Din motive birocratice, documentația pentru lansarea finanțării cu 10.000 de euro nerambursabili de la stat pentru tinerii care debutează în afaceri se plimbă printre ministere de câteva luni. La nivel local există temeri că, dacă nu va fi lansată finanțarea luna aceasta, nu ar mai fi timp suficient pentru a respecta toate procedurile de implementare în 2015, pentru ca tinerii cu SRL-D să intre în posesia banilor. Condițiile de acordare a sprijinului financiar nerambursabil se schimbă de anul acesta.
Cei 10.000 de euro promiși de stat cu titlu gratuit fiecărui debutant în afaceri care și-a deschis un SRL-D (societate cu răspundere limitată-debutant) și care a depus un plan de afaceri în acest sens întârzie să apară. Până în prezent, nu a fost lansată finanțarea pe acest program de stimulare a tinerilor întreprinzători debutanți, din cauza birocrației de la nivel central, procedura plimbându-se din luna martie prin mai multe ministere. „Din cauza faptului că pe circuitul de avizare a actelor pentru SRL-D-uri a intrat, din 2015, și Consiliul Concurenței suntem obligați să trecem orice procedură și pe la dânșii spre avizare și lucrul acesta a condus la întârzierea lansării programului. Noi am finalizat procedura din luna martie. Din martie este pe circuitul de avizare interministerial. De la noi au plecat documentele la Ministerul de Finanțe, Consiliul Concurenței, la Ministerul Muncii, iar acum este la Ministerul de Justiție procedura. Din păcate, nu ține de noi această birocrație, ci sunt norme europene ce trebuie respectate“, a declarat Radu Ghinea, directorul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperației (OTIMMC) Craiova.
Planurile de afaceri pot fi pregătite, dar demararea afacerilor va întârzia
Tinerii pot să-și facă planurile de afaceri încă de pe acum, dacă au gândit deja un business, iar în momentul lansării programului pot să aplice din start. Nu există obligația ca SRL-D-urile să ceară sprijinul de la stat în anul în care se înființează, doar că, dacă și-au propus să demareze o afacere anul acesta cu banii de la stat, tinerii trebuie să mai aștepte. „Un SRL-D poate să obțină finanțare pe toată perioada cât este SRL-D, adică de trei ani“, a spus Ghinea. El se teme că, dacă autoritățile din București mai întârzie mult lansarea programului de sprijin pentru debutanții în afaceri, atunci nu va mai fi timp fizic pentru ca acei bani să fie accesați de tinerii întreprinzători, din cauză că procedurile care trebuie respectate de evaluare, de notificare, de contestații, de perioade prin care firmele să facă dovada accesării unui credit bancar pentru partea lor de cofinanțare nu mai pot fi îndeplinite anul acesta. „Dacă nu se deblochează acest program până pe 24 august sau luna aceasta, atunci șansele de a se implementa anul acesta sunt foarte mici, din cauza timpului de implementare mai mare de care este nevoie. Plățile la noi se pot face până pe 12 decembrie. În plus, partea de cofinanțare a aplicantului este de 50%. Dacă el nu are banii și accesează un credit bancar, atunci nu cred că mai are timp să îl obțină până la sfârșitul perioadei de implementare a programului“, a precizat directorul OTIMMC Craiova.
Avantaje: angajatorul nu plătește CAS la stat
Potrivit datelor de la OTIMMC Craiova, până în prezent s-au înființat în Dolj 944 de SRL-D, iar pe toată regiunea Oltenia există 1.809 astfel de entități înființate anul acesta. Dar foarte puține astfel de firme accesează de la stat sprijinul financiar de până la 10.000 de euro, atunci când există finanțări, în timp ce aportul propriu trebuie să fie tot de până la 10.000 de euro.
Dar mulți tineri își înființează firme de tip SRL-D dacă sunt la prima astfel de încercare datorită avantajelor pe care le au de la stat: înființarea firmei la Registrul Comerțului se face cu titlu gratuit, iar angajatorul este scutit de la plata contribuției la sănătate pentru angajații pe care îi are pe SRL-D. „Pentru cei care își înființează SRL-D-uri, cel mai important lucru este, pe lângă înființarea gratuită a firmei, faptul că se reduce plata cu CAS-ul datorat de angajator statului pe perioada de trei ani, pentru un număr cuprins între doi și patru salariați. Această reducere depășește valoarea alocării financiare nerambursabile pe care ar fi primit-o de la noi“, a spus Radu Ghinea.
Nu mai există bancă parteneră
După ce procedura privind finanțarea afacerilor debutante cu până la 10.000 de euro a trecut de Consiliul Concurenței, practic s-au modificat condițiile de accesare. A dispărut banca parteneră CEC Bank, după ce actele au fost verificate de Consiliul Concurenței. Acum, cei cu SRL-D care aplică pe acest program pot accesa creditele de la orice altă bancă, dar nu se știe la ce dobânzi. Până acum erau dobânzi mici, preferențiale, pentru acest gen de împrumuturi obținute prin banca de stat amintită.
Pentru afaceri în IT se acordă punctaj mare la evaluare
Cele mai mari punctaje se acordă firmelor care creează multe locuri de muncă pe respectivele SRL-D-uri. Potrivit anexei care trebuie completată pe lângă planul de afaceri depus de SRL-D-ul care cere finanțare, obțin punctaje de 30 de puncte firmele care își vor desfășura activitatea în sectorul IT sau în producție, cele din turism vor primi 20 de puncte, iar în servicii – 15 puncte. Cel mai mic punctaj vor primi SRL-D-urile cu activitate de comerț. „Scopul programului este să creeze profitabilitate. S-a constatat în ultimii patru ani, de când există programul, că aceste domenii (IT și producția – n.r.) au adus cei mai mulți bani la bugetul statului. De aceea, noi am înființat de anul trecut o strategie care se numește Orizont 2020, care își propune să finanțeze cu preponderență toate industriile inovative. Sunt mai multe domenii de activitate incluse în strategie, dar în ordinea aceasta enumerată aduc un adaos mai mare la PIB“, a explicat Radu Ghinea.
Punctaj mare li se acordă la evaluare și acelora care creează locuri de muncă, direct proporțional cu numărul joburilor nou create.
S-a eliminat criteriul de vârstă al debutantului în afaceri, iar cea mai importantă condiție ce trebuie îndeplinită de asociații unui SRL-D pentru a obține bani nerambursabili de la stat de până la 10.000 de euro este aceea ca micii întreprinzători să nu fi avut vreodată afaceri, respectiv să nu fi fost asociați în vreo firmă până acum.
Persoanele mai în vârstă pot aplica pe acest program, dar cu condiția să nu fi fost acționari pe la SIF-uri, adică să nu fi avut vreodată acele cupoane distribuite cu ani în urmă, la „marea privatizare“. Dacă astfel de persoane care dau declarație pe propria răspundere că nu au fost asociați sau acționari în nici o firmă sunt descoperiți ulterior că au avut acele cupoane de acțiuni la SIF-uri, atunci răspunderea lor este penală, a precizat Ghinea.
Câștigătorii sunt afișați în funcție de punctaje
De anul acesta mai intervine încă o schimbare pentru SRL-D-urile care vor accesa cei 10.000 de euro de la stat, dacă se va lansa programul pe 2015. Până anul trecut, inclusiv, evaluarea planurilor de afaceri depuse la OTIMMC Craiova se făcea în funcție de cât de rapid se mișca micul întreprinzător cu documentația, în sensul că se stabileau câștigătorii finanțării după criteriul „primul venit, primul servit“. De anul acesta, câștigătorii finanțării se afișează la nivel național, în funcție de punctajul obținut.
Doar 29 de aplicanți din Dolj au obținut finanțare
Faptul că tinerii își înființează SRL-D-uri în special pentru avantajele legate de gratuitatea înființării firmei și pentru reducerea CAS pentru angajator pe trei ani rezultă și din statistica pusă la dispoziție de către OTIMMC Craiova. Potrivit acesteia, în 2014, doar 29 de SRL-D-uri au obținut finanțarea nerambursabilă de până la 10.000 de euro de la stat. „Majoritatea SRL-D-urilor nu au solicitat finanțarea de până la 10.000 de euro, pentru că orice finanțare nerambursabilă aduce și obligații“, a spus directorul OTIMMC Craiova, Radu Ghinea, care îi încurajează pe tinerii debutanți în afaceri să acceseze aceste fonduri, atunci când programul va fi lansat.