În interval de două luni au „dispărut“ circa 13.000 de contracte de muncă în care salariații erau plătiți la nivelul salariului minim pe economie. Se pare că multora din cei 13.000 le-au fost majorate salariile peste nivelul minim pe economie. Explicația celor de la ITM este aceea că în domeniile de activitate cu deficit de personal angajații au pus presiune pe angajatori să le mărească salariile. În același timp, alte firme au dat afară din personal. Scăderea numărului de angajați din județ este de 1.754 de persoane, în interval de două luni.
Un fenomen interesant s-a produs pe piața muncii din Dolj în ultimele două luni. De la începutul lunii decembrie și până la 31 ianuarie 2017 – adică înainte cu o zi de a crește salariul minim pe economie de la 1.250 la 1.450 de lei – s-a constatat că a scăzut cu 12.833 de contracte de muncă numărul persoanelor plătite cu salariul minim pe economie și angajate cu normă întreagă. Cu alte cuvinte, la începutul lunii februarie erau mai puțini angajați în județ plătiți cu salariul minim pe economie decât erau pe finalul anului trecut. „La sfârșitul lunii noiembrie 2016, existau în Dolj 45.455 de contracte de muncă cu timp normal de lucru (opt ore – n.r.) și plătite cu salariul minim pe economie. La data de 31 ianuarie 2017 mai existau 32.622 de contracte de muncă înregistrate tot cu normă întreagă și cu salariul minim pe economie. Deci, într-un timp foarte scurt, a scăzut cu aproximativ 13.000 numărul de contracte care aveau salariul minim pe economie. Având în vedere că a scăzut și numărul contractelor de muncă cu timp parțial de lucru, de la 32.378, la 31.836 de contracte, în același interval analizat, atunci există o explicație: salariile au crescut peste nivelul minim pe economie. Unii au modificat mai devreme salariile și le-au ridicat la nivelul de 1.450 de lei“, a declarat inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora. „În piață este o presiune a forței de muncă pe angajatori pentru creșterea salariilor, în special în domeniile unde există un deficit de forță de muncă. Acolo unde este criză de forță de muncă, angajații pun presiune pe angajator pentru creșterea salariilor, ca să nu plece în străinătate. Unii pleacă două-trei luni la muncă, acolo unde au anumite filiere de recrutare, și lasă angajatorii români cu ochii în soare. Dar dacă aceștia le dau salarii mai mari, atunci angajații nu mai pleacă. Fiind început de an, există negocieri salariale în mai multe domenii de activitate și așa se explică de ce nu mai sunt multe contracte cu salariul minim“, a explicat Cătălin Mohora.
A scăzut numărul salariaților din Dolj
Conform datelor de la ITM Dolj, numărul total al salariaților din Dolj era, la sfârșitul lunii noiembrie, de 145.646 de persoane. În interval de două luni, adică până la finele lunii ianuarie 2017, mai rămăseseră în județ 143.892 de salariați, în scădere cu 1.754 de angajați, ca urmare a disponibilizărilor efectuate pe timpul iernii. Informația este susținută și de numărul total de contracte de muncă din județ, care este în scădere de la 172.205 contracte individuale de muncă, la 170.474 de contracte de muncă. Inspectorul-șef al ITM Dolj a explicat că au fost dați afară oameni din domeniile în care nu se desfășoară activitate pe timpul iernii: „În fiecare an sunt astfel de scăderi ale numărului de salariați, în special în activitățile sezoniere, cum ar fi în construcții, în agricultură, la terase, alimentație publică, în general, în servicii diverse, la spălătorii, frizerii, precum și în industria ușoară. În ianuarie și februarie este curba cea mai scăzută din an, în sensul că este graficul cel mai scăzut al angajărilor, urmând ca din martie să înceapă să urce, pentru că încep să se facă angajări“.
Nu sunt excluse disponibilizări în rândul celor care au avut salariu minim
Întrebat dacă este posibil ca „dispariția“ câtorva mii de contracte de muncă ale unor angajații care erau plătiți cu salariul minim pe economie să se traducă prin disponibilizări, Cătălin Mohora a explicat că este posibil ca unii angajați din cei cu venit minim pe economie să fi fost dați afară în intervalul analizat de ITM, dar nu toți. Scăderea numărului de angajați din județ este de doar 1.754 de persoane, pe când numărul de contracte de muncă încheiate cu salariul minim pe economie a fost redus cu aproape 13.000. Acest lucru înseamnă că unii din cei plătiți cu salariul minim să fi fost disponibilizați în acest interval de două luni analizat, în timp ce alții – cei mai mulți la număr – să fi beneficiat de majorarea salariilor peste nivelul minim pe economie.
La 31 ianuarie 2017, dată la care nu se majorase salariul minim pe economie la 1.450 de lei, în Dolj existau 86.101 contracte de muncă cu salarii brute pornind de la 1.450 de lei în sus, 32.622 de contracte cu normă întreagă și cu salariul minim pe economie, respectiv 31.378 de contracte cu timp parțial de lucru. Potrivit celor de la ITM Dolj, contractele de muncă ce fuseseră cu salariul minim se regăseau, în mare parte, la 31 ianuarie 2017 în cele 86.101 contracte de muncă încheiate cu salarii de peste 1.450 de lei, inclusiv.