4.5 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe piedici i se pun unui tânăr antreprenor care vrea să înceapă o afacere

Ce piedici i se pun unui tânăr antreprenor care vrea să înceapă o afacere

Tinerii care debutează în afaceri pot accesa cu dificultate echivalentul în lei al celor 10.000 de euro ce pot fi acordați de stat cu titlu nerambursabil. 80% garantează statul, dar pentru restul de 20% din credit, ei trebuie să aducă garanții suplimentare, băncile solicitând chiar și ipoteci pe case (Foto: Arhiva GdS)
Tinerii care debutează în afaceri pot accesa cu dificultate echivalentul în lei al celor 10.000 de euro ce pot fi acordați de stat cu titlu nerambursabil. 80% garantează statul, dar pentru restul de 20% din credit, ei trebuie să aducă garanții suplimentare, băncile solicitând chiar și ipoteci pe case (Foto: Arhiva GdS)

Puțini tineri antreprenori decid să mai solicite de la stat echivalentul în lei a 10.000 de euro nerambursabili, din cauza dificultăților pe care le întâmpină în asigurarea cofinanțării. Anul acesta, unul dintre tinerii care au aplicat prin Programul pentru SRL-D susține că băncile partenere în program i-au cerut garanții materiale în plus față de cele acceptate inițial de Ministerul Economiei, pentru a-i acorda împrumutul necesar cofinanțării proiectului. Băncile spun că sprijină micile afaceri, dar au explicat cum cer pentru o diferență de credit de 2.000 de euro o multitudine de garanții de la SRL-D.

Andrei Petru Jianu are 20 de ani, este student la Cibernetică în București și s-a gândit să înceapă o afacere în Caracal, județul Olt, ca debutant în afaceri (SRL-D), și cu finanțarea nerambursabilă promisă de stat, de 10.000 de euro. Tânărul a înființat o firmă de tip SRL-D și intenționează să desfășoare o activitate în domeniul IT, având ca obiect conform CAEN realizarea de software la comandă. Pentru a beneficia de alocația financiară nerambursabilă de 10.000 de euro de la stat, tinerii aplicanți în program trebuie să aducă o cofinanțare tot de 10.000 de euro. Și-a înființat firma (debutantă) Pendra Tex Only You SRL-D, a aplicat prin program prin Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (OTIMMC) Craiova, iar planul său de afaceri a fost acceptat. Astfel că tânărul va primi cei 10.000 de euro de la stat ca să debuteze în afaceri cu condiția să investească din propriul buzunar sau din credit bancar o sumă egală cu cea pe care o primește de la stat.

Băncile partenere ar fi cerut garanții suplimentare

Cei care nu au bani proprii pentru cofinanțare, pentru a demara afacerea se pot împrumuta la una din cele două bănci partenere cu statul în acest program de stimulare a întreprinzătorilor. În teorie lucrurile stau bine. Însă în practică, tinerii antreprenori au ajuns aproape de blocaj, din cauza băncilor.
Andrei Petru a decis să se împrumute la una din cele două bănci partenere în programul național de stimulare a micilor întreprinzători, purtând discuții cu ambele bănci din program, respectiv cu CEC Bank și Banca Transilvania. Ofertele de creditare ale băncilor au fost agreate de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. „Surpriza“ oferită de bănci riscă să îi dea peste cap întreaga afacere. „În oferta financiară pe care a agreat-o ministerul se precizează, la secțiunea «Garanții», că 80% din valoarea creditului este asigurată prin garanția acordată de FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri – n.r.), iar 20% o vom garanta noi, beneficiarii, cu bunurile achiziționate prin program. Amândouă băncile au o chestiune care nu apare în oferta de finanțare pe care au înaintat-o ministerului și care le-a fost acceptată, în sensul că au cerut alte garanții care nu există în oferta lor financiară agreată cu ministerul. CEC Bank mi-a cerut, în plus, să vin cu o firmă parteneră care să garanteze creditul alături de mine, ceea ce este aproape imposibil în termen scurt și, cum sunt eu, la început de drum. Iar Banca Transilvania mi-a cerut în plus, pe lângă garanțiile agreate, fie să pun ipotecă pe un imobil, fie să aduc cash colateral ca supra-garanție. Păi dacă aveam cash colateral, atunci puneam de la mine banii la cofinanțarea proiectului și nu mă mai împrumutam în bancă!“, a explicat tânărul viitor inginer și antreprenor. El a mai spus că este absurd să pui ipotecă pe casă pentru o diferență de credit de 2.000 de euro și că este foarte scurt timpul în care băncile cer garanții în plus, astfel că niște debutanți în afaceri care sunt la început de drum au slabe șanse să îndeplinească aceste condiții ale băncilor. „Dacă ne spuneau de acum două luni, când am aplicat la proiect, că ne cer garanții în plus, poate aveam șanse mai mari să îndeplinim aceste condiții, dar ei ne-au spus pe ultima sută de metri. Repet, aceste garanții nu erau trecute în ofertele băncilor atunci când s-a stabilit că se lucrează prin aceste două bănci. Acum este foarte greu pentru noi să facem rost de bani. Voi încerca să împrumut de la cineva, dar este foarte scurt timpul pe care îl avem. Până la sfârșitul acestei luni trebuie să avem creditul contractat. Dacă știam de acum două luni, atunci făceam un credit de nevoi personale sau vedeam de la cine mă pot împrumuta. Eu sper să se rezolve cumva situația!“, a spus, pentru GdS, Andrei Petru Jianu, din județul Olt.

Programul SRL-D, aproape de blocaj?

Și alți debutanți în afaceri care au câștigat finanțarea nerambursabilă sunt condiționați în primirea celor 10.000 de euro de la stat de creditele bancare pe care trebuie să le contracteze, ca să aibă cofinanțare la proiect. Reprezentanții OTIMMC Craiova au precizat că toți cei 11 aplicanți din Oltenia care au depus cereri de finanțare în această ultimă sesiune, încheiată pe 20 septembrie, au cofinanțare prin componenta bancară, deci au nevoie de credite pentru a putea obține finanțarea nerambursabilă de la stat de până la 10.000 de euro. „Termenele sunt foarte scurte. Beneficiarii trebuia să încheie contractele cu băncile partenere până cel târziu pe 29 noiembrie. După aceea, până pe 16 decembrie trebuie încheiat contractul cu OTIMMC. Este primul an în care trebuie să se semneze contracte cu OTIMMC. În cazul în care nu se semnează aceste contracte cu beneficiarii (cu cei cu SRL-D – n.r.), atunci acele contracte sunt nule și nu s-ar mai putea obține finanțarea nerambursabilă de la stat de 10.000 de euro“, a spus Leontin Brașoveanu, consilier în cadrul OTIMMC Craiova. El a menționat că singurele probleme de care se lovesc potențialii beneficiari ai sumelor de câte 10.000 de euro nerambursabili de la stat sunt aceste cofinanțări, pe care le obțin cu dificultate de la bănci. „În general, SRL-D-urile din regiunea noastră au o problemă cu aceste finanțări de la bănci. Fiind o regiune mai săracă, aplicanții nu dispun de propria finanțare și se împrumută la bănci. În condițiile de creditare agreate cu ministerul, cele două bănci partenere cereau ca garanții: 80% din credit să fie garantat de FNGCIMM și 20% să fie garantat cu utilajele ce se achiziționează prin proiect. Acum, băncile cer garanții în plus beneficiarilor. Mai mulți beneficiari ne-au spus lucrul acesta“, a precizat Leontin Brașoveanu. Reprezentanții OTIMMC Craiova spun că, din momentul în care aplicanții (SRL-D care au obținut finanțare) vor avea contractele semnate cu băncile, au la dispoziție zece zile lucrătoare să încheie contractele cu OTIMMC, dar nu mai târziu de 16 decembrie. „Noi îi vom sprijini cât se poate de mult, în sensul că nu îi vom lăsa pe ultima sută de metri. Important este să obțină ei finanțările de la bănci“, a mai spus consilierul amintit.
Cei care au fost declarați eligibili și cărora li s-au acceptat planurile de afaceri, în cazul în care vor semna la timp contractele cu băncile și cu OTIMMC Craiova, vor putea face cereri de trageri din alocația financiară nerambursabilă de 10.000 de euro până în data de 28 aprilie 2017.
GdS a adresat solicitări celor două bănci agreate în programul de stimulare a tinerilor întreprinzători, CEC Bank și Banca Transilvania, întrebând de ce cer garanții materiale în plus față de oferta financiară agreată inițial cu statul român și cum soluționează aceste probleme apărute neprevăzut pentru întreprinzătorii privați care au SRL-D și ale căror proiecte de afaceri au fost deja aprobate de la București.

Banca Transilvania nu neagă că solicită garanții în plus

GdS a adresat întrebări celor două bănci. „Banca Transilvania dorește sprijinirea firmelor nou-înființate prin programul derulat de către Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, însă trebuie să respecte reglementările legale de creditare așa cum sunt ele stabilite de către Banca Națională a României (BNR)“, au răspuns reprezentanții băncii, la întrebările adresate de GdS. Instituția de credit a motivat și de ce cere alte garanții de la client, confirmând, practic, faptul că nu consideră garanții de 20% bunurile cumpărate de antreprenor prin programul pentru SRL-D: „În procedurile de implementare a programului SRL-D se precizează categoriile eligibile în care trebuie să se încadreze obiectul finanțării. Printre acestea se numără o serie de obiecte ale finanțării care, din păcate, nu pot constitui garanții reale mobiliare sau imobiliare conform reglementărilor bancare. Printre acestea putem enumera obiectele de inventar, precum și toate obiectele de investiții din categoria «investiții în active necorporale» (consultanță, servicii, pagini web etc.)“, au mai spus reprezentanții Băncii Transilvania.

CEC Bank spune că respectă oferta financiară, dar nu acceptă garanții „obiecte de inventar“

Cealaltă bancă parteneră, CEC Bank, a precizat că „solicită beneficiarilor Programului SRL-D 2016 garanțiile transmise și în oferta financiară către Ministerul Economiei“. Totuși, și CEC își nuanțează poziția și nu neagă faptul că ar cere în plus clientului și alte garanții materiale. Practic, 80% din creditul de 10.000 de euro e acoperit prin garanția statului (prin FNGCIMM), iar pentru 2.000 de euro, tânărul trebuie să aducă tot felul de alte garanții. Banca explică faptul că în garanția de 20% din credit nu intră și obiectele de inventar și nici activele fixe necorporale. Așadar, iată totalul „pretențiilor“ de garantare ale CEC Bank de la orice tânăr antreprenor aflat la început de drum cu un SRL-D, garanții cerute prin oferta financiară agreată cu Ministerul Economiei:
„- garanție emisă de FNGCIMM din surse proprii, ce va acoperi 80% din valoarea creditului;
– ipoteci mobiliare/ imobiliare asupra tuturor bunurilor achiziționate în cadrul Programului, cu excepția obiectelor de inventar și activelor fixe necorporale, reprezentând restul de 20% din creditul bancar neacoperit de garanția FNGCIMM, garanție ce va fi constituită pe întreaga valoare a bunurilor achiziționate în cadrul programului;
– contract de fideiusiune și/sau bilete la ordin, în alb, stipulate «fără protest», emise de societate în favoarea băncii și avalizate de acționarii majoritari/asociații majoritari/administratori;
– ipoteca mobiliară asupra conturilor curente ale clientului deschise la bancă în orice valută;
– polița de asigurare asupra bunurilor achiziționate în cadrul Programului“, se arată în răspunsul băncii către GdS.

Din 500 de potențiali aplicanți, doar jumătate au obținut finanțări

Anul acesta, sesiunea de depunere de cereri de finanțare din partea debutanților în afaceri s-a deschis târziu, abia în partea a doua a anului, și s-a prelungit până pe 20 septembrie. Deși au fost alocate sume pentru a finanța maximum 501 SRL-D-uri cu suma maximă de 10.000 de euro de fiecare firmă – bani nerambursabili -, cererea nu a fost foarte mare. La închiderea sesiunii obținuseră finanțare aproape 300 de SRL-D-uri, adică puțin peste jumătate din cât se estimase a se finanța la nivel național. Bugetul total alocat programului de stimulare a înființării de microîntreprinderi este de 22,7 milioane de lei. Astfel că la rectificarea bugetară recentă, diferența de bani care nu s-a consumat în acest an pentru a finanța 501 de mici afaceri a fost retrasă din bugetul pe 2016 al programului național, fiind imposibil să se organizeze o nouă sesiune de proiecte în acest an. Reprezentanții OTIMMC Craiova spun că este scăzut numărul beneficiarilor, din cauza cofinanțărilor pe care nu le dețin și le obțin cu dificultate de la bănci. Ei au mai menționat că din Oltenia au aplicat și au avut proiecte eligibile 11 SRL-D-uri, ceea ce este mai mult ca anul trecut, când au fost doar trei beneficiari.

În ce domenii de activitate activează SRL-D-urile acceptate la finanțare nerambursabilă

Potrivit OTIMMC Craiova,  debutanții din Oltenia care au aplicat în această toamnă prin Programul SRL-D intenționează să desfășoare activități în diverse domenii de activitate, cum ar fi: pregătirea firelor și a fibrelor textile; fabricarea produselor din beton pentru construcții; activități de realizare de software la comandă; întreținerea și repararea autovehiculelor; comerț cu amănuntul în afara piețelor și târgurilor; comerț cu amănuntul al cărnii; restaurant; lucrări de construire a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale; activități poștale și de curierat. Obiectele principale de activitate ale SRL-D-urilor au fost  enumerate conform denumirii din CAEN – Clasificarea Activităților din Economia Națională, acceptate prin programul național de acordare a ajutoarelor de minimis pentru SRL-D.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS