Prefectul Marius Deca urmează să dispună organizarea de alegeri locale parţiale, în această vară, în comuna doljeană Argetoaia pentru desemnarea prin vot a unui nou primar, după ce instanţa supremă l-a găsit irevocabil în conflict de interese pe actualul edil, Mircea Beznă.
Prefectura Dolj a primit luni, de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), decizia definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind declararea primarului Beznă în conflict de interese. Reamintim că Mircea Beznă a fost găsit în conflict de interese atât de ANI, cât şi de instanţa supremă, pe motiv că, în 2006, şi-a angajat soţia în primărie şi a semnat chiar el actele de încadrare ale consoartei, în loc să-l pună pe viceprimar să facă asta. În baza acestei hotărâri judecătoreşti, prefectul Marius Deca urmează să emită un ordin prin care să constate încetarea de drept a mandatului primarului, înainte de expirarea duratei normale, în baza art. 15 din Legea nr. 393/2004, actualizată, privind Statutul aleşilor locali.
Momentan, prefectul este plecat în China, în fruntea unei delegaţii din care mai fac parte primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, şi viceprimarul Cristina Calangiu. Până ce acesta se va întoarce din delegaţie, juriştii de la Prefectura Dolj aşteaptă să mai fie îndeplinită o formalitate – este vorba de un referat pe care ar trebui să-l întocmească secretarul comunei Argetoaia, în care să precizeze motivul încetării mandatului de primar al lui Mircea Beznă. Acest referat – pe care secretarul este obligat să-l întocmească potrivit art.16 din Legea nr. 393/2004, ar urma să fie transmis prefectului Marius Deca în cel mai scurt timp. De fapt, juriştii de la Prefectura Dolj chiar se mirau de ce secretarul comunei Argetoaia nu a transmis până acum un asemenea referat către prefect, în condiţiile în care au trecut aproape şase săptămâni de când instanţa supremă s-a pronunţat în dosarul lui Beznă.
Nici acum, nici în 2016
Primarul Mircea Beznă se arăta, luni, încrezător în faptul că justiţia i-ar putea da, totuşi, dreptate, într-una din căile extraordinare de atac la care a apelat. Oricâte căi extraordinare de atac ar folosi, acestea nu suspendă însă constatarea încetării de drept a mandatului său.
Odată ce va constata încetarea mandatului de primar, prefectul va stabili şi data scrutinului electoral pentru alegerea unui nou primar la Argetoaia. Potrivit art. 9 din Legea nr. 67/2004, în cazul unor alegeri parţiale de acest gen, „data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 35 de zile înaintea votării“, scrutinul fiind de obicei programat în duminica imediat următoare expirării cele 35 de zile.
Culmea este că (încă) primarul Beznă nu va putea candida nici la aceste alegeri locale parţiale, dar nici la cele viitoare. Pentru că, potrivit art. 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, „persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului“. Or, în cazul său încă nu s-a constatat încetarea mandatului, astfel că nici peste trei ani, în primăvara anului 2016, când vor fi următoarele alegeri locale, lui Mircea Beznă nu-i va expira interdicţia de a candida. Ar fi avut şanse să candideze la localele din 2016 numai dacă secretarul său ar fi fost prompt şi ar fi anunţat Prefectura Dolj imediat ce primarul din Argetoaia a pierdut procesul la instanţa supremă.