5.6 C
Craiova
marți, 3 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajVaricele: ce sunt şi cum le tratăm?

Varicele: ce sunt şi cum le tratăm?

O mare parte din populaţie se confruntă cu varice. Pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele sunt semne clinice ale unei afecţiuni care nu ar trebui tratată cu superficialitate. Ce sunt varicele şi cum pot fi tratate ne explică, într-un scurt interviu dr. Gabriel Ianoşi, medic primar chirurg, doctor în medicină –  unul dintre specialiştii Centrului Medical Dr. Ianoşi din Craiova.

Ce sunt varicele şi cât de des întâlnită este această afecţiune?

Varicele membrelor inferioare sunt niste dilataţii saculare ale venelor superficiale, care se dezvoltă sub acţiunea unor factori de risc ce alterează peretele vascular. Varicele nu sunt o boală propriu-zisă ci, mai degrabă, semne clinice ale unei afecţiuni denumite insuficienţă venoasă cronică a membrelor inferioare.

Care sunt factorii favorizanţi apariţiei varicelor?

Cel mai mare factor de risc este statul în picioare prelungit, boala fiind adeseori întâlnită la persoanele care, prin prisma activităţii lor, fac des acest lucru. Chiar dacă varicele se constată adeseori la mai multe persoane din cadrul aceleiaşi familii, nu există dovezi certe asupra transmiterii genetice a acesteia. Căldura excesivă, o serie de factori toxici (iar aici intră şi alcoolul şi fumatul), sedentarismul sunt tot atâţia factori de risc ai bolii.

Care sunt cele mai eficiente metode de tratament?

Tratamentul varicelor membrelor inferioare este un tratament stadial, existând numeroase modalităţi terapeutice. Formele iniţiale de boală pot fi tratate prin metode fizice sau medicamentoase. Purtarea unor ciorapi compresivi elastici poate reprezenta singura terapie în stadiile iniţiale ale insuficienţei venoase cronice a membrelor inferioare. În plus, această terapie se poate asocia altora în stadiile ulterioare.
Există, de asemenea, o serie de medicamente care au rolul de a proteja peretele vascular în faţa factorilor de risc şi care ameliorează simptomatologia bolii fără a asigura, însă, o vindecare a acesteia.
Pe măsură ce dimensiunile varicelor cresc, tratamentul constă în distrugerea acestora, care se poate realiza pe mai multe căi:
– teleangiectaziile şi venectaziile (varicele cu diametrul vascular sub 3 mm) se abordează, cel mai bine, folosind un laser care acţionează la exteriorul pielii. Cel mai utilizat este laserul Nd:YAG. Acesta, prin încălzirea hemoglobinei din sângele din vase, distruge venele dilatate cu rezultate cosmetice extrem de bune.
– venele varicoase cu diametre intre 3-10 mm sunt cel mai eficient abordate prin scleroterapie. Aceasta metodă constă în injectarea unei substanţe care, acţionând local la nivelul peretelui intern al venei, declanşează o serie de mecanisme care distrug, pe parcursul câtorva săptămâni, vena respectivă. Eficienţa tratamentului este îmbunătăţită de compresia elastică a membrelor inferioare postscleroterapie.
– varicele cu dimensiuni mai mari se pot aborda într-un mod mai invaziv, cu laserul endovenos (care tratează varicele fără a le extirpa) sau prin diferite tehnici chirurgicale (prin care, de obicei, se extirpă venele varicoase bolnave).

Ce se întâmplă dacă neglijăm afecţiunea şi nu o tratăm?

Pe lângă alterarea aspectului estetic, neglijarea acestor afecţiuni ale venelor membrelor inferioare generează o serie de complicaţii: inflamaţia localizată (flebita) asociată, de obicei, cu formarea de trombi (tromboflebita), dezvoltarea de ulceraţii (adeseori extrem de dificil de tratat), o serie de complicaţii infecţioase chiar embolii cu riscul unor complicaţii fatale la distanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS