină la bacalaureat.

GdS: Gabriela, ai primit confirmare de la cinci universități din Marea Britanie că ești acceptată pentru a deveni studentă din toamnă. Despre ce universități este vorba?
Gabriela Toma: Am primit confirmare de la cinci universități din Londra. Este vorba de University of Greenwich, University of West London, University of East London, City University și Royal Holloway. Am aplicat pe profil de criminologie și psihologie la trei dintre ele, iar la celelalte la criminalistică și științe medico-legale.

GdS: Studiezi la profil de științe ale naturii, de ce te-ai orientat spre criminalistică și psihologie?
G.T.: M-am pregătit pentru medicină aici, dar îmi doream să mă orientez pe partea de medicină legală și într-un fel îmi doream să îmi îndeplinesc și visul de a pleca în străinătate. Când am aflat că pot să studiez peste granițe, am renunțat la pregătirile pentru medicină și am ales să aplic acolo. Nu știam dacă o să mă accepte sau nu, dar am zis să încerc.

GdS: De unde a apărut dorința de a studia în străinătate?
G.T.: Știu că în Europa sunt mai multe oportunități pentru viitor și mi-am dorit foarte mult să pot ajunge la o universitate bună.

GdS: Ce a contat la admitere?
G.T.: Au contat mediile din perioada liceului din clasele IX-XI, ele trebuind să fie peste 9. S-au luat în calcul diplomele care atestă cunoștințele de limba engleză și am susținut examenul Cambridge și examenul IELTS, acesta din urmă fiind mai dificil, dar am reușit să obțin rezultatul necesar. Pentru bacalaureat, fiecare facultate are o altă cerință, dar, per general, mediile trebuie să fie între 8 și 9. Sunt și cerințe specifice pentru anumite discipline. De exemplu, la City University mi-au cerut să am peste 9 la proba de matematică.

GdS: Este un trend în clasă să plecați? Mai sunt și alți colegi care doresc să plece la studii la universități din Vest?
G.T.: În clasa mea am un coleg care a fost deja admis și el la mai multe universități. Și din ce mai știu, mai sunt trei colegi care vor să aplice pentru studii în străinătate, dar nu știu dacă o să plece sau nu, pentru că termenul de depunere a fost până în ianuarie anul acesta.

GdS: Se tot spune că liceenii întâmpină dificultăți la orientarea profesională. Ați fost îndrumați pentru orientarea în carieră?
G.T.: Nu m-a influențat nimeni în alegerile mele. De când eram mică voiam să plec. Firma prin care am aplicat pentru cele cinci universități din Londra oferă și servicii de orientare profesională. Și la școală am fost cu clasa, în „Săptămâna Altfel“, la un test de orientare profesională, dar testările respective nu le-am luat în calcul pentru că au dat ca rezultat tot domeniul psihologie și eram deja decisă.

GdS: Inițial ai spus că ți-ai dorit să urmezi medicina în România. Ce te-a determinat totuși să îți schimbi opțiunea?
G.T.: Nu am mai vrut să rămân în România, pentru că mi se pare că sunt foarte mulți ani de studiu la licență, plus rezidențiat, și nu știam dacă după terminarea studiilor de licență voi mai alege să îmi urmez visul de a pleca din țară. M-am gândit că poate îmi este mai dificil să plec și rămâneam aici, așa că am luat decizia să plec de la începutul studiilor universitare, chiar dacă asta înseamnă că o să mă despart de familie și de prieteni. Cred că acolo o să am șansa să cunosc și alte persoane și să încerc și ceva nou, nu medicina.

GdS: Când ai primit vestea că ai fost acceptată la universitățile la care ai aplicat?
G.T.: Răspunsurile au venit în momente diferite. Am aplicat din octombrie la aceste facultăţi și de la una am primit răspunsul pozitiv încă din ziua în care am depus dosarul. A fost o surpriză, pentru că nu mă așteptam să fie atât de prompți. De la alte două am primit răspunsul la distanță de două săptămâni și apoi au venit și restul.

GdS: Cinci răspunsuri pozitive de la cinci centre universitare te pun în postura de a face o alegere. Ai luat o decizie?
G.T.: Trebuie să aleg două din cele cinci opțiuni și prima mea opțiune este Royal Holloway of London, iar a doua opțiune este University of Greenwich. Înclin însă spre Royal Holloway, o universitate care mă interesează de mult timp. Se întinde pe 54 de hectare, are 18 colegii, este ca un mic orășel. Una din clădiri arată ca un castel și a fost folosită pentru turnarea anumitor filme. Și viața de campus este foarte frumoasă acolo. Și, mai presus de toate, are ca specializare domeniul psihologie-criminologie, pe care vreau să îmi fac studiile, și m-a atras foarte mult. Acolo am și cunoștințe, care sunt la alte facultăți, și sunt foarte încântate. Au zis că este cu totul altceva decât în România, este mult mai frumos.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS