7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajApă și canalizare pentru 95% din populație, în Băilești

Apă și canalizare pentru 95% din populație, în Băilești

Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei și deputatul Ion Călin au participat la recepția sistemului de alimentare cu apă și canalizare, cu ocazia finalizării lucrărilor din cadrul Master Planului (POS MEDIU I), în municipiul Băilești
Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei și deputatul Ion Călin au participat la recepția sistemului de alimentare cu apă și canalizare, cu ocazia finalizării lucrărilor din cadrul Master Planului (POS MEDIU I), în municipiul Băilești

Reprezentanții Consiliului Local Dolj, ai Companiei de Apă Oltenia, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, și deputatul Ion Călin au participat sâmbătă, 5 noiembrie, la recepția sistemului de alimentare cu apă și canalizare, cu ocazia finalizării lucrărilor din cadrul Master Planului (POS MEDIU I), în municipiul Băilești. Proiectul cu finanțare europeană, în valoare totală de 11,7 milioane de euro, a fost implementat de Compania de Apă Oltenia SA, având ca acționar majoritar Consiliul Local al Municipiului Craiova, în cadrul Master Planului privind alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în județul Dolj. Potrivit acestei strategii județene, întreaga sumă prevăzută pentru prima etapă s-a împărțit pentru nouă localități din Dolj, respectiv toate cele șapte din mediul urban – Craiova, Băilești, Calafat, Filiași, Segarcea, Bechet și Dăbuleni- și două comune, Călărași și Poiana Mare.
Aproximativ 95% din locuințele orașului Băilești sunt acum branșate la sistemul de apă și canalizare datorită fondurilor europene obținute de Operatorul Regional Compania de Apă Oltenia SA, dar și a investițiilor proprii. „Ne face plăcere să luăm parte la un asemenea eveniment și ne bucurăm că orașele și multe comune din Dolj încep să se încadreze în standardele europene în ceea ce privește rețelele de apă și canalizare. Astăzi (sâmbătă – n.r.) intră în Băilești peste 11 milioane de euro. Întreg Master Planul ajunge undeva la 185 de milioane de euro. Chiar dacă exista posibilitatea ca toți banii din Master Plan să rămână la Craiova și să facem întreaga investiție acolo, noi am decis că trebuie să alocăm fonduri pentru toate cele șapte localități urbane din județul Dolj și în două comune care se aflau pe traseul rețelelor și care făceau legătura. Vrem să acoperim o arie cât mai mare a localităților care să aibă rețea de alimentare cu apă și rețea de canalizare, astfel încât să fie condiții decente din acest punct de vedere“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
În luna ianuarie 2010, Operatorul Regional Compania de Apă Oltenia SA a preluat sistemul de apă și canalizare de la Consiliul Local al Municipiului Băilești. La data respectivă, populația orașului beneficia de 52,6 kilometri rețea de apă, cu 3.721 de branșamente, iar în acest moment rețeaua a ajuns la 68 de kilometri, cu 4.203 branșamente. De asemenea, în 2010, rețeaua de canalizare măsura 28,5 kilometri, iar acum sunt 68 de kilometri de canalizare, cu 4.303 racorduri. Investițiile nu s-au oprit aici, iar Compania de Apă Oltenia – Centrul Zonal Băilești a mai reabilitat cinci puțuri existente prin deznisipare foraje existente și refacerea cabinelor. Au mai fost făcute alte trei puțuri noi și s-au amenajat zone de protecție sanitară și instalații hidraulice, electrice și de automatizare noi, la toate cele opt puțuri. În ceea ce privește gospodărirea apei, s-au reabilitat două rezervoare de 5.000 mc și camera vanelor, s-a făcut o stație de clorare nouă, s-a renovat pavilionul administrativ, s-a introdus sistem de automatizare Scada și s-au creat rețele de incintă. „Este o zi importantă atât pentru comunitate, cât și pentru Compania de Apă Oltenia SA. Noi am devenit operatori regionali în anul 2010, când am și preluat, în luna ianuarie, sistemul de apă și canalizare al municipiului Băilești, iar de atunci s-a urmărit, an de an, îmbunătățirea acestuia“, a declarat Constantin Mitriță, directorul general al Companiei de Apă Oltenia SA.
Coordonatorul zonal din Băilești al Companiei de Apă Oltenia, Florin Cojocaru, s-a declarat extrem de mulțumit de modul în care au evoluat lucrurile. „Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat pentru ca aceste investiții să fie posibile la Băilești. Este vorba despre Consiliul Județean Dolj, Primăria Craiova, Primăria Băilești și Compania de Apă Oltenia. S-au făcut foarte multe lucruri bune, iar acum Centrul Zonal Băilești are multe dotări de care avea nevoie. Lucrările au decurs foarte bine și am reușit să facem tot ce ne-am propus“, a spus acesta. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a fost prezent la evenimentul de prezentare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Băilești. „Astăzi putem spune că locuitorii din Băilești sunt foarte aproape de Europa pentru că au absolut toate normele de civilizație satisfăcute. Felicit echipa Companiei de Apă Oltenia pentru ce a realizat în Băilești. Este foarte important ca toate localitățile din Dolj să fie alimentate cu apă și să aibă sistem de canalizare. La Craiova mai avem de introdus circa 15% canalizare și sperăm că o vom face cât mai curând“, a declarat Lia Olguța Vasilescu.
Deputatul Ion Călin a felicitat echipa Companiei de Apă pentru implicare. „Sunt unul dintre parlamentarii care au înțeles faptul că, în condițiile finanțării acestor investiții mari din fonduri europene, a fost nevoie de proiecte intercomunitare, în special deoarece, în prezent, alimentarea cu apă a localităților se asigură din surse aflate la distanțe mari, de zeci sau sute de kilometri, cum este și cazul Craiovei. În aceste condiții, lucrările trec prin foarte multe proprietăți private și publice. Aceeași este situația și în ceea ce privește construirea stațiilor de epurare. Aceste demersuri erau blocate, pentru că în România doar pentru conductele de gaze naturale și petrol erau reglementate despăgubirile în regim de urgență și situațiile cu justă despăgubire pentru perioada efectuării lucrărilor. În consecință, a trebuit să îmbunătățim cadrul legislativ, prin trei inițiative, dintre care două se află deja la promulgare, iar cealaltă va ajunge, probabil, în luna februarie. Reușim astfel să facilităm implementarea ma­­­­­­­ri­­lor investiții pentru ser­­­­­­vi­­ciile de apă și de canalizare, respec­­­tând toate principiile de drept și drepturile fundamen­tale ale cetă­țe­­nilor“, a declarat acesta.
Centrul Operațional Băi­­lești a fost dotat cu utila­je și echipamente performante. La începutul proiectului, aici se aflau doar o autocurățitoare Woma, un tractor, un autoturism ARO și o cisternă. În prezent, în urma investițiilor făcute din fonduri europene, dar și din fonduri proprii ale CAO, la centrul din Băilești se află un autoturism ISUZU, o autocurățitoare tip Woma și vidanjă, o autobasculantă, un buldoexcavator, o freză pentru tăiat, motopompe de apă și ciocane percutoare. Valoarea lucrărilor executate în cadrul municipiului Băilești de operatorul regional Compania de Apă Oltenia SA este de 52.730.193,02 lei, adică 11.717.820,67 de euro.
În acest moment, singurul cartier din Băilești care nu beneficiază de sistemul de apă și canalizare este Balasan, însă Compania de Apă Oltenia îl are în vedere pentru următoarea etapă de programare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS