5.1 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajToxina botulinică, inamicul ridurilor de expresie

Toxina botulinică, inamicul ridurilor de expresie

După vârsta de 30 de ani, fiecare femeie începe să observe apariţia unor riduri fine de expresie, care devin tot mai vizibile o dată cu trecerea timpului. Pentru a întârzia evoluţia acestora cât mai mult, este momentul oportun pentru a apela la una dintre cele mai cunoscute şi utilizate proceduri estetice, injectarea toxinei botulinice (denumită frecvent botox). Conf. univ. dr. Simona Ianoşi, medic primar dermatolog la Centrul Medical Dr. Ianoşi, ne spune, într-un scurt interviu, ce trebuie să ştim despre această procedură, cum acţionează toxina botulinică şi cum trebuie realizată injectarea pentru ca efectul să fie maxim.

Când este indicat să optăm pentru injectarea toxinei botulinice?

Este foarte bine ca procedura să se facă la debutul ridurilor de expresie, în jurul a 30-35 ani, pentru că, în acest fel, se poate amâna foarte mult apariţia sau evoluţia acestora. Dacă începem mai târziu, efectul va fi de mai scurtă durată. Cu cât se începe mai devreme, cu atât rezultatele sunt mai bune în timp. Procedurile estetice sunt adecvate grupelor de vârstă. La 30 de ani, nu faci lifting, dar poţi injecta toxină botulinică, este chiar indicat.

Cum acţionează această substanţă asupra ridurilor?

Toxina botulinică este o substanţă care întrerupe legătura dintre fibra nervoasă şi fibra musculară. Aceasta din urmă este cea care se contractă şi încreţeşte pielea, determinând, în timp, apariţia ridurilor de expresie. Toxina botulinică acţionează doar pe ridurile de expresie, dinamice, care apar după contracţia musculaturii, pentru că relaxează muşchiul care produce ridul – spre deosebire de acidul hialuronic, care nu acţionează pe muşchi, având doar efect de a umple un gol, un şanţ. Toxina nu umple, doar relaxează muşchiul şi, prin scăderea activităţii acestuia, nu se mai produc ridurile.

Când facem injectarea, acetilcolina, o substanţă tampon între muşchi şi nerv, este dezactivată, astfel că fibra nervoasă nu mai are legătură cu muşchiul. Este eronat să vorbim de prezenţa toxinei botulinice în buze, de exemplu, o greşeală frecvent întâlnită, pentru că ar însemna ca acestea să fie “paralizate”. Este o confuzie între toxina botulinică şi acidul hialuronic.

Cât durează efectul toxinei botulinice?

Depinde de organismul fiecăruia. Pe măsură ce efectul trece, toxina se consumă, iar acetilcolina începe să se refacă. De regulă, este vorba de un interval de 5-6 luni, după care activitatea muşchiului se reia şi este momentul în care putem face o nouă injectare. Ce este important de ştiut este că injectarea nu trebuie reluată mai devreme de 2 luni, pentru că s-a constatat că organismul poate fabrica anticorpi anti-toxină. Aceştia sunt inofensivi pentru organism, însă diminuează efectul toxinei botulinice, iar după 2-3 injectări există riscul să îşi piardă eficienţa. De aceea, este foarte important să se respecte acest interval de minim 2 luni între injectări.

Ce efecte adverse pot apărea după injectare?

Procedura nu presupune efecte adverse importante şi nu necesită întreruperea activităţii zilnice. Machiajul e permis imediat. Este bine totuşi ca pacientul să evite, pe moment, eforturile mai mari sau procedurile cosmetice, deoarece substanţa se poate deplasa din punctele unde este injectată. Efectul începe să se vadă după 3 zile şi creşte progresiv până la 2 săptămâni, când atinge punctul maxim.

Putem combina injectarea de botox cu alte proceduri estetice?

Toxina botulinică poate fi injectată în paralel cu acidul hialuronic, fiecare dintre substanţe acţionând într-o anumită direcţie – cea dintâi relaxează, cealaltă umple şanţurile.

Pentru mai multe informaţii, puteţi contacta echipa Centrului Medical Dr. Ianoşi:
La adresa: Bulevardul Carol I, nr. 99
La numărul de telefon: 0723.736.475; 0351.178.448; 0251.414.700.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS