Autorităţile locale din oraşul Rovinari consideră că o dezvoltare reală implică lansarea de proiecte care să scadă dependenţa administraţiei de bugetul diferitelor societăţi.
Administratorul public Constantin Podaru spune că primăria Rovinari face eforturi pentru a găsi modalităţi de a aduce venituri care să nu fie direct legate de Complexul Energetic Oltenia . “Veniturile fluctuează considerabil în funcţie de activitatea CEO, iar noi resimţim de două ori impactul. O dată scad veniturile directe ale administraţiei de la CEO, apoi este şi forţa de muncă disponibilizată, scăderea puterii de cumpărare a locuitorilor. Apar dificultăţi atât pe plan economic, cât şi pe plan social. De aceea este important să realizăm proiecte care să aducă investiţii viitoare. Accesul în parcările modernizate, de exemplu, se face contra cost, spitalul oraşului are de doi ani apă caldă din panouri solare, anveloparea proprietăţilor primăriei aduce cu sine reducerea cheltuielilor pentru energia termică. Avem un canal de colectare a apelor pluviale, Roşia Prundurel. În fiecare an cheltuiam sume importante de la buget pentru întreţinerea sa, era şi insalubru, uneori apărea şi pericolul de inundaţii. Acum am demarat o investiţie de casetare şi deasupra canalului vor fi amenajate parcări acoperite. Astfel rezolvăm o problemă a cetăţenilor din zonă, dispar şi cheltuielile pentru decolmatarea canalului, creăm şi un venit la primărie. Încercăm să facem investiţii care să nu blocheze banii”, a spus Constantin Podaru.
Primăria oraşului Rovinari investeşte, însă, şi în excelenţă. Există o hotărâre de consiliu care prevede acordarea unor premii în bani elevilor care primesc diferite distincţii la concursuri, deoarece, spun autorităţile, performanţa trebuie încurajată dacă se doreşte dezvoltare. “Avem mulţi elevi talentaţi. Îi promovăm şi îi susţinem pe cei care învaţă foarte bine, pentru că vrem să sprijinim valorile şi este normal să se întâmple aşa. Avem o campioană olimpică la canotaj, în vârstă de numai 17 ani. În oraş există un club sportiv ce reuneşte circa jumătate din copiii din Rovinari,” adaugă Constantin Podaru. “Dacă vrem să fim, într-adevăr, un oraş european, trebuie să înţelegem că avem nevoie de oameni de calitate pentru acest lucru. Aşadar, promovarea performanţei nu trebuie neglijată”.