În realizarea topului firmelor care au avut performanțe în afaceri s-a ținut cont de cifra de afaceri netă, profitul și rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane și a capitalului angajat. Anul acesta s-au calificat mai multe firme ca anul trecut.
Camera de Comerț și Industrie (CCI) Dolj a organizat și anul acesta un eveniment dedicat premierii mediului local de afaceri care a avut rezultate deosebite în anul 2015. Gala Topul Firmelor a ajuns la ediția a XXIII-a și a avut loc la restaurantul Flora din Craiova, în prezența unor oameni de afaceri ale căror firme au avut performanțe în afaceri în 2015, a mediului academic din Craiova și a autorităților locale.
„Sunt onorat să le strâng mâna celor mai buni manageri din Dolj. Vor fi oferite trofee de excelență pentru participarea la Top timp de zece ani, 13 ani și 18 ani consecutiv“, a declarat, la deschiderea evenimentului de business, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, Gabriel Vlăduț.
2.220 de firme doljene în Top
Președintele CCI Dolj, Gabriel Vlăduț, a precizat că anul acesta s-au încadrat mai multe firme din Dolj la criteriile de eligibilitate pentru a intra în Topul Firmelor. De asemenea, el a mai precizat că sunt mai multe firme anul acesta care au participat efectiv la evenimentul de afaceri: „Anul acesta și-au anunțat participarea la Topul Firmelor 140 de firme, în creștere semnificativă față de anul trecut, când au fost 100 de firme prezente“. Pe locurile 1-10 din top s-au clasat 2.220 de firme din Dolj. Dintre acestea, 77 au fost în Top mai mulţi ani la rând și au primit trofee de excelenţă.
Oamenii de afaceri duc greul economiei
Unii dintre oamenii de afaceri de top prezenți la eveniment au explicat că rezultatele la care au ajuns au fost făcute cu mare greutate, într-un climat economic nu tocmai prielnic. „Acest premiu reprezintă o recunoaștere a importanței muncii noastre. Dificultățile pe care le-am întâmpinat în acest an sunt aceleași cu ale tuturor firmelor: lipsa infrastructurii, a autostrăzilor. Pe toți ne-ar ajuta o autostradă, nu doar pe noi. Ieri, în calitate de vicepreședinte al Uniunii Naționale a Patronatelor din România – ca o activitate secundară a mea -, trebuia să ajung la o ședință la Brașov. Am plecat din Craiova cu o zi înainte, la 15.11 am ieșit din Craiova și apoi am ieșit din Balș la 17.30. Închipuiți-vă ce înseamnă aceasta pentru un om de afaceri care se duce la un aeroport să prindă un avion sau e așteptat de o delegație cu care să se întâlnească. Deci, autostrada – da, este de dorit. Există și lucruri pozitive. Existența Aeroportului de la Craiova este foarte importantă pentru tot mediul de business și pentru cetățenii care vor să călătorească. Noi avem activitate de export în Franța. Nu vă spun ce pățeam înainte. Trebuia să mă duc la București, să îi aștept la aeroport“, a spus Dică Marin Viorel, administratorul firmei Pasaj, care se ocupă cu producerea de piese de fier forjat, în principal.
O altă firmă premiată pentru prezența în top timp de 18 ani a fost Moviplast SRL. O parte din producția de saci și sacoșe de plastic ajunge la export, în Germania, Belgia, Olanda și China, iar restul pe piața internă. Firma condamnă neseriozitatea unora dintre cei de pe piața internă, comparativ cu cei din alte țări. „Abia acum am realizat că a mai trecut încă un an, că ne aflăm din nou aici, cu bucurie că lucrurile merg bine. Firma noastră a fost premiată de 18 ani la Topul Firmelor. Am început activitatea în 1993 și încă ne aflăm aici, ne aflăm în Top. Noi vrem să ne extindem la export, pentru că este foarte greu să te menții pe linia de plutire cu clienții din România. La export, în primul rând există o constantă a comenzilor. În al doilea rând, termenele de plată sunt respectate de clienții externi, seriozitatea clienților de la export fiind mult mai mare decât a celor de la intern. Acest lucru nu înseamnă că clienții noștri nu sunt serioși, dar sunt și minusuri. S-a întâmplat să nu ne încasăm deloc banii, să nu încasăm la timp, să fie firme de care nu mai auzim“, a spus Alexandra Fira, reprezentanta firmei familiei sale, Moviplast.
Firme cu profituri mai mari
Topul de anul acesta a fost structurat pe şase domenii de activitate: cercetare-dezvoltare și high-tech; industrie; agricultură, silvicultură și pescuit; construcții; servicii; comerț și turism. În realizarea topului, Camera de Comerț a ținut cont de mai mulți indicatori, cum ar fi: cifra de afaceri netă, profitul și rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane și a capitalului angajat. Președintele CCI, Gabriel Vlăduț, a precizat că anul acesta firmele prezente în top au avut rezultate financiare mai bune ca anii anteriori, atât în ceea ce privește cifra de afaceri, dar mai ales profitul. În top nu au mai fost incluse firme intrate în insolvență, iar obținerea de profit în 2015 a fost o condiție de eligibilitate pentru firmele locale.