3.4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajNecesitatea extinderii spațiului pentru depozitarea deșeurilor, la Depozitul Ecologic Mofleni

Necesitatea extinderii spațiului pentru depozitarea deșeurilor, la Depozitul Ecologic Mofleni

Eco Sud SA, care deține contractul de gestiune al Depozitului Ecologic Mofleni din județul Dolj, va întrerupe temporar serviciul de depozitare al deșeurilor venite din județul Dolj, în data de 03.10.2016, între orele 7.00 – 15.00, datorită unor lucrări tehnice menite să asigure optimizarea și raționalizarea spațiului de depozitare.
Epuizarea iminentă a spațiului, în celula 5, la Depozitul Ecologic Mofleni, impune temporizarea primirii deșeurilor aduse de societățile colectoare, în vederea abordării unor soluții  salvatoare până la realizarea unei noi celule de depozitare. Aceste soluții sunt: mutarea rampei tehnologice de descărcare a deșeurilor din autogunoiere, din poziția actuală,  în partea de N-E a celulei 5; mărirea coronamentului digului de N-E al celulei 5, prin aport de material care se va compacta pentru un acces facil al autogunoierelor; realizarea drumului tehnologic de exploatare de la rampa de descărcare până în zona activă de depozitare din interiorul celulei 5.
Subfinanțarea depozitului, cu consecințele temporizării primirii deșeurilor pentru moment, și în viitor, cu imposibilitatea construirii următoarelor celule pentru depozitarea deșeurilor din municipiul Craiova și din județul Dolj, este deja cunoscută autorităților locale, remedierea acestei situații, fiind solicitată în mai multe rânduri.
Aprobarea fondurilor necesare, care ar fi trebuit să provină din tariful aferent depozitării, este de competența exclusivă a Primăriei Municipiului Craiova și a Consiliului Local. Construcția de celule noi în cadrul Depozitului Ecologic Mofleni este o necesitate absolută în cadrul managementului integrat al deșeurilor din județul Dolj si municipiul Craiova, iar realizarea acestuia presupune o grijă substanțială pentru protejarea populației și a mediului înconjurător. În situația în care spațiul de depozitare al Depozitului Ecologic Mofleni, nu va fi extins la timp, sunt anticipate două scenarii neplăcute pentru populația locală. În primul scenariu,  gunoaiele vor rămâne pe străzi, în piețele orașelor și în pubelele locuințelor, cu consecințele nefavorabile acestei situații: atragerea de insecte, rozătoare și proliferarea necontrolată de boli. Al doilea scenariu negativ, presupune încheierea unui contract, între Consiliul Local, Primărie și un depozit ecologic din alt județ. Acest lucru ar presupune costuri uriașe pentru dislocarea și transportul a mii de tone de deșeuri din Dolj către alte județe din țară, bani care vor fi suportați de populația doljeană.
Decizia privind fie continuarea într-un ritm normal al managementului integrat al deșeurilor la Mofleni, fie alegerea unuia dintre cele două scenarii negative expuse, aparține membrilor Consiliului Local al Municipiului Craiova.
Deschiderea la comunicare a autorităților și reacția pozitivă față de demersurile Eco Sud de extindere vitală a Depozitului Ecologic Mofleni, ar trebui să asigure dezvoltarea durabilă a unui proiect agreat de comun acord, responsabilitatea față de protejarea sănătății cetățenilor și promisiunea conservării și protejării mediului înconjurător.
Depozitul Ecologic Mofleni gestionat de Eco Sud SA oferă, de peste 10 ani, servicii importante și profesioniste, de utilitate în județul Dolj, venind cu soluții integrate de mediu, prin depozitare și tratarea deșeurilor, cu misiunea asigurării unui mediu sănătos de viață pentru populație și pentru protejarea mediului înconjurător. Fluxul mediu de deșeuri la Depozitul Mofleni se ridică la 400 de tone zilnic, în condițiile în care depozitul deservește întreg Municipiul Craiova, precum și alte 32 de localități din Județul Dolj, adică aproximativ 420,000 locuitori. Fiind proiectat pentru a asigura depozitarea a cca. 6.000.000 m³ deşeuri, se estimează că depozitul va funcționa timp de 39 de ani.
Depozitului Ecologic Mofleni are o suprafață totală de 44,38 de hectare din care:
• Zona de depozitare, destinată stocării deșeurilor, are o suprafață aproximativă de 39 hectare, compartimentată în celule de cca. 1,3 hectare fiecare;
• Zona de servicii, destinată serviciilor logistice și activităților de gestionare a depozitului se întinde pe 5,38 hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS