8.4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria concesionează ecarisajul

Primăria concesionează ecarisajul

Municipalitatea ar urma să menţină la Salubritate hingherii şi adăpostul canin doar până la 31 decembrie, urmând ca de anul viitor activitatea de ecarisaj să fie atribuită unei firme private sau – de ce nu – unui ONG de profil

Primăria Craiova se pregăteşte să concesioneze noul adăpost canin de pe strada Brestei. Primul pas urmează să fie făcut astăzi, când Consiliul Local Craiova ar urma să aprobe ca SC Salubritate Craiova SRL să se ocupe de ecarisaj doar până pe 31 decembrie 2013.

Salubritatea nu mai vrea adăpostul

Prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 417/2011, Primăria Craiova a delegat activitatea de ecarisaj către propria firmă – SC Salubritate Craiova SRL – pe o perioadă de 49 de ani. Însă, cu două săptămâni în urmă, pe 13 iunie 2013, SC Salubritate Craiova a solicitat municipalităţii să aprobe „încetarea efectelor HCL nr. 417/2011“. Conducerea Salubrităţii justifica această cerere prin faptul că noul adăpost canin – care i-a fost dat în administrare – atrage o creştere a redevenţei pe care firma care se ocupă de ecarisaj ar plăti-o la primărie, dar şi o mărire a cuantumului impozitelor datorate bugetului local. În plus, Salubritatea susţine că, din moment ce noul adăpost canin de lângă Breasta nu mai este unul de „tranzit“, ci de „cazare permanentă“, sumele pentru întreţinerea animalelor, dar şi pentru utilităţi sau salariile angajaţilor vor creşte, „situaţie care se răsfrânge în mod negativ asupra bugetului societăţii noastre, şi aşa destul de împovărat din cauza datoriilor către diverşi furnizori, datorii care sunt în prezent în plin proces de eşalonare şi al căror cuantum este de aproximativ 7.400.000 de lei“, se menţionează în hârtia adresată Primăriei Craiova de Cristian Popescu, administratorul SC Salubritate Craiova SRL.
În baza acestei cereri, Primăria Craiova a solicitat Consiliului Local să aprobe, astăzi, o hotărâre prin care contractul de delegare a serviciului de ecarisaj cu Salubritatea să se încheie pe 31 decembrie 2013, deci cu… 47 de ani mai devreme decât se stabilise iniţial.

Os de ros pentru cine trebuie

Cum propunerea are susţinerea primarului Olguţa Vasilescu, sunt toate şansele ca PSD, PNL şi UNPR să voteze în favoarea acestui proiect. Pasul următor ar fi concesionarea activităţii de ecarisaj din Craiova, inclusiv a gestionării noului adăpost de câini, către o firmă privată. Soluţia ar fi benefică pentru Primăria Craiova dintr-un anumit punct de vedere: municipalitatea ar scăpa de presiunea ONG-urilor de protecţia animalelor, care contestă tratamentul aplicat câinilor în noul adăpost de la Breasta, toate criticile urmând să fie adresate concesionarului activităţii de ecarisaj.
Pe de altă parte, ecarisajul e şi un os de ros pentru o eventuală firmă de partid. Pentru că sumele pe care primăria le plăteşte firmei de ecarisaj – fie că se numeşte Salubritate Craiova, fie altcumva – nu sunt deloc de neglijat. Şi vom da un singur exemplu: tariful achitat de primărie pentru cazarea şi masa unui câine în adăpostul de la Făcăi era de 16,22 lei/zi. Iar pentru adăpostul de a Breasta acest tarif ar urma să fie mărit, pentru că sunt cheltuieli mai mari decât la Făcăi. Însă, chiar şi la 16,22 lei/zi/câine, asta înseamnă aproape 500 de lei (cinci milioane lei vechi) pe lună sau 6.000 de lei pe an pentru fiecare patruped, adică circa 3.000.000 lei pe an pentru adăpostul de 500 de câini de lângă Breasta! Afacere, nu glumă!

„Vom participa şi noi“

ONG-urile din Craiova care se ocupă de protecţia animalelor nu văd cu ochi buni această apropiată concesionare a ecarisajului.
„Externalizarea ecarisajului e alt tertip al primăriei. Se doreşte, probabil, să se transforme totul într-o afacere pentru cine ştie ce SRL-uri. Asemenea situaţii mai sunt în ţară, pentru că nimeni nu poate controla cu precizie cheltuielile. Câinele nu poate să spună dacă a mâncat şi ce a mâncat, iar unii vor să profite de asta“, susţine Aurelia Loacă, preşedinta Asociaţiei „Viaţa animalelor“.
Pe de altă parte, o eventuală concesionare a ecarisajului ar fi tocmai ocazia aşteptată de aceste ONG-uri pentru a se putea ocupa de toţi câinii din Craiova. Toate organizaţiile de protecţie a câinilor ar urma să-şi unească eforturile pentru a prelua ecarisajul.
„Dacă se va scoate la licitaţie concesionarea ecarisajului, cu siguranţă că vom participa şi noi. Legea spune că putem şi avem prioritate să ne ocupăm de aşa ceva. Ne putem implica şi sunt sigur că o să gestionăm mai bine şi cu bani mai puţini această activitate. Putem chiar să facem mai mult decât face primăria în prezent, în sensul că noi vom aduna fonduri de afară pentru a castra gratuit şi câinii din gospodării. Căci degeaba am castra toţi câinii de pe străzi, dacă nu-i castrăm pe cei din gospodării, eliminând astfel sursa câinilor de pe străzi“, a menţionat Aurelia Loacă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS