Deși este obligatoriu ca persoanele care se angajează să cotizeze la sistemul de pensii administrate privat – Pilonul II -, banii cotizați de deponenți nu mai pot fi retrași oricând și oricum. Aflați din articol când și cum puteți intra în posesia unităților de fond acumulate la fondurile de pensii administrate privat și ce obligații au respectivele fonduri față de cotizanți. Vă spunem, totodată, şi cum aflați la ce fond de pensii private sunteți arondați.
După ce săptămânile trecute au apărut tot felul de discuții la nivel central despre posibila naționalizare a fondurilor de pensii administrate privat, mai mulți cititori au întrebat în ce condiții pot să își retragă banii cotizați până acum la fondurile de pensii administrate privat, adică de la Pilonul II de pensii. Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificată în 2007, prevede că este obligatorie contribuția oricărui angajat sub 35 de ani la fondurile de pensii administrate privat. Din banii cotizați de angajați la sistemul public de pensii (contribuția la CAS), care este de 10,5% din venit, potrivit Codului Fiscal, o cotă parte de 5,1% ajunge în fiecare lună la fondurile de pensii administrate privat la care a aderat fiecare deponent.
Există două categorii de persoane care cotizează la pensiile administrate privat: cele care au aderat la Pilonul II înainte să împlinească 35 de ani și care au obligația legală de a cotiza la acest sistem de pensii administrate privat atâta timp cât datorează statului contribuție la CAS, conform legii amintite, și persoanele de peste 45 de ani, care au optat să cotizeze la Pilonul II, deși nu au obligația legală. Nici una dintre aceste categorii nu își poate retrage banii cotizați înainte de împlinirea vârstei de pensionare, cu unele excepții. „Eu nu cred că se pot retrage banii până la vârsta pensionării. Fiind o obligație legală aceea de a cotiza la CAS, oricine se încadrează în condițiile legii și este asigurat trebuie să cotizeze la CAS, deci și la Pilonul II de pensii“, a explicat directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV.
La împlinirea vârstei standard de pensionare, contribuabilul poate opta în ce modalitate va primi banii cotizați la Pilonul II. Persoana care iese la pensie îndeplinind condițiile legale cerute de legea pensiilor publice poate opta dacă banii pe Pilonul II îi primește toți odată sau în tranșe lunare egale, care se vor împărți pe toată viața deponentului. Nimeni nu poate să îşi calculeze cât va fi rata lunară ce îi revine din pensia privată, pentru că nu știe exact cu cât va cotiza până la vârsta de pensionare. Este clar, însă, că o persoană cu salariu mic are mai puține unități de fond cotizate la Pilonul II şi va avea o pensie privată mai mică, iar o persoană cu salariul mai mare are și la pensia administrată privat mai mulți bani cotizați. Până acum nu a ieșit nimeni la pensie privată dintre cei care avuseseră sub 35 de ani la data înscrierii la Pilonul II, ca să se poate face un calcul estimativ, iar fondurile de pensii private evită să facă astfel de calcule.
Când se pot retrage, totuși, banii cotizați la Pilonul II
Există două situații prevăzute de Legea 411/2004 prin care se pot recupera banii cotizați la Pilonul II de pensii înainte ca deponentul să împlinească vârsta standard de pensionare. Aceştia se pot retrage atunci când persoana asigurată se îmbolnăvește și dobândește pensie de invaliditate de gradul I sau II. Al doilea caz în care se pot retrage banii aferenți Pilonului II este situaţia în care titularul decedează. În aceste condiţii, banii vor reveni moștenitorului legal, fie într-o tranșă unică, fie vor fi virați în contul moștenitorului deschis la un fond de pensii administrate privat, dacă acesta este angajat și cotizant la acest fond. În acest ultim caz, moștenitorul va beneficia de banii părintelui defunct sau ai fratelui/surorii abia când va îndeplini acel moștenitor condițiile pentru a ieși la pensie.
250.000 de doljeni au aderat la Pilonul II
Din 2008 și până la finele lui 2016, aproximativ 250.000 de doljeni au aderat la Pilonul II, dar până anul trecut mai rămăseseră cu conturi active pe Pilonul II puțin peste jumătate dintre aceștia.
În 2017 mai sunt doar 95.600 de doljeni pentru care se virează bani la pensiile administrate privat, deci care mai au un loc de muncă legal actualmente și cărora angajatorii le virează la stat contribuția la Pensii (CAS). Potrivit directoarei CJP Dolj, Daniela Licu, „în intervalul 2008-2016 au aderat la Pilonul II circa 250.000 de persoane. În 2017 s-a plătit suma de 117.000 de lei, reprezentând sume aferente Pilonului II pentru aproximativ 130.000 de persoane. În anul 2017, în luna februarie s-a plătit suma de 13.300 de lei, pentru un număr de 95.600 de persoane. S-ar putea ca restul să nu mai fie angajați“. Totodată, mai sunt persoane cărora, deși sunt angajate, angajatorii nu le virează contribuțiile la Pensii, deci nici la Pilonul II nu le sunt virați banii. „În evidențele noastre sunt peste 3.300 de persoane în conturile cărora nu s-au făcut deloc viramente aferente Pilonului II. Din punct de vedere al Casei de Pensii, noi vedem dacă persoanele respective sunt declarate. Dar nu noi, de la Casa de Pensii, avem atribuții de urmărire și control asupra angajatorilor care nu plătesc contribuțiile, ci ANAF are aceste atribuții“, a mai spus Daniela Licu la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV.
Cele peste 3.300 de persoane care există ca declarate la stat au contracte de muncă, iar angajatorii le rețin contribuțiile, dar nu le virează la stat. Poate fi vorba fie de firme cu datorii, fie de entități intrate în insolvență.
Cum poți verifica dacă angajatorul îți virează sau nu contribuția la CAS
Daniela Licu a precizat că, în momentul în care angajatorii virează la Fisc contribuția angajaților la CAS, în mod automat, Casa de Pensii virează cota de 5,1% din contribuția fiecăruia la fondurile de pensii administrate privat la care a aderat fiecare angajat. „Dacă cineva vrea să verifice dacă i se virează banii către Pilonul II de pensii, atunci este suficient să verifice dacă angajatorul îi virează la stat banii reținuți sub forma contribuției la CAS. Persoana interesată fie află direct de la angajator, fie își face un cont la Casa de Pensii și poate să verifice on-line vechimea în muncă și la angajatorii la care a mai lucrat în trecut“, a spus Daniela Licu, amintind că pentru a primi o parolă de acces pentru a-și verifica vechimea în muncă pe site-ul Casei Naționale de Pensii, persoana asigurată trebuie să facă un drum până la CJP Dolj şi să completeze o cerere. Datele de autentificare le va primi pe e-mail, iar după ce primește userul și parola se poate conecta la aplicație on-line să afle dacă firma la care lucrează l-a angajat cu acte în regulă și îi plătește contribuțiile la CAS.
Ce obligații au fondurile de pensii administrate privat
Dacă un fond de pensii este cumpărat de altul, atunci acesta din urmă este obligat să înștiințeze toți deponenții de acest aspect. Indiferent la ce fond de pensii private sunteți arondat, toate sunt obligate să transmită anual o informare scrisă persoanelor care cotizează, prin care să fie informate ce sumă dețin în contul lor de la Pilonul II și câte unități de fond au acumulat până în acel moment. Unele fonduri de pensii au ales să le transmită clienților informări lunare privind situația acumulărilor lor, în format electronic, adică pe e-mail.
De asemenea, în cazul în care un fond de pensii ar falimenta, ceea ce nu s-a întâmplat până acum în România, riscurile sunt reasigurate către un alt fond, la fel ca în cazul firmelor de asigurări.
O persoană care se angajează pentru prima dată are la dispoziție o perioadă de câteva luni să se orienteze către un fond de pensii administrate privat, care activează în România. În cazul în care asiguratul nu optează pentru un fond de pensii, atunci statul îl repartizează aleatoriu la un astfel de fond.
Cum aflați la ce fond de pensii private sunteți înscris
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a introdus anul trecut o aplicație electronică prin care oricine poate verifica la ce fond de pensii a fost înscris. Pe pagina de internet a instituției, www.asfromania.ro, în partea dreaptă apare o fereastră „AFLĂ la ce fond de PENSII ești!“. Completați o cerere cu toate datele personale, inclusiv CNP, număr de telefon și adresă de e-mail, și trimiteți cererea în format electronic. ASF verifică la toate fondurile de pensii, iar în interval de zece zile de la transmiterea cererii veți primi răspuns pe e-mail. Cel puțin, așa promite ASF.