3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎncepe cursa pentru obţinerea subvenţiilor în agricultură

Începe cursa pentru obţinerea subvenţiilor în agricultură

 

Fermierii pot depune, începând cu 1 martie, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cererile unice de plată pentru campania 2017. Sesiunea de depunere se desfăşoară în perioada 1 martie – 15 mai 2017. Solicitările pot fi depuse şi după această dată, în termen de 25 de zile calendaristice, dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul în cazul în care cererea unică de plată ar fi fost depusă până la 15 mai. În această perioadă, reprezentanţii APIA desfăşoară sesiuni de informare în teritoriu întrucât campania 2017 aduce şi unele modificări.

Pe 1 martie se va da startul depunerii cererilor unice de plată pentru campania 2017. Începând cu această dată, fermierii se pot prezenta la ghişeele APIA pentru a solicita subvenţiile pe acest an. Până la termenul-limită de 15 mai, ei îşi vor putea depune cererile unice de plată fără penalităţi, în baza unei programări prealabile, urmată de informarea acestora printr-o invitaţie, în legătură cu data, ora, responsabilul cu gestionarea cererilor, precum şi documentele necesare accesării fiecărei scheme şi pachetele de sprijin financiar. Oamenii mai pot depune cererile unice de plată şi în perioada 16 mai – 9 iunie 2017, însă cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.
La nivelul judeţului Dolj, în campania trecută au depus cereri aproximativ 40.000 de fermieri, iar reprezentanţii APIA estimează că la fel vor sta lucrurile şi acum.

Campania 2017 aduce modificări importante

În judeţul Gorj, 18.324 de fermieri au solicitat subvenţii în campania 2016. Conducerea APIA Gorj susţine că numărul acestora va fi mai mare anul acesta întrucât campania 2017 aduce modificări importante. „Începând cu campania 2017 a fost redefinită acea sintagmă de indentificare a parcelelor în cadrul blocurilor fizice. Dacă în campania 2015 am avut identificarea fără echivoc a parcelelor, cu toleranţa aceea de 0,75 cm (…), prin modificările aduse Ordinului nr. 619 (din 2015 – n.r.), respectiv prin Ordinul nr. 1000 (din 2016 – n.r.), identificarea trebuie să fie corectă în cadrul blocurilor astfel încât să se evite suprapunerile şi depăşirea limitelor blocurilor fizice. Deci, dacă fermierii vor respecta aceste două condiţii şi îşi delimitează parcelele în cadrul blocului fizic, acestea sunt eligibile, iar din acest motiv credem că vor fi mai mulţi fermieri care vor depune cereri în campania 2017. Mai există o altă modificare importantă în special pentru noi, cei din Gorj, care avem suprafeţe mari de păşune şi fâneţe. Începând cu 2015, pentru suprafeţele pentru care solicită subvenţii, fermierii trebuie să desfăşoare activitate agricolă. Pentru terenurile arabile este clar că trebuie să facă dovada că le cultivă. Dacă este păşune, trebuie să facă dovada păşunării cu o încărcătură de minimum 0,3 unităţi vită mare pe hectar, dar dacă nu au animale pot dovedi că au cosit cel puţin o singură dată şi că au valorificat producţia de fân rezultată sau de masă verde. În anii anteriori, această valorificare însemna obligatoriu existenţa certificatului de producător şi a caietului de comercializare, deci fermierul trebuia să aducă la APIA dovada obligatorie că a cosit, dar şi de valorificare. Acum, el poate depune o declaraţie pe proprie răspundere că a cosit şi a depozitat, nu neapărat că a şi comercializat. Altă prevedere importantă este şi cea legată de litigiu. Se întâmplă frecvent ca două sau mai multe parcele să se suprapună. Acum există o perioadă în care fermierii pot rezolva această problemă prin înţelegere, amiabil. Dacă ei nu soluţionează problema în 30 de zile, acea parcelă devine neeligibilă pentru ambii fermieri, cu o singură excepţie, dacă fac dovada că s-au adresat instanţelor de judecată“, a spus Constantin Negrea, director APIA Gorj.
Începând din 13 februarie, la nivelul judeţului Gorj a demarat campania de informare a fermierilor, care va continua în toate localităţile, astfel încât oamenii să ştie care sunt fondurile destinate schemelor de plată în anul 2017, precum şi modalitatea de accesare a acestora.
„Rugămintea este să respecte datele la care sunt programaţi“

În judeţul Olt, în campania 2016 au solicitat subvenţii 34.184 de fermieri şi se estimează că numărul lor ar putea scădea anul acesta în urma comasării terenurilor. Şi aici, reprezentanţii APIA vor face campanii de informare a oamenilor. „În această perioadă se tipăresc invitaţiile pe care le vor primi fermierii, urmează să îi programăm pentru a evita supraaglomerarea centrelor. Rugămintea este să respecte datele la care sunt programaţi, să meargă la consiliile locale să îşi pună la punct situaţia terenurilor şi îi asigurăm că vor avea tot sprijinul din partea salariaţilor APIA“, a spus Gheorghe Dumitrescu, director executiv adjunct al APIA Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS