19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât a încasat statul din impozit de la agricultorii din Oltenia

Cât a încasat statul din impozit de la agricultorii din Oltenia

Oamenii care muncesc pământurile din Dolj sau cresc animale plătesc mai mulți bani ca anul trecut sub formă de impozit pe venitul agricol
Oamenii care muncesc pământurile din Dolj sau cresc animale plătesc mai mulți bani ca anul trecut sub formă de impozit pe venitul agricol

Dacă anul trecut se declarase un impozit agricol pe tot anul de 19,9 milioane de lei și s-au încast 14,4 milioane, în 2014, la primul termen de plată, din septembrie, se declaraseră impozite din agricultură de 9,1 milioane de lei, dar s-au încasat 7,5 milioane de lei. Iată câți bani au plătit la stat agricultorii din fiecare județ al Olteniei.

Agricultorii din Oltenia au avut de plată anul acesta drept impozit agricol, la primul termen stabilit de lege – 25 septembrie – 9,1 milioane de lei, potrivit datelor de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova. Din suma totală de 9,1 milioane de lei declarată de agricultorii care au de plătit impozit la normele de venit, până zilele trecute se încasase de către Fisc suma de 7,5 milioane de lei. Cea mai mare sumă a fost plătită de agricultorii din județul Dolj, acesta fiind cel mai important județ cu suprafețe agricole din regiune, iar fermierii de aici au achitat la stat 4,3 milioane de lei. Acum au de plată mai mult, și anume 4,7 milioane de lei. În Gorj s-au declarat 0,37 milioane de lei și s-au plătit 0,28 milioane; în Mehedinți s-au declarat 1,7 milioane de lei și s-au plătit 1,4 milioane de lei până acum. Agricultorii din Olt aveau de plată 1,6 milioane de lei la primul termen din 2014, dar au plătit 1,09 milioane de lei. De asemenea, cei din Vâlcea au avut de plată 0,59 milioane de lei și au achitat 0,43 milioane de lei. Acest nou impozit este de 9,1 milioane de lei în Oltenia, reprezentând jumătate din suma de plată pe tot anul, așa cum a precizat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu.
Pentru că există o diferență între sumele declarate pe formularele speciale transmise către Fisc și între sumele reale plătite de către cei care muncesc pământul, reprezentantul DGRFP Craiova a spus: „Am trimis mii de notificări anul trecut, iar anul acesta conformarea la plată a fost mai bună. După notificări au plătit cei mai mulți. În 2014, la primul termen au plătit destul de bine fermierii“.

Fermierii doljeni plătesc mai mult
ca în 2013

Fermierii doljeni plătesc mai mulți bani anul acesta decât anul trecut. Pe 2013 au achitat 5,9 milioane de lei la stat sub formă de impozit pe venitul din agricultură pe tot anul, în timp ce anul acesta doar jumătate din impozit la primul termen de plată ajunge la 4,7 milioane de lei, ceea ce înseamnă că pe tot anul ajunge la 9,4 milioane de lei, potrivit datelor de la DGRFP Dolj. Mai mulți bani au de plată în 2014 și fermierii din Mehedinți. În schimb, scăderi semnificative de impozit sunt în județul Olt. Anul trecut, fermierii olteni au avut de plată 4,5 milioane de lei, în timp ce pe anul acesta va trebui să achite doar 3,2 milioane de lei, deci cu 1,3 milioane de lei mai puțin. Sume mai mici de plată reprezentând impozitul agricol mai au de achitat și agricultorii din Gorj și Vâlcea.

Mai puțini bani anul acesta, plătiți din toată Oltenia

În total, agricultorii, legumicultorii și crescătorii de animale din Oltenia au de plată în 2014 aproximativ 18,2 milioane de lei, potrivit sumelor centralizate de Fisc. Anul trecut, deși a fost primul an în care s-a plătit acest impozit, sumele totale declarate de agricultori pe Oltenia au fost de 19,9 milioane de lei, mai mari cu 1,7 milioane de lei decât impozitul declarat anul acesta. A doua tranșă din impozitul pe venitul agricol are termen de plată 15 decembrie, dată până la care trebuie achitată cealaltă jumătate din impozit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS