Reprezentanta FNGCIMM Craiova a precizat că se află în studiu la guvern posibilitatea alocării de finanțări pentru „Prima Casă“ și în 2015. După ce se construiește bugetul pe anul viitor, rămâne să vedem dacă se mai alocă bani pentru acest program de achiziționare de locuințe.
Programul „Prima Casă“ a suferit în 2014 diverse modificări ale plafoanelor alocate, astfel că pe final de an s-au transferat mai mulți bani pentru achiziționarea de locuințe, de la alte capitole unde finanțările nu se consumaseră. Unele bănci se apropiau de finalizarea plafoanelor alocate, iar una dintre băncile de top din România a anunțat deja finalizarea plafoanelor pe programul „Prima Casă“.
Astfel că în luna septembrie se realocaseră 500 de milioane de lei de la creditele prin ANL la cele pentru achiziționarea unei locuințe prin „Prima Casă“. Ulterior, plafonul a mai fost suplimentat cu 405 milioane de lei pe toată țara, fonduri alocate prin hotărâre de guvern. Cu fondurile respective s-ar achiziționa 5.000 de apartamente până la sfârșitul anului. „Au fost estimate a se acorda cu acei bani încă 5.000 de garanții, până la finele lui 2014. În cazul în care plafoanele se finalizează la o anumită bancă, pot exista realocări ale plafoanelor de la alte bănci, până la finalizarea plafonului. În acest moment se află în studiu, la nivelul Guvernului României, posibilitatea de a aloca bani pentru programul «Prima Casă» pentru anul viitor“, a spus directorul adjunct al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) Craiova, Mihaela Bărbulescu, în cadrul emisiunii Economia Sudului de la alege tv.
Dar până la această oră nu există nici măcar un proiect de buget pe anul viitor, astfel că nu se știe dacă sunt alte fonduri alocate pentru „Prima Casă“.
După cum se știe, oamenii pot cumpăra locuințe prin acest program, plătind un avans de minimum 5%, iar statul garantează împrumuturile lor prin Fondul de Garantare.
Apartamentele din Oltenia, mai ieftine decât în Vest
Valoarea medie a unei garanții acordate de FNGCIMM pentru apartamentele achiziționate prin „Prima Casă“ a fost de 38.500 de euro, la nivelul întregii țări, și de 26.000 de euro la nivelul Olteniei. Mihaela Bărbulescu a precizat că media garanțiilor acordate în Oltenia este mai mică decât media pe țară, pentru că apartamentele din această zonă sunt mai ieftine decât cele din Vest și din București. „Pe zona Olteniei, cele mai ieftine apartamente au fost în Mehedinți“, a spus directoarea adjunctă a FNGCIMM, Filiala Craiova.