4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul a încasat mai puțini bani în ianuarie și mai mulți în februarie

Fiscul a încasat mai puțini bani în ianuarie și mai mulți în februarie

Guvernul cere Fiscului să întreprindă măsuri ca să încaseze mai mulți bani de la firme
Guvernul cere Fiscului să întreprindă măsuri ca să încaseze mai mulți bani de la firme

ANAF pune „biciul“ tot pe firmele private să plătească integral și la timp impozitele, pentru a avea statul bani să acopere cheltuielile cu pensiile și salariile majorate anul acesta, în valuri. Motivul pentru care impozitele achitate de mediul economic au fost mai mici în ianuarie decât în luna similară din 2016 este acela că firmele au declarat impozite mai mici de plată decât anul trecut, ca urmare a reducerii activității economice și a cotei de TVA. În februarie, firmele din Oltenia au declarat la stat sume mai mari decât anul trecut. Pe februarie, Fiscul a încasat mai mulți bani. În schimb, veniturile din TVA au scăzut vertiginos.

După ce la nivel național s-a constatat că în ianuarie, ANAF a încasat mai puțini bani decât în ianuarie anul trecut, în condițiile în care cheltuielile bugetare ale statului au crescut în acest an, odată cu majorarea pensiilor și a salariilor, șefii direcțiilor regionale ale ANAF din teritoriu și cei de la control fiscal au fost chemați la guvern, de primul-ministru. Ideea centrală a discuțiilor a fost aceea că ei trebuie să încaseze mai mulți bani de la firmele private, în sensul de a impulsiona achitarea la timp a impozitelor datorate statului, astfel încât să crească încasările la buget.
În Oltenia, mai puțini bani în ianuarie

Banii pe care Fiscul i-a încasat în ianuarie reprezintă impozitele și contribuțiile aferente lunii decembrie 2016, declarate de firme. Potrivit datelor de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, în ianuarie 2017 s-au încasat din toate județele Olteniei 555,43 milioane de lei, în scădere față de ianuarie 2016, când Fiscul regional încasase din economia Olteniei 573,25 milioane de lei, deci cu 17,82 milioane de lei mai mult decât în 2017. Explicația finanțiștilor este aceea că firmele din Oltenia au avut sume mai mici declarate în declarația 112 decât în ianuarie 2016. „Au scăzut încasările în luna ianuarie pentru că au fost mai mici sumele de plată declarate de firme față de ianuarie 2016. Acest lucru se datorează și faptului că în ianuarie 2016 s-au plătit sume la o cotă de TVA de 24%, aferentă lunii decembrie 2015, pe când în ianuarie 2017 s-a achitat o cotă de TVA de 20%. Deci o scădere a cotei de TVA cu patru puncte procentuale s-a reflectat în scăderea încasărilor“, a explicat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu. Sumele declarate pe întreaga regiune în ianuarie 2017 au fost de 609,72 milioane de lei, mai puțin decât în aceeași lună din 2016, când impozitele și taxele declarate de firme fuseseră de 701,43 milioane de lei. Se observă și că din totalul de 609 milioane de lei declarate în declarațiile fiscale depuse de firme ca fiind impozite și taxe de plată s-au încasat de către Fisc doar 555,43 milioane de lei, acesta fiind „gradul de conformare voluntară la plată“, adică atât cât au plătit firmele de bunăvoie, la termenul legal de plată.

În februarie au fost impozite mai mari de plată

În luna februarie s-au încasat din Oltenia 467,33 milioane de lei, față de 439,65 milioane de lei în februarie anul trecut. Fiscul încasează în februarie impozitele datorate de firme pe luna ianuarie. În Oltenia sumele trecute de firme în declarațiile către Fisc au fost mai mari în februarie 2017 față de ianuarie 2017, dar mai mici decât în februarie 2016. Potrivit datelor de la DGRFP Craiova, firmele au declarat impozite de plată de 468,60 milioane de lei în februarie 2017, față de 396,90 de milioane de lei în 2016, în aceeași lună analizată. Anul acesta au crescut sumele declarate din contribuții salariale.
Cumulat pe cele două luni, încasările Fiscului regional cu sediul la Craiova au fost cu circa 1% mai mari în 2017 față de primele două luni din 2016, cu tot cu sumele ce intră în vistieria statului de la departamentul de vamă. „Organele fiscale și-au intensificat acțiunile și în domeniul combaterii evaziunii fiscale și în creșterea gradului de conformare voluntară la plată a agenților economici. Pentru contribuabilii care au datorii și nu au avut posibilitatea să achite la termen obligațiile de plată le acordăm facilități sub forma eșalonării la plată a datoriilor“, a spus directorul executiv al DGRFP Craiova.

Guvernul vrea ca ANAF să intensifice controalele

Potrivit unul comunicat al guvernului, după întâlnirea premierului cu reprezentanții ANAF și cu cei ai Ministerului Finanțelor Publice, concluziile au fost acelea ca firmele să fie „consiliate“ de către ANAF să își achite la timp impozitele, să fie cunoscute modalitățile de eșalonare la plată a datoriilor, să înceapă controale mai severe în rândul firmelor care se ocupă de comerțul on-line, să se intensifice controlul „în scopul identificării contribuabililor care înregistrează în evidențele contabile facturi false“, extinderea serviciului „Spațiul Virtual“ și la persoanele juridice, în sensul că să se poată plăti impozitele on-line și de către firme, nu doar de persoanele fizice.
Totodată, la guvern s-a discutat și situația acordării sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică personalului antifraudă din cadrul ANAF, care a fost redus cu 25%. Șefii Fiscului au promis că vor reintroduce sporul respectiv la următoarea rectificare bugetară.

A scăzut impozitul pe venit, au crescut contribuțiile

Analiza defalcată pe bugete arată că au scăzut cu 8% încasările către bugetul de stat, pe primele două luni din 2017, ca urmare a faptului că au scăzut sumele plătite de firme sub forma impozitului pe venit. În schimb, au existat încasări mai mari cu 15,72% la contribuțiile pentru bugetul asigurărilor sociale, la cele de sănătate (creștere de 3,22%) și la contribuțiile pentru șomaj (12,63%), ceea ce înseamnă că anul acesta au crescut salariile în mediul privat. Creșterea salariului minim pe economie care s-a făcut de la 1 februarie se va reflecta în încasările Fiscului abia în luna martie, pentru că pe 25 martie este termen de plată a impozitelor pe februarie.

Încasările din TVA au scăzut cu 25%

Cumulat pe primele două luni ale anului, încasările din TVA au scăzut considerabil cu 25% față de primele două luni din 2016. De la 203 milioane de lei, cât s-au încasat anul trecut, acum s-a ajuns la încasări din TVA de 151 de milioane de lei. Mihai Antonescu a precizat că scăderea încasărilor din TVA s-ar datora reducerii cotei de TVA pe lângă reducerea de la 24%, la 20%, urmată de scăderea cotei standard la 19%, de anul acesta. Totodată, el a mai menționat că o serie de venituri către bugetul consolidat al statului nu mai sunt evidențiate la DGRFP Craiova, ca urmare a faptului că anumite firme au trecut la Direcția Mari Contribuabili de la 1 ianuarie, astfel că își plătesc impozitele și contribuțiile la București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS