În județele Olt și Vâlcea activează firme care au declarat în 2015 cele mai mari profituri din toată Oltenia și au achitat la stat cele mai mari sume reprezentând impozit pe profit. La celălalt pol se situează firmele din județele Dolj și Mehedinți, care au plătit cel mai mic impozit pe profit către stat. Gorjul este situat la mijlocul clasamentului din punct de vedere al profitului declarat și al impozitului achitat.
În anul 2015, în Oltenia au înregistrat profit doar aproximativ 27% din totalul firmelor care au avut activitate. Concret, au declarat profit în anul respectiv 17.389 de firme, dintr-un total de 66.482 de societăți și PFA-uri active în toate județele Olteniei, potrivit datelor transmise de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova. Paradoxal, Doljul are cele mai multe entități economice active, dar a avut printre cele mai puține firme cu profit. Potrivit DGRFP Craiova, din 25.722 de firme cu activitate, au înregistrat profit doar 2.985 de firme în 2015. Impozitul pe profit total achitat de firmele din Dolj la Fisc a fost cel mai mic din toată regiunea, respectiv 7,1 milioane de lei. În Mehedinți au declarat profit 1.913 firme, dar dintr-un total de 6.541 de entități active, plătind impozit la stat de 23,1 milioane de lei. Cele mai multe firme profitabile în 2015 au fost în Vâlcea, unde 4.517 entități economice au declarat că au înregistrat profit, din 12.288 de firme active. Respectivele firme au plătit la stat sume importante sub formă de impozit pe profit, respectiv 41,4 milioane de lei, ceea ce înseamnă că și profiturile efective au fost mari.
Raportat la numărul de firme active, cele mai mari profituri au fost declarate de firmele din județul Olt, unde există un conglomerat de societăți din industria aluminiului și din industria de fire, cabluri și cauciucuri. Datele de la fiscul regional cu sediul la Craiova arată că din 9.907 firme active în Olt aproape jumătate au înregistrat profituri, respectiv 4.205 societăți. Profiturile totalizate ale acelor 4.205 firme ating cele mai mari sume din Oltenia, din moment ce numai impozitul pe profit a fost de 58,8 milioane de lei.
După prima jumătate a anului 2016 au fost mai multe firme care au înregistrat profit în Oltenia, potrivit datelor de la fisc, iar reprezentanții instituţiei spun că acest lucru s-ar datora activității firmelor, care a fost mai profitabilă, și nu neapărat facilităților fiscale la repartizarea profiturilor. Totuși, nu se știe cum au încheiat anul firmele, din punct de vedere al valorii profitului final anual, pentru că exercițiul financiar nu s-a finalizat, iar situațiile financiare se depun la fisc în prima parte a anului 2017.
De câțiva ani încoace, în analiza de risc de evaziune a unei firme, fiscul ia în calcul și faptul că acea entitate are pierdere financiară pe mai mulți ani consecutiv. Dacă riscul este mare, atunci firmele cu pierdere constantă pot fi controlate de ANAF.
Din 2017, se plătește și CASS la câștigul din dividende
2016 a fost propice obținerii de dividende, de către asociații și/sau acționarii firmelor care au înregistrat profit în 2015, deoarece impozitul pe dividende reținut a scăzut la 5%, de la 16%, cât era în 2015. Din 2017 se schimbă situația, astfel că persoanele care au firme ce au înregistrat profit și decid repartizarea profitului vor plăti mai mulți bani la stat, sub formă de impozit și contribuții. Din 2017, pe lângă impozitul de 5% asupra venitului brut din dividende, persoanele care încasează astfel de venituri vor plăti la stat și contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), care este de 5,5% din valoarea dividendelor.
Totuși, din 2017 se va aplica și o măsură în favoarea mediului de afaceri, în sensul că va intra în vigoare o nouă prevedere a Codului fiscal care se referă la scutirea pe termen nelimitat a impozitului pe profitul reinvestit.