Vineri, 24 noiembrie, Asociația AGORA 2013, în parteneriat cu Asociația Econyouth și Camera de Comerț și Industrie Vidin, au anunţat demararea proiectului „Noi competențe pentru un job de calitate“.
Proiectul îşi propune să crească mobilitatea forței de muncă în zona transfrontalieră Vidin-Dolj, prin implementarea unui program ce vizează dezvoltarea de noi competențe profesionale și antreprenoriale pentru 416 persoane inactive din județele Dolj și Vidin, cu vârsta între 16 și 64 de ani, dintre care 200 de tineri și 100 de femei.
„Persoanele vor beneficia de programe de formare pentru dezvoltarea abilităților și creșterea nivelului de calificare în meserii ca: lucrător în cultura plantelor, lucrător în pensiune agroturistică, ospătar/bucătar, cameristă, lucrător finisor pentru construcții, lucrător în comerț ș.a. Ulterior, vor urma un curs de specializare de competențe antreprenoriale și altul de inițiere în limba engleză. Tuturor acestor persoane le vor fi oferite servicii de consiliere profesională și de mediere pe piața forței de muncă“, a spus Adriana Emilia Breazu, preşedinta Asociaţie AGORA 2013.
Proiectul își mai propune crearea unui grup de lucru româno-bulgar, care va strânge informații cu privire la nevoile și dificultățile întâmpinate de populația defavorizată pe piața muncii din regiunea de frontieră și va organiza apoi ateliere cu teme predefinite, la finalul cărora să poată formula propuneri legislative care să vină în sprijinul creșterii ocupării forței de muncă în zona de proiect și dincolo de aceasta.
Nu în ultimul rând, va fi înființat și dezvoltat un incubator de afaceri transfrontalier, cu următoarele obiective: promovarea culturii manageriale pentru 42 de tineri din grupul țintă prin facilitarea accesului la surse de finanțare, creșterea activităților economice competitive, consolidarea climatului investițional și reducerea ratei șomajului în zonele vizate; îmbunătățirea performanței manageriale a zece întreprinderi sociale din Vidin-Dolj.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, Axa prioritară 4: O regiune calificată și favorabilă incluziunii, Obiectivul Strategic 4.1: Încurajarea integrării zonei transfrontaliere în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și a mobilității forței de muncă. Valoarea proiectului este de 704.326,47 euro şi are o durată de 24 de luni.