2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateInterviuLudovic Orban: PNL este pregătit să preia guvernarea

Ludovic Orban: PNL este pregătit să preia guvernarea

GdS: Domnule Ludovic Orban, PNL are în momentul de față o strategie de acțiune pentru această toamnă, care se anunță una extrem de agitată din punct de vedere politic?
Ludovic Orban: Da, iar acest lucru se vede din faptul că am reacționat imediat la ceea ce putem numi ofensiva de toamnă a PSD împotriva justiției. Am anunțat că respingem ferm propunerile ministrului justiției, și mă refer în special la cele trei propuneri care arată intențiile partidului de guvernământ de a încăleca justiția, și anume lăsarea numirii șefilor de parchete la mâna ministrului justiției, subordonarea inspecției judiciare către același ministru și permiterea ca șefii din parchete să modifice rezoluțiile procurorilor de caz nu numai pe motive de legalitate, ci și de temeinicie. Asta îmi arată clar intenția liderilor coaliției de guvernământ de a stopa orice fel de anchetă care îi vizează. Cu siguranță, ne vom bate cu toate armele împotriva acestui abuz. Referitor la strategia pentru actuala sesiune parlamentară, ea va fi dezbătută în cadrul reuninii de la începutul lunii septembrie și vom anunța public care sunt prioritățile și obiectivele noastre.

GdS: De la începutul anului, societatea civilă s-a dovedit a fi unul dintre principalii actori, care a dat o replică imediată și fermă acțiunilor PSD din domeniul justiţiei. Cum intenționează PNL să gândească relația cu acești oameni?
L.O.: Sunt oameni care nu acceptă modul de a face politică al PSD, oameni care nu acceptă ca democrația să fie afectată în România și oameni care nu vor să fie duși cu preșul, să-și bată joc de ei puterea politică. Eu sper, însă, să se activeze și politic. Din păcate, PSD-ul a indus această scârbă față de politică în general, care duce la o prezență foarte scăzută la vot. Acest fapt îi avantajează doar pe ei. PSD are capacitatea să își aducă la vot propria clientelă, pe care a făcut-o dependentă de ajutoare sociale, pensii și așa mai departe. Ca urmare, lor le convine ca prezența la vot a oamenilor educați și care trăiesc pe propriile picioare, a oamenilor care sunt capabili să critice un act de guvernare, să fie cât mai scăzută.

GdS: Referindu-ne acum la situația economică: pe de o parte, coaliția de guvernământ anunță o situație foarte bună, pe de altă parte, voci din mediul economic sunt sceptice. Ce arată analizele specialiștilor PNL?
L.O.: PSD-ul cu o mână dă și cu alta ia. Uitați-vă la măsura ce va fi introdusă de la 1 ianuarie 2018, de trecere a contribuțiilor pentru pensii, sănătate și șomaj de la angajator la angajat. Ce se va întâmpla cu acest hocus-pocus fiscal? Crește salariul brut, cresc procentual contribuțiile pe care le plătesc salariații la acest salariu brut, și, practic, se va aplica la un salariu brut mai mare impozitul de 16 la sută, contribuția la fondul de pensii, la fondul de sănătate, și care, integral, vor fi platite din acest salariu brut nou. Iar rezultatul va fi foarte simplu: salariile nete nu vor crește cu 20%, ci cu 2% sau maximum 4%.

GdS: Una dintre cele mai aprinse discuții din spațiul public economic este în prezent cea despre Pilonul II de pensii. Cum apreciați ceea ce anunță voci din zona de guvernământ?
L.O.: Trecerea fondurilor acumulate la Pilonul II în bugetul de stat este o expropiere, un lucru criminal. Și eu, și dumneavostră, toți am contribuit cu fonduri importante la acest fond de acumulare administrat privat și care ne va asigura un supliment de pensie. Noi, PNL-ul, credem că este neconstituțional și nu o vom accepta niciodată. Sunt curios să văd dacă au curaj să iasă cu un astfel de proiect de lege, și, dacă o vor face, vom recurge la toate mijloacele pe care le avem la îndemână, inclusiv sesizarea Curții Constituționale. Dar eu cred că încă se tem să facă așa ceva. Aduceți-vă aminte cum a decurs întreaga poveste. Primul care a vorbit a fost Ionuț Mișa, ministrul finanțelor. El a fost imediat contrazis public de Dragnea și de Tudose, care au spus că nu au nicio intenție să facă asta. După care doamna ministru, de aici, de la dumneavoastră, a început să se lege de fondurile private. Am văzut inclusiv năzdrăvănia care spunea că fondul public de pensii este mai bine administrat decât cel privat. Păi, fondul public nu este administrat, pentru că nu are plasamente. Aici vin banii din contribuțiile pe care le plătesc angajații, banii se duc în buget și de acolo în buzunarul oamenilor. Pilonul II este un fond de acumulare. Banii sunt investiți în titluri de stat sau în alte domenii, se acumulează banii și de acolo se va plăti un supliment de pensii. A face o astfel de comparație arată că fie ministrul muncii nu știe despre ce este vorba, fie vrea să dezinformeze. Iar noi nu putem accepta distrugerea perspectivei de viață a românilor.

GdS: Aveți în momentul de față o strategie economică pentru a răspunde acestor derive?
L.O.: Noi ne-am pus pe picioare acum comisiile de specialitate, pentru că trebuie să facem o fotografie la zi a societății. S-au întâmplat multe nenorociri în România, aproape nu există domeniu în care să nu se manifeste crize și blocaje. De la transporturi și sănătate, la învățământ și mediu. În acest ultim domeniu vine un adevărat dezastru peste noi, despre care guvernul nu vorbește deloc. Va trebui să închidem gropile de gunoi, ceea ce va însemna că vom duce gunoiul la o distanță de peste 150 km, adică va crește prețul pentru populație. Asta din cauza incompetenței și lipsei de interes a autorităților de a respecta criteriile impuse de Uniunea Europeană. Noi trebuie să facem fotografia la zi și, plecând de la aceste realități, trebuie să elaborăm programe sectoriale care să dea răspuns la aceste probleme. PNL este pregătit în orice moment să preia guvernarea, iar, în comparație cu ce face azi PSD-ul, oamenii noștri sunt de zece ori mai buni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS