5.9 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTopul Firmelor, un eveniment de afaceri cu mulți absenți de top

Topul Firmelor, un eveniment de afaceri cu mulți absenți de top

Ceremonia de decernare a premiilor pentru companiile doljene care au sfidat condițiile economice din zonă și au avut rezultate bune în 2013 a avut loc aseară.  În cadrul Galei Topul Firmelor, organizat în Cetatea Banilor, într-un cadru de înaltă ținută, au fost premiate sute de firme de succes.

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Dolj a organizat „Topul Firmelor“ – ediția a XXI-a, eveniment care a avut loc, ieri, la Centrul Multifuncțional din Craiova, în cartierul 1 Mai, eveniment care s-a dorit o recunoaștere a firmelor care au reușit anul trecut să fie profitabile și să aibă un business important pe meleaguri doljene.

Au lipsit oameni de afaceri cu greutate

Topul din acest an nu a trezit interesul multor oameni de afaceri. La decernarea premiilor, în sală erau puțin peste 100 de oameni, apoi au mai sosit încă pe atât, față de alți ani, când sala în care avea loc evenimentul era arhiplină. Unii antreprenori importanți ai Doljului nu au fost prezenți la „Topul Firmelor“, organizat de CCI, și nici nu și-au trimis reprezentanții la eveniment. În momentul în care se strigau firmele de top la microfon, din sală nu venea nimeni să ridice premiul, chiar dacă ceilalți antreprenori prezenți aplaudau performanța companiei respective. Au fost nominalizate și premiate chiar și firme cercetate de DNA pentru diverse cauze, dar nici un reprezentant al acestora nu s-a prezentat la Gala Topul Firmelor ca să își ridice trofeele și diplomele.
Gabriel Vlăduț, președintele CCI Dolj, a vorbit auditoriului despre „brandul județului Dolj“, adresându-se întreprinzătorilor de marcă aflați la eveniment: „Sunt mândru de brandul județului Dolj. Dumneavoastră l-ați creat! Dumneavoastră l-ați susținut!“.

Puține firme cu profit

Anul acesta, din cele aproximativ 17.000 de firme doljene care au depus bilanțul contabil pe 2013, doar 3.618 au înregistrat profit, iar în top au fost introduse circa 1.000 de firme. Au fost clasate pe primele trei locuri 766 de societăți, grupate pe șase domenii distincte de activitate, cum ar fi: cercetare-dezvoltare și high-tech; agricultură, silvicultură și pescuit; construcții; servicii; comerț și turism. Dintre firmele premiate, cele mai multe au fost din domeniul serviciilor (104), din industrie (101), din comerț (67) și mai puține din construcții (20) și din agricultură (19) etc.
„Metodologia folosită pentru stabilirea clasamentului este unică la nivel naţional, Camerele de Comerţ fiind singurele instituţii abilitate de lege să realizeze Topul Firmelor“, a spus președintele CCI Dolj, Gabriel Vlăduț.
Clasificarea firmelor în top s-a făcut în funcție de o serie de indicatori, după cum urmează: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat. Cu alte cuvinte, firmele ar fi trebuit să aibă profit din exploatare ca să intre în top și o cifră de afaceri de minimum 100.000 de lei în cazul microîntreprinderilor, și de minimum 250.000 de lei, în cazul celorlalte firme. CCI Dolj spune că nu pot fi prezente în top firme aflate în insolvență. În alți ani s-au regăsit printre entitățile economice premiate și societăți care erau în procedura de insolvență

Recunoaștere a firmelor private serioase și cu rezultate

Există și multe firme care au avut rezultate financiare bune anul trecut, unele realizând cu dificultate profiturile și cifrele de afaceri aferente business-ului lor. „Multe societăţi așteaptă Topul Firmelor. Este un eveniment care se desfășoară an de an, e o laudă pentru Camera de Comerț care, deși nu are buget, reușește să organizeze un astfel de eveniment. Consistența este dată de numărul mare de premianți din toate domeniile. Acesta este meritul companiilor care activează în Craiova și în Dolj și care contribuie la bugetul local sau la cel consolidat al statului“, a spus Vasile Cioroiu, reprezentantul grupului Ciromat. Acesta a adăugat că, „dacă ar face o retrospectivă a anului 2013, în comparație cu anul 2014, vedem că activitatea din 2014 este pe niște cifre la 70-75% față de 2013. Cred că nivelul investițional este mai puțin vizibil în zonă. Mă refer, în special, la investițiile publice. Statul nu este cel mai bun investitor în această perioadă, nu neapărat de criză“.
Altă firmă care activează de mulți ani pe piață a primit trofee de excelență de la CCI Dolj. „Participăm în Topul Firmelor de aproape 20 de ani, de când ne-am înființat ca societate comercială. An de an am fost în top. Vreau să vă spun că nu este ușor să obții rezultate. Necesită o activitate susținută, dar cu indicatori de succes“, a declarat Radu Alexandru, reprezentantul firmei Indaeltrac.
„Chiar înainte de a ajunge aici, mă gândeam că a mai trecut un an și, cum lucrurile se schimbă, este și mai greu. Mă bucur foarte mult că am reușit să luăm anul acesta trofeul pentru 16 ani de excelență. Noi vindem pe piața externă 40-50% din producție. (…) Pot să vă spun că livrăm mai mult în Germania decât în România. În Germania, sunt mult mai bine organizați, plătesc mult mai bine. Este mai dificil să ajungi pe piața externă, unde este concurența mult mai mare, dar ne-am făcut loc“, a declarat Alexandra Fira, de la firma Moviplast.

Trofee pentru firmele inovative și pentru exportatori

Ca noutăți, anul acesta s-au acordat trofee firmelor care au adus inovația în afacerile lor. Au fost astfel premiate cu „Trofeul Creativității“ zece companii, în speță „persoanele juridice din județul Dolj în ordinea descrescătoare a punctajului obținut ca urmare a solicitării de titluri de protecție la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și/sau obținerea acestora“, se arată în catalogul Topul Firmelor, realizat pentru acest eveniment, incluzând în respectivul top și o instituție de învățământ, respectiv Universitatea din Craiova.
De asemenea, au primit trofee și cei mai buni exportatori din Dolj, incluzând în acest clasament și firmele care au avut cea mai mare valoare a mărfurilor livrate în spațiul intracomunitar, pentru că tot exportatori se numesc și respectivele entități economice. În acest top se regăsesc companii din industria producătoare de mașini, generatoare, transformatoare, utilaje mari, tâmplărie PVC, dar și firme mari din industria textilă, care realizează producții importante de textile, în sistem lohn.
Participanții la Topul Firmelor își plătesc, de regulă, trofeele și diplomele, iar aseară cei care au dorit să își expună produsele în incinta în care s-a desfășurat Gala Topul Firmelor 2014 au achitat o taxă de 1.000 de lei.

Firmele care au primit „Trofeul Creativității – Ediţia 2014“*

1. DOLPLAST SRL
2. DOMENIUL COROANEI SEGARCEA SRL
3. UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA
4. INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE ŞI ÎNCERCĂRI PENTRU
ELECTROTEHNICĂ – ICMET
5. SOLAREX IMPEX SRL
6. RURIS IMPEX SRL
7. ELECTROPUTERE SA
8. TEODEN SRL
9. MIGHTY PROD SRL
10. BOMBONIERA SRL
*Date preluate din catalogul Topul Firmelor 2014

Companii care au primit „Trofeul Exportatorilor – Ediţia 2014“*

1. FORD ROMÂNIA SA
2. CEREALCOM DOLJ SA
3. CUMMINS GENERATOR TECHNOLOGIES ROMÂNIA SA
4. ITALIAN KNITWEAR SA
5. MAGLIERIE CRISTIAN IMPEX SRL
6. CASA NOASTRĂ SRL
7. ELECTROPUTERE SA
8. KAUTEX CRAIOVA SRL
9. POPECI UTILAJ GREU SA
10. PRIMA WAREHOUSE S.R.L
*Date preluate din catalogul Topul Firmelor – ediția 2014*

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS