4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFMI vine la Bucureşti săptămâna viitoare pentru consultările anuale

FMI vine la Bucureşti săptămâna viitoare pentru consultările anuale

O misiune a FMI se va afla în România în perioada 2-15 martie pentru consultările anuale pe articolul IV, în cadrul cărora este evaluată situaţia economică, a anunţat, vineri, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI în România şi Bulgaria,  scrie Mediafax.

„O misiune a FMI, condusă de Reza Baqir, se va afla la Bucureşti în perioada 2-15 martie pentru evaluarea anuală a economiei României, denumită şi consultarea pe articolul IV. Misiunea FMI se va întâlni cu autorităţile române, dar şi cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, asociaţiilor mediului de afaceri, reprezentanţi ai mediului academic şi ai băncilor”, a afirmat Tolosa, potrivit unui comunicat al FMI.

La finalul misiunii ar urma să se desfăşoare şi o conferinţă de presă. Consultările anuale privind situaţia economică sunt un mecanism al FMI utilizat în relaţia cu toate statele membre ale Fondului. Precedenta vizită a FMI pentru consultări a avut loc la începutul anului trecut şi a coincis cu o evaluare a acordului stand-by cu România. Misiunea FMI va fi condusă de Reza Baqir, care a preluat mandatul de şef al misiunii pentru România în ianuarie, înlocuind-o în acest post pe Andreea Schaechter. România a avut în derulare, în perioada septembrie 2013 – septembrie 2015 un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri. Scopul înţelegerii a fost de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare. Acordul a fost însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, reprezentând al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.

Anterior, România a încheiat cu succes două acorduri cu FMI, UE şi Banca Mondială, în valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat în 2011 şi finalizat în 2013, a avut de asemenea caracter preventiv, autorităţile optând să nu acceseze fondurile puse la dispoziţie de creditorii externi.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS