3.7 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScandalul proiectelor pe fonduri europene ajunge la Bruxelles

Scandalul proiectelor pe fonduri europene ajunge la Bruxelles

Scandalul în care mai mulți întreprnizători au fost scoși din cursa pentru obținerea de fonduri europene continuă: în ultima zi de depunere a proiectelor, anumite coduri CAEN au fost descalificate, deși inițial fuseseră acceptate (FOTO: economica.net)
Scandalul în care mai mulți întreprnizători au fost scoși din cursa pentru obținerea de fonduri europene continuă: în ultima zi de depunere a proiectelor, anumite coduri CAEN au fost descalificate, deși inițial fuseseră acceptate (FOTO: economica.net)

Tânărul care a sesizat GdS că au fost descalificate planuri de afaceri pe coduri CAEN care inițial fuseseră eligibile, dar au devenit neeligibile peste noapte, chiar la finalul sesiunii de depunere a proiectelor, susține că se va adresa Comisiei Europene cu o reclamație la adresa autorităților din România care ar fi procedat discriminatoriu față de antreprenorii locali ce au aplicat pe anumite coduri CAEN, descalificate în timpul „jocului“. El acuză că Ministerul Fondurilor Europene persistă în greșeală și că a descalificat nelegal domeniul de activitate pe care el aplicase pe schema de minimis.

Ministerul Fondurilor Europene i-a răspuns tânărului craiovean care acuză că planul lui de afaceri și al altor deponenți din Oltenia au fost scoase din schemă discriminatoriu, fiind descalificate chiar la finalul sesiunii de depunere a proiectelor, prin declararea ca neeligibile a codului CAEN pe care au aplicat solicitanții, „Procesarea alimentelor și băuturilor“. Tânărul Lucian Popa a depus un plan de afaceri în termen legal și respectând prevederile ghidului solicitantului pentru a obține fonduri europene pe Schema de minimis pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU) pe proiectul „Promovarea culturii antreprenoriale în regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia și București-Ilfov“, în cadrul DMI 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale“. Craioveanul aplicase pe domeniul „Procesarea alimentelor și băuturilor“, pentru obținerea a 25.000 de euro nerambursabili, cu care să își deschidă un restaurant cu produse BIO, în Craiova. Dar în ultima zi de depunere a planurilor de afaceri, pe 15 mai 2015, Autoritatea de Management (AM) POS-DRU a schimbat regulile în timpul jocului.
GdS a mai relatat situația în articolul intitulat „Firme descalificate de la fonduri europene, fără explicație“, publicat pe 25 mai 2015. Autoritatea de Management POS-DRU din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a schimbat regulile imediat după încheierea sesiunii de depunere a planurilor de afaceri pentru schema de ajutor de minimis. Autoritatea a prelungit brusc, în timpul nopții, termenul de depunere, apoi a dat o erată prin care scoate din calcul anumite coduri CAEN care fuseseră perfect eligibile până la expirarea termenului inițial, iar acum nu mai sunt. Multe proiecte au fost descalificate înainte de a fi deschise, doar prin scoaterea codurilor CAEN din joc. Astfel, 12 proiecte din regiunea Oltenia au fost descalificate din start, pentru că erau emise pe acel domeniu de activitate. AM POS-DRU nu doar că a prelungit termenul de depunere peste noapte, dar apoi a trimis o erată prin care excludea domeniul „Procesarea alimentelor și băuturilor“ și codurile CAEN aferente.
Craioveanul care s-a considerat discriminat de „șmecheriile“ făcute de la București în ultima zi de depunere a planurilor de afaceri a adresat sesizări atât la AM POS-DRU, cât și la Ministerul Fondurilor Europene. Aplicanților li s-a părut suspect modul în care au procedat autoritățile de la București în acest caz, schimbând brusc regulile, în timpul depunerii de proiecte.

Nu se primește ajutor de minimis pentru produse achiziționate de la producători primari

Zilele trecute, Lucian Popa a primit răspuns de la AM POS-DRU, din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, însă ministerul persistă în greșeală și oferă aceeași explicație eronată privind scoaterea codurilor CAEN din joc, la fel ca și prima dată. „Eliminarea do­­­­­­­­­­­­­­­­me­­­­­niului «Procesarea alimentelor și băuturilor» (și co­­­­­­­­­­­­­­durile CAEN aferente) a avut la bază prevederile articolului 5, alin. 2, literele a)-c), din Schema de ajutor de minimis «Sprijin pentru antreprenori», deși la articolul 5, alin. 1, din schemă este prevăzut în mod expres faptul că aceasta se aplică activităților aferente domeniului «Procesarea Alimentelor și a băuturilor»“, a spus Lucian Popa, la vremea respectivă. Acum, răspunsul ministerului este la fel motivat: se invocă articolul 5, alineatul 2, literele a)-c) din Schema de ajutor de minimis. Doar că la articolul invocat se precizează care sunt excepțiile, deci care nu pot aplica pentru ajutorul de minimis, iar printre ele nu este enumerat și domeniul „Procesarea alimentelor și băuturilor“, pe care a aplicat tânărul descalificat. Și în răspunsul oficial trimis de minister către Lucian Popa se invocă același articol 5, care prevede câteva activități exceptate de la acordarea ajutorului de minimis, dar nu și domeniul respectiv. În plus, ministerul detaliază litera c) a respectivului articol, precizând că sunt excluse următoarele: „c) ajutoarele acordate întreprinderilor care-și desfășoară activitatea în domeniul transformării și comercializării produselor agricole prevăzute în Anexa nr. 1 a Tratatului CE, în următoarele cazuri: atunci când valoarea ajutorului de minimis este stabilită pe baza prețului sau a cantității produselor în cauză achiziționate de la producătorii primari sau introduse în piață de întreprinderile în cauză – atunci când ajutorul este condiționat de transferarea lui parțială sau primară către producătorii primari“, se arată în răspunsul transmis de Autoritatea de Management POS-DRU, care își menține poziția că domeniul „Procesarea alimentelor și băuturilor“ este neeligibil.

Excluderea domeniului „nu are suport legal“

Lucian Popa acuză că nici de această dată răspunsul celor de la AM POS-DRU nu este convingător, pentru că în activitatea pe care intenționa tânărul să o realizeze (restaurant cu produse BIO) nu folosea produse de la producătorii primari, pe banii din schema de minimis. În plus, el va face alte reclamații către minister. „Motivul pentru care există acele două excepții este ca banii din ajutorul de minimis să nu se ducă la producători primari, pentru că pentru ei există alte scheme de minimis. Astfel, eu dacă aș cumpăra materia primă din banii de la ei, dar nu de la producători ci de la comercianți, nu m-aș încadra în excepții. Dar mai mult, eu nu o să iau materia primă din banii europeni“, a precizat tânărul craiovean. „Produsele BIO pot fi achiziționate și din supermarketuri“, a mai spus Lucian Popa. În răspunsul pe care l-a transmis ieri către AM POS-DRU, craioveanul susține că scoaterea domeniului „Procesarea alimentelor și băuturilor“ din cursa pentru schema de minimis „nu are suport legal“.
Tânărul așteaptă să primească oficial și răspunsul că planul său de afaceri a fost descalificat, pentru a se adresa, mai departe, cu reclamații, la Comisia Europeană, privind modul în care s-a procedat de către AM POS-DRU la această sesiune de depunere de planuri de afaceri pe schema de ajutor de minimis. Dacă îi va fi respins planul de afaceri, Lucian Popa susține că va face contestație, apoi va decide dacă va da în judecată sau nu Autoritatea de Management.
La data la care AM POS-DRU declarase ca neeligibile codurile CAEN pe care se depuseseră deja planuri de afaceri, pentru a-și repara greșeala, autoritățile responsabile de gestionarea schemei de ajutor de minimis le dăduseră posibilitatea celor scoși „din joc“ într-un mod cu totul inedit să depună alte planuri de afaceri, pe alte coduri CAEN eligibile, până pe 22 mai. Tânărul care ne-a sesizat la redacție și altă persoană păgubită care a postat un comentariu pe site-ul Gazetei de Sud au precizat că era imposibil să gândească cineva un alt plan de afaceri într-un interval foarte scurt.

Există schimbări și pe POC, în plină desfășurare

Autoritatea de Management (AM) din cadrul Ministerului Fondurilor Europene pentru Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice“ a dat recent o erată privind demararea sesiunii de depunere de proiecte pe „Programul Operațional pentru Competitivitate 2014-2020“. Potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, AM anunță că „se lansează competițiile pentru secțiunile  A-G ale Ghidului unic al solicitantului, Axei 1 din POC „CDI în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor“. Dacă, inițial, depunerea proiectelor trebuia să înceapă pe 25 mai, recent a fost postată o erată de către AM, prin care se anunță că „Deschiderea aplicației pentru înregistrarea propunerilor de proiecte va începe cu data de 27 iunie 2015“. Deși, inițial, potențialii aplicanți fuseseră înștiințați că depunerea de proiecte va fi continuă, acum există precizări că sesiunea de depunere va fi de 45 de zile, începând cu data de deschiderii (deci de pe 27 iunie). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS