3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn craiovean a câștigat peste un milion de euro anul trecut

Un craiovean a câștigat peste un milion de euro anul trecut

Anul trecut a fost propice pentru executori judecătorești, notari și avocați, precum și pentru unii - puțini la număr - care au investit masiv în piața de capital
Anul trecut a fost propice pentru executori judecătorești, notari și avocați, precum și pentru unii – puțini la număr – care au investit masiv în piața de capital

Cel mai mare câștig pe 2015 care a fost declarat de o persoană fizică la Fiscul regional din Oltenia a fost de 4.936.185 lei (1.096.930 de euro), adică 411.348 de lei pe lună. Aflați din articol din ce domeniu de activitate a câștigat craioveanul acești bani anul trecut. În topul veniturilor declarate pe persoană fizică apar executori judecătorești, notari, avocați.
GdS arăta în numărul de ieri care sunt cele mai mari venituri salariale declarate legal în Oltenia, evidențiindu-se în top un industriaș din Slatina al cărui salariu pe 2015 a fost de 1.821.040 lei. În topul salariilor pe regiune mai figurau și alți manageri de firme din Olt, Dolj, Vâlcea și Gorj din domenii precum industrie, construcții, instalații sanitare, comerț angro de produse chimice, dar și magistrați din Mehedinți, care au venituri salariale semnificative. Totuși, nici un reprezentant al mediului de afaceri din Oltenia nu se ridică la nivelul unui craiovean care câștigă, pe persoană fizică, din alte surse în afara salariului, sume exorbitante. Este vorba despre o persoană care a declarat la Fisc în 2016 un câștig realizat în 2015 de 4.936.185 de lei pe an, adică, în medie, 411.348 de lei pe lună. Putem deduce că acel craiovean este un fin cunoscător al pieței de capital, din moment ce din tranzacții i-a rezultat un câștig de peste un milion de euro într-un an. Potrivit datelor solicitate de GdS la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, persoana fizică din Dolj cu cel mai mare câștig declarat la stat (declararea la Fisc s-a făcut pe CNP) a obținut cei 4.936.185 de lei în 2015 din „transferul titlurilor de valoare“, adică din vânzarea-cumpărarea de acțiuni și din dividendele primite de la firmele la care este acționar. Fiscul nu poate divulga identitatea persoanei fizice cu cel mai mare câștig declarat la stat din „transferul titlurilor de valoare“, invocând secretul fiscal.
Dacă presupunem că întregul câștig al craioveanului ar fi investit în cumpărarea de acțiuni la SIF Oltenia, de exemplu, la cotația de ieri a acțiunilor (de 1,52 lei pentru o acțiune) de pe Bursa de Valori București, investitorul de pe piața de capital ar putea cumpăra cu acei bani exact 3.247.490 de acțiuni. De asemenea, cu un milion de euro s-ar putea deschide două făbricuțe în Craiova, în domenii diverse de activitate, sau s-ar putea cumpăra 24 de apartamente în Craiova, a câte 45.000 de euro fiecare.

Portofoliu de acțiuni impresionant

Într-un an în care piața de capital din România nu a avut, pe ansamblu, foarte mari realizări, au fost persoane care au câștigat individual sume colosale. Totuși, având în vedere câștigul uriaș al acelei persoane fizice din această activitate presupunem că portofoliul său personal de titluri de valoare este impresionant. Respectivul craiovean ar putea să dețină milioane de acțiuni la diverse entități economice, pe care să le tranzacționeze în permanență, astfel că doar câștigul raportat la Fisc și dividendele încasate într-un an să depășească un milion de euro (concret, câștigul exprimat în euro la cursul de 4,5 lei pentru un euro a fost de 1.096.930 de euro pe an). În Craiova există câteva astfel de persoane fizice, cu portofolii însemnate de acțiuni, dar toți aceștia la un loc se numără pe degetele de la mâini, conform unor specialiști din piață. În cazul de față, din venitul lui realizat din vânzări de acțiuni și dividende, craioveanul plătește impozit la stat de circa 789.000 de lei pe an.

An profitabil pentru executorii judecătorești, notari, avocați

Conform datelor de la DGRFP Craiova, în topul primelor zece venituri declarate de persoane cu profesii liberale din Dolj se găsesc foarte mulți executori judecătorești. Profesia de executor este extrem de profitabilă, într-o conjunctură economică în care multe firme și persoane fizice au probleme în a-și plăti datoriile la timp.
Venitul personal declarat la Fisc de un executor judecătoresc din Craiova în 2016 și încasat în 2015 este de 2.847.764 lei pe an. Executorii instituie anumite popriri pe veniturile debitorilor sau le scot la vânzare bunurile acestora. Din această activitate care la prima vedere pare simplă, executorul de pe primul loc din top a avut anul trecut, în medie, un venit lunar brut de 237.313 lei pe lună.
Pe locul următor în topul veniturilor persoanelor fizice cu profesii liberale se numără un notar, care a încasat anul trecut 1.642.336 de lei din activități juridice.
Topul realizat de Finanțe continuă cu executori jude­cătorești și notari, cu venituri declarate pe CNP de 1.471.546 lei și până la 934.701 lei. Potrivit Fiscului, acesta nu este venitul net, final, care le rămâne în mână notarilor și executorilor, ci este venitul brut al acelei persoane, din care se scad anumite cheltuieli și rezultă profitul persoanei cu profesia liberală în cauză. Potrivit Fiscului, TVA-ul se declară pe cabinet, separat de veniturile persoanei respective care sunt evidențiate în acest top.
În top este și o femeie, care a câștigat anul trecut 1.083.000 de lei, din „drepturi de proprietate intelectuală“, cochetând cu domeniul farmaceutic.
De asemenea, ultimul în topul celor mai mari venituri ale unor persoane cu profesii liberale este un avocat, care a avut anul trecut un venit de 812.105 lei, conform datelor de la Fisc.

Când economia „suferă“, anumite profesii liberale prosperă

Cu cât firmele și persoanele fizice au dificultăți mai mari în afaceri, la plata unor sume către furnizori, către stat, către bănci, cu atât mai mult au unele profesii mai mult de câștigat din nerespectarea termenelor de plată dintre firme sau persoane fizice și alte entități creditoare. Cu alte cuvinte, cu cât „suferă“ mai mult economia, cu atât prosperă mai mult anumite categorii profesionale din sfera profesiilor liberale: executori, notari, avocați și chiar practicieni în reorganizare și lichidare. Aceștia din urmă intră „în scenă“ în cazul insolvențelor. „Se menține trendul declarării unor venituri din ce în ce mai mari ale unor persoane cu profesii liberale, ca urmare a desfășurării unor activități aducătoare de venit și de profit, cum ar fi insolvențele declanșate anii anteriori, din care au câștigat mai multe categorii de liber profesioniști. Executorii judecătorești, notarii și avocații au avut venituri, în medie, cu 10% mai mari față de anul precedent. Executorii judecătorești sunt cei mai mulți în acest top. Prin Legea nr. 287/2011, executarea silită a debitorilor care au credite bancare s-a externalizat și nu se mai face prin executori bancari, ci prin executori judecătorești. Așa se explică creșterea veniturilor brute declarate pe CNP de anumiți executori judecătorești“, a precizat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu.

tabel

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS