Psoriazisul este o afecțiune cronică pentru vindecarea căreia s-au încercat o diversitate de metode. Cu toate că, până la ora actuală, nu exista posibilitatea vindecării totale a acestei afecțiuni, mijloacele moderne, precum fototerapia UVB cu banda îngustă, ameliorează eficient psoriazisul, ducând până la dispariția erupției cutanate pentru perioade lungi de timp.
Am stat de vorbă cu conf. univ. dr. Simona Ianoşi, medic primar dermatolog la Centrul Medical Dr. Ianoşi, despre cea mai nouă metodă de tratare a psoriazisului, fototerapia UVB cu bandă îngustă.
Ce presupune tratamentul cu fototerapie UVB cu bandă îngustă?
Expunerea la ultraviolete se face în mod progresiv, în mai multe ședințe de câte 1-2 minute. Durata o stabilește medicul dermatolog în funcție de tipul de piele, localizarea leziunilor de psoriazis sau vârsta pacientului. Ulterior, timpul de expunere crește, o ședință ajungând până la 15 minute.
Cât durează o cură de fototerapie și care este frecvența recomandată a ședințelor?
O cură de fototerapie se încheie atunci când peste 90% din suprafața corporală este curată, fără leziuni sau la un număr maxim de 40 ședințe/cură. Distanța dintre ședințe variază. La începutul tratamentului, acestea se programează la un interval de două sau trei zile, însă pe măsură ce crește timpul de expunere, crește și intervalul la care se fac ședințele.
Când apar primele rezultate vizibile?
Rezultate apar în general după 12 ședințe. Deja la 30 de ședințe putem vorbi despre o ameliorare de aproximativ 75%.
Care sunt avantajele fototerapiei cu UVB bandă îngustă?
Este o metodă modernă și eficientă, cu rezultate rapide și care îndepărtează leziunile de pe piele pentru perioade lungi de timp. Nu este iradiantă, motiv pentru care se poate folosi la orice vârstă. Față de alte metode existente în prezent, cura terapeutică cu fototerapie cu UVB este mai scurtă. În cazul în care boala reapare, fototerapia poate fi reluată cu succes.
Pe parcursul ședințelor de fototerapie pacientul simte disconfort?
Nu, dar este posibil ca în cazul expunerilor mai îndelungate să apară în primele 24 de ore după procedură o senzație de arsură, asemănătoare arsurii solare. Aplicarea unor comprese reci și a unor creme emoliente este suficientă pentru ameliorarea simptomelor.
Fototerapia poate fi folosită în cazul tuturor tipurilor și stadiilor de boală?
Da, însă numărul de ședințe și timpul de expunere trebuie stabilite de medicul specialist dermatolog, adaptate fiecărui pacient. Poate, de asemenea, trata orice zonă a corpului, doar ochii trebuie protejați cu ochelari speciali.
Centrul Medical Dr. Ianoși îl găsiți la adresa Bd. Carol I, nr. 99, Craiova
Telefon: 0351 178 448
Web: www.drianosi.ro
Fb: Centrul Medical Dr. Ianosi