2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajEnergie Verde din Deșeuri la Depozitul Mofleni

Energie Verde din Deșeuri la Depozitul Mofleni

Grupul Eco Sud SA, lider de piață de peste 14 ani în tratarea și eliminarea deșeurilor produse de populație în diverse zone din România, gestionează Depozitul Ecologic Mofleni care deservește aria întregului județ Dolj. Investițiile realizate de Eco Sud în acest depozit sunt soluții bazate pe tehnologii de ultimă generație în domeniul depozitării și eliminării deșeurilor. Una dintre investiții, realizată în scopul prevenției, rezolvă problema ecologică a efectelor rezultate în urma procesului de management al deșeurilor. Este vorba despre un sistem complex de ardere controlată a gazelor produse prin descompunere, practic a biogazului captat la nivelul depozitului. Instalația sistemului de ardere de la Mofleni este formată din puțuri de extracție interconectate la faclă, o structură de oțel cu cameră de combustie, care se află așezată pe o platformă cu suprafața de 200 de metri pătrați. Biogazul rezultat din descompunerea anaerobă a componentei organice din deșeurile menajere asimilabile și format dintr-un amestec biogen de metan, dioxid de carbon și hidrogen, este condus prin conducte către faclă, care îl arde la temperatura minimă de 1.100 de grade Celsius.
Biogazul este considerat deja un combustibil alternativ, care produce energie regenerativă cunoscută ca energie verde. Acest tip de energie ameliorează poluarea atmosferică, minimizând emisiile de gaze cu efect de seră, iar pe termen lung poate reduce dependența de importurile energetice. La nivel mondial, producția de energie verde este încurajată și subvenționată masiv. Suedia, Danemarca și Olanda contribuie cel mai mult la producția de energie electrică și termică din deșeuri menajere. Și în Marea Britanie, în condițiile în care un sfert din rezervoarele energetice vor fi închise în maximum zece ani, se urmărește reformarea pieței și salvarea resurselor energetice, în beneficiul consumatorilor vulnerabili, urmărind să compenseze prin apelarea la energia regenerabilă.
Depozitul Ecologic Mofleni se află deja în curs de realizare a proiectului de captare și valorificare energetică a biogazului, pe care în prezent îl elimină prin combustie. Eco Sud va colecta biogazul, apoi îl va supune unui tratament, transportându-l ulterior la turbinele pe gaze ale căror generatoare vor produce în cele din urmă energie electrică. Pe de o parte, această energie electrică va fi utilizată de instalațiile termice și electrice ale depozitului, iar pe de altă parte va fi oferită gratuit de către Eco Sud pentru a satisface nevoile grupurilor sociale defavorizate din județul Dolj, prin alimentarea cu energie electrică și prin furnizarea de energie termică pentru încălzirea apei menajere. Surplusul de energie termică va fi folosit la evaporarea levigatului captat în celulele de depozitare.
Depozitul Ecologic Mofleni a fost inaugurat în anul 2005, ca urmare a contractului de parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Craiova. Acesta utilizează cele mai performante tehnologii în scopul dezvoltării durabile. Fluxul mediu de deșeuri la Depozitul Mofleni se ridică la 400 de tone zilnic, în condițiile în care depozitul deservește întreg Municipiul Craiova, precum și alte 32 de localități din județul Dolj, adică aproximativ 420.000 de locuitori. Fiind proiectat pentru a asigura depozitarea a apropximativ 6.000.000 de metri cubi deşeuri, se estimează că depozitul va funcționa timp de 39 de ani.
Depozitul Ecologic Mofleni are o suprafață totală de 44,38 hectare, din care: zona de depozitare destinată stocării deșeurilor are o suprafață aproximativă de 39 de hectare, iar zona de servicii, destinată serviciilor logistice și activităților de gestionare a depozitului se întinde pe 5,38 hectare.
Contact presă Eco Sud: [email protected]

Logo Ecosud

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS