2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajFestivalul „Elena Teodorini“ invocă imaginaţia şi provoacă simţurile

Festivalul „Elena Teodorini“ invocă imaginaţia şi provoacă simţurile

Aflat la ediţie jubiliară – cea de-a XV-a, şi aniversând 160 de ani de la naşterea primei cântăreţe din România care a păşit pe scena Teatrului Scala din Milano, Festivalul Internaţional „Elena Teodorini“ invocă imaginaţia şi provoacă simţurile. Mereu în căutarea unor forme noi de expresie, anulând barierele de gen, limbaj sau cultură, Opera Română Craiova oferă publicului fidel acestui Festival adevărate motive de încântare și revelație artistică. 16 spectacole vor fi incluse în această ediţie jubiliară, care se desfăşoară în perioada 1 octombrie – 12 noiembrie.
„Împreună cu consiliul artistic am hotărât că în această ediţie a festivalului să integrăm 16 spectacole. «Pescuitorii de perle», «Voievodul ţiganilor», «Carmen Rock Version», «Don Giovanni», «Silvia», «Don Carlo» sunt titlurile pe care Opera Română Craiova le propune din repertoriul propriu, cele mai vizionate spectacole, cele mai cerute de public. Pe lângă aceste titluri, am dorit să invităm teatre de operă din Europa cu titluri de spectacole pe care de regulă publicul nostru nu are ocazia să le vadă. Teatrul Naţional de Operă şi Balet «Maria Bieșu» din Chişinău va veni la Craiova în 29 octombrie cu spectacolul de operă «Dama de pică», iar pe 30 octombrie va susţine spectacolul de balet clasic «Spărgătorul de nuci». Acestora li se adaugă şi o producţie a Operei din Novi Sad, intitulată «Omnibus Opera». Teatrul Regia Maria din Oradea va susţine spectacolul muzical «Scripcarul pe acoperiş». Pe lângă aceste titluri, pe scena Filarmonicii Oltenia se va desfăşura pe 14 octombrie spectacolul «Tristan şi Isolda», actul al II-lea, în prima audiţie absolută la Craiova. Capul de afiş al festivalului nostru îl reprezintă marele tenor Ian Storey, care face carieră pe marile scene ale lumii, cum e Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Covent Garden din Londra, şi care se va afla pe 14 octombrie la Craiova, în cel de-al doilea act al operei «Tristan şi Isolda» de Richard Wagner“, a spus Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova.
Acestor spectacole li se va adăuga un concert simfonic susţinut de Filarmonica Oltenia pe 20 octombrie, iar în perioada 3-10 noiembrie se va organiza un Canto Masterclass susţinut de soprana Nicoleta Ardelean. Acesta va înlocui, anul acesta, Concursul Internaţional de Canto, dificultăţile legate de lipsa sălii determinând conducerea Operei Române Craiova să ia această decizie. „Ştim cu toţii că sala noastră se află în renovare şi am recurs la această formă de prezentate. Canto Masterclass este organizat pentru tinerii interpreţi în dorinţa de a promova şi arăta lumii întregi că Elena Teodorini a fost, pe lângă o mare interpretă a României, şi un pedagog desăvârşit. Sub oblăduirea acesteia s-au format o multitudine de voci, care ulterior au făcut carieră pe marile scene ale lumii. Pe 5 noiembrie, alt eveniment prin care dorim să atragem un public cât mai numeros este «Romanţa ne uneşte», un concert de romanţe realizat în parteneriat cu Centrul Culturii pentru Unesco «Cetatea Romanței» din Târgovişte“, a mai spus managerul Operei Române Craiova.
În lipsa unei săli de spectacole, toate aceste reprezentaţii se vor desfăşura pe scena Cercului Militar din Craiova, pe scena Teatrului Naţional, dar şi la Filarmonica Oltenia din Craiova. „Mulţumesc colegilor pentru amabilitatea de a ne sprijini şi a ne găzdui într-un moment dificil prin care trece instituţia noastră şi, de asemenea, mulţumesc conducerii Muzeului de Artă Craiova, care a avut amabilitatea să ne pună la dispoziţie, timp de o săptămână, Sala Oglinzilor. Lipsa unei săli este, poate, cea mai mare provocare a festivalului. Am întâmpinat probleme atunci când, adresând invitaţii altor teatre de operă din Europa, deşi au avut bunăvoinţă, nu au putut veni la Craiova din cauza faptului că dotările tehnice ale Cercului Militar nu sunt optime pentru a-şi monta decorurile, aşa cum au fost ele gândite pentru teatrele lor. A trebuit să găsim soluţii, să ne ferim de compromis şi îmi doresc ca până la finalul acestui festival să ne bucurăm de una dintre cele mai importante ediţii ale acestui mare proiect al Operei Române Craiova“, a mai spus Antoniu Zamfir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS