Firmele care intră în insolvență se protejează de executările silite, însă pentru partenerii de afaceri care au bani de recuperat de la respectivele societăți situația este dezastruoasă. În general, sunt societăți din categoria creditorilor chirografari care încasează doar 10-15% din creanțele datorate de firma aflată în insolvență, alții încasează 100% din creanțe sau, în cel mai nefericit caz, nu mai recuperează nici un ban. Îmbucurător este faptul că, în 2016, tăvălugul insolvențelor s-a mai temperat.
În primele șase luni ale acestui an a scăzut numărul firmelor din Oltenia care au intrat în insolvență, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În prima jumătate a anului 2015 intraseră în insolvență 377 de firme din Oltenia, iar anul acesta au adoptat această formă de protecție împotriva creditorilor 327 de societăți, conform datelor publicate recent de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). În anii de după debutul crizei intrau în insolvență 500-800 de firme dintr-un singur județ, într-un an sau chiar peste 1.000 de firme, cum s-a întâmplat în cazul Doljului. Anul acesta, în Dolj au intrat în procedura insolvenței cele mai multe firme din toate județele Olteniei. Din ianuarie până în iunie 2016 au intrat în insolvență 131 de societăți din Dolj, față de 148 de firme care intraseră în această procedură pe primele șase luni din 2015. În județele Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți s-au înregistrat mai puține insolvențe în 2016 față de 2015, iar în Vâlcea au fost mai multe anul acesta decât în aceeași perioadă a anului trecut (vezi tabelul de mai jos). Specialiștii explică scăderea numărului insolvențelor prin faptul că înainte putea aproape oricine avea datorii către terți sau către stat să intre în insolvență și să se protejeze de creditori, respectiv să beneficieze de stoparea oricărei forme de executare silită. „În ultima perioadă a scăzut numărul insolvențelor pentru că nu prea mai poate intra în procedura insolvenței orice firmă, mai ales firmele cu datorii mici. Legea nr. 85/2014 stabilește un prag al datoriilor unei firme de 40.000 de lei de la care se poate intra în insolvență. Probabil de aceea sunt mai puține insolvențe decât în anii anteriori“, a spus un specialist de la Registrul Comerțului.
Din ce domenii provin firmele intrate în insolvență
Chiar dacă sunt mai puține firme intrate în insolvență, problemele sunt aceleași pentru respectivele entități (probleme de piață, de credibilitate, de „șifonare“ a imaginii) și mai ales pentru furnizorii lor de bunuri și servicii, care trebuie să își recupereze creanțele. Unii avocați și practicienii în reorganizare și lichidare au explicat, pentru GdS, care sunt dificultățile întâmpinate de firmele intrate în insolvență, dar mai ales de acele firme care au făcut afaceri cu entitățile aflate în insolvență.
Avocatul craiovean Lavinia Toma Tumbăr a spus că domeniile de activitate ale firmelor intrate anul acesta în insolvență sunt variate, de la comerț și până la firme din producție. De asemenea, sunt și câteva firme mari, de notorietate, din sfera prestărilor de servicii și din construcții care au intrat în insolvență în 2016. Totodată, la unii lichidatori au ajuns multe firme din agricultură care au intrat în această procedură. „Noi facem o centralizare proprie în fiecare semestru. Pentru primul semestru din 2016, 25% din firmele din portofoliul nostru activează în agricultură. Toți au intrat în insolvență la cererea creditorilor, pentru neplata datoriilor, însă cauzele sunt diverse“, a declarat Lucian Popa, de la Vendor SPRL.
Creditorii chirografari pot să își ia adio de la bani?
Cei mai afectați de intrarea altor firme în insolvență sunt partenerii lor de afaceri, adică acei furnizori care livrează mărfuri firmei respective sau prestează servicii și care chiar dacă se înscriu la masa credală în termenul legal riscă să nu recupereze nimic din creanță.
Există situații în care creditorii chirografari recuperează sume modice, între 10-15%, dar există și cazuri, destul de rare, în care acest gen de creditori și-au recuperat 100% din debite.
„Dificultățile firmelor care au de recuperat sume de la societățile intrate în insolvență constau în faptul că procedura durează în medie trei ani, gradul de recuperare este mic, iar în cazul firmelor care nu au garanții, gradul de recuperare este aproape de zero sau zero. În cazul creanțelor bugetare, la nivel național, gradul de recuperare este între 30 și 50%. În cazul creanțelor chirografare, gradul de recuperare este între 0 și 10%. Noi am avut, totuși, o situație în care s-au recuperat în proporție de 100% toate categoriile de creanțe“, a mai precizat Lucian Popa.
„În medie, creditorii chirografari recuperează 15% din creanțele deținute la firme în insolvență, însă, din experiența noastră, pot fi și cazuri în care se recuperează 75% sau chiar 100% din creanțele chirografarilor. Creditorii privilegiați au prioritate în recuperarea creanțelor, adică statul, băncile și alții, iar dacă mai rămân active de valorificat după ce își recuperează creanțele creditorii bugetari, atunci mai au speranțe și creditorii chirografari (firmele private – n.r.)“, a explicat Lavinia Toma Tumbăr, avocat din Craiova.
Cum se pot proteja firmele creditoare de cele intrate în insolvență
Specialiștii în insolvență dau sfaturi firmelor care prestează servicii sau livrează mărfuri, pentru a se proteja în cazul intrării în insolvență a partenerilor de afaceri. Înainte de a furniza marfă unor entități economice trebuie să verificați dacă acele firme au active care pot fi valorificate, în caz de insolvență. Totul depinde de activele societății aflate în insolvență și de modul în care sunt valorificate acestea. „Înainte să dea marfă unei firme, creditorii trebuie să facă o verificare de bonitate a acelei firme, în sensul că trebuie să se uite pe situațiile financiare ale potențialului client și să vadă dacă are active de valoare mare. În acest caz, există șanse mai mari ca să își recupereze din creanțe în cazul în care firma intră în insolvență și respectivele firme devin creditori chirografari. Dacă firma are active, atunci sunt șanse să îți mai recuperezi din bani. Dacă firma continuă activitatea pe perioada insolvenței, atunci se face transfer de business, adică se vinde afacerea cu totul și sporesc șansele ca și creditorii chirografari să își recupereze banii“, a explicat avocatul Lavinia Toma Tumbăr. Avocatul a accentuat faptul că, cea mai mare parte a sumelor care se recuperează din insolvențe provin din vânzarea de active din patrimoniul firmei debitoare. Dacă firma aflată în insolvență nu prea are active, atunci partenerii de afaceri au slabe șanse să recupereze vreun ban.